Μούτσοι και κυβερνομούτσοι

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Αύγουστος 2008

  Αν είναι κάτι που πολύς κόσμος βρίσκει εκνευριστικό είναι η μιντιακή ανία. Εννοώ την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο ο τύπος, όσο και τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. κατά την διάρκεια του μηνός Αυγούστου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άδεια, ενώ κάποιοι λίγοι, συνήθως νεώτεροι ή και πιο ασήμαντοι παραμένουν στις «επάλξεις» και - εδώ βρίσκεται το εκνευριστικό - αναζητούν την είδηση ή και την παράγουν. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που γράφουν το άρθρο τους ή κάνουν το ρεπορτάζ τους στην παραλία μεταξύ ρακέτας, μπανιστηριού και μπόλικου οινοπνεύματος.

  Σε μία από τις ανωτέρω καταστάσεις πρέπει να βρισκόταν και ο συντάκτης του άρθρου της Ελευθεροτυπίας, ο οποίος, αν τελικά καταλάβαμε καλά, χρησιμοποίησε το βήμα μίας εκ των μεγαλυτέρων εφημερίδων της «δημοκρατικιάς παράταξης» για να μας πει πόσο δημοφιλείς είναι οι πατριωτικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων αυτή της εφημερίδος που κρατάτε στα χέρια σας και οι Ελληνικές Γραμμές, των οποίων συντελεστής είναι και ο γράφων.

  Αφού ευχαριστήσω τον κ. Τσακίρογλου για την τσάμπα διαφήμιση - είχε φροντίσει να παραθέσει ανελλιπώς τους συνδέσμους URL για κάθε ιστοσελίδα - θέλω να του εξηγήσω γιατί είναι εκνευριστικός. Εκνευριστικός, τόσο αυτός όσο και ο γραφίστας που φιλοτέχνησε την σελίδα 14 της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 17ης Αυγούστου με μία μεγάλη σβάστικα ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο όσων περιγράφονται στο κείμενο και από κάτω ο τίτλος: «Οι κυβερνομούτσοι με τη σβάστικα». Στο πρόλογο, μάλιστα, διαπιστώνουμε ότι όλοι εμείς που αρθρογραφούμε και εργαζόμαστε σε κάποιες από τις ιστοσελίδες που αναφέρει ο κ. Τσακίρογλου είμαστε «πατριώτες» με εισαγωγικά.

  Το μόνο νέο, κύριε δημοσιογράφε, είναι ο νεολογισμός «κυβερνομούτσοι», τον οποίον εφηύρατε ή αποκομίσατε ο θεός ξέρει από πού. Είναι μάλλον σαν τους απλούς μούτσους, τους οποίους αφήνουν να φυλάνε τα καράβια, όταν το πλήρωμα έχει έξοδο. Κάπως έτσι δεν σας παράτησαν κι εσάς αυγουστιάτικα; Κατά τα άλλα, το ότι κατατρέχεστε από σύνδρομο καταδιώξεως από ναζί και κουκουλοφόρους της Κουκ Κλουξ Κλαν και ότι σημειολογικά η σβάστικα αντιπροσωπεύει οτιδήποτε αντιτίθεται στις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες που η εφημερίδα σας πρεσβεύει είναι περσινά, προπέρσινα και πολύ πιο παλαιά και σαπισμένα ξινά σταφύλια.

  Έχω κι εγώ να σας πω ένα νέο, που για τους παλαιούς σας συναδέλφους δεν είναι και τόσο νέο. Τα άρθρα που επικαλείσθε για να σαρκάσετε την πολιτιστική παρέμβαση των πατριωτικών ιστοσελίδων είναι του Γιώργου Πισσαλίδη, επί πέντε συναπτά έτη καλλιτεχνικού συντάκτη της εφημερίδας σας. Τι να πούμε. Το μόνο που μένει είναι να καπελώσετε και τον Φυντανίδη με καμιά σβάστικα, επειδή πήγε να εργασθεί σε δεξιό συγκρότημα. Όχι πολύ δεξιό... σαν τον Ρατατούη ένα πράγμα.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 24ης Αυγούστου της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα.
  Κατηγορία: