ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς» Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο In.gr

 • Δημοσιεύτηκε: 03 Οκτώβριος 2009

  Η ΝΔ βγήκε με την «σημαία της αποκάλυψης της πικρής αλήθειας για την οικονομία». Την κατηγορείτε ότι λέει την μισή αλήθεια αφού δεν αποκαλύπτει πώς φτάσαμε ως εδώ. Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες που η ΝΔ «παραλείπει» να πει και γιατί τα μέτρα που προτείνει λέτε ότι καταδικάζουν την οικονομία σε αδιέξοδο;

  Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ παραλείπει να εξηγήσει γιατί απέτυχε στην μείωση των δημοσίων δαπανών, στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην αντιμετώπιση της κρατικής διαφθοράς, στην δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

  Οι αρχικές επιτυχίες της ΝΔ στον τομέα της μειώσεως του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους εξανεμίσθηκαν στην πρώτη δυσκολία και επομένως καθίσταται σαφές ότι τα επιτεύγματά της ήταν προϊόντα της διεθνούς οικονομικής αναπτυξιακής συγκυρίας.

  Και όμως, η ΝΔ σπατάλησε τις δυνατότητες που της έδινε αυτό ακριβώς το ευμενές οικονομικό κλίμα σε άτολμες και ανούσιες μεταρρυθμίσεις οπότε τώρα, σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης, οι συνέπειες είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Αυτών λοιπόν την ευθύνη η ΝΔ, ενώ θεωρητικά την αναλαμβάνει, ακόμη και σήμερα δεν τολμά με σαφήνεια να πει: ότι το Δημόσιο επιβαρύνει υπέρμετρα την Οικονομία, ότι οφείλουμε να εντοπίσουμε και να διώξουμε με φανατισμό τους διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους, ότι οφείλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, να αυστηροποιήσουμε το πειθαρχικό δίκαιο, να φτιάξουμε νέα, λειτουργικά οργανογράμματα για την δημόσια διοίκηση, να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε τις καταγγελίες των πολιτών που προσβάλλονται από την συμπεριφορά των υπαλλήλων, ότι γενικότερα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Δημόσιο θα μικρύνει και θα δουλέψει, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι.

  Δυστυχώς η ΝΔ και δεν λέει αλλά και κυρίως δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του κόσμου της ελευθερίας και της δημιουργίας ότι θα πράξει όσα τυχόν λέει.

  Για απόκρυψη της αλήθειας κατηγορείτε και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι τα περί «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» δεν μπορούν να συνδυαστούν με τις τωρινές δεσμεύσεις για παροχές, ενώ προειδοποιείτε ότι πάντα υπάρχει η δικαιολογία «βρήκαμε καμένη γη». Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες που το ΠΑΣΟΚ «παραλείπει» και γιατί κρίνετε τις προτάσεις του ανεφάρμοστες και ανεπαρκείς για έξοδο από την κρίση;

  Το ΠΑΣΟΚ στήριξε το πρόγραμμά του στην ιδέα ότι υπάρχουν 31 δισ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών. Απεδείχθη ότι από αυτά ίσως εισπραχθούν 2 με 3 δισ. ευρώ. Στήριξε το πρόγραμμα του στην γνωστή επωδό της πατάξεως της φοροδιαφυγής. Όμως η φοροδιαφυγή δεν θα αντιμετωπισθεί ούτε με πογκρόμ των επιχειρήσεων, ούτε με αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, παρά μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων.

  Αυτό απαιτεί φορολογική σταθερότητα, βαθιά και σκληρή κάθαρση στους διεφθαρμένους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

  Αυτή είναι μία απαραίτητή και βαθιά τομή που όμως θα χρειασθεί χρόνο για να αποφέρει καρπούς. Αμφιβάλλω αν κάποιο από τα δύο κόμματα «εξουσίας» έχουν την βούληση να προχωρήσουν σε μία τέτοια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.

  Σε κάθε περίπτωση, προτάσεις που λένε ότι θα επαναγοραστεί ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή, ότι θα φορολογηθούν υπεράκτιες εταιρίες, ότι θα ενταχθούν όλα τα εισοδήματα σε ενιαία κλίμακα και θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγησή τους, φανερώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν ξέρει τι θα κάνει την επόμενη ημέρα, αλλά και ότι αν τυχόν εφαρμοστούν θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία.

  Τι πιστεύετε ότι περιμένει τους πολίτες την 5η Οκτωβρίου αν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ;

  Κοιτάξτε, η αυτοδυναμία από μόνη της δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή και με την έννοια αυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Ο σκοπός είναι καλές κυβερνήσεις και καλές πολιτικές. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, είτε συνεργασίας. Άρα από μόνη της η αυτοδυναμία δεν λέει τίποτα.

  Θα έλεγα λοιπόν ότι το πρόβλημα με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι, για να χρησιμοποιήσω την βιβλική έκφραση, ότι «ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς». Κακές κυβερνήσεις. Κακές πολιτικές. Τι περιμένει λοιπόν τον λαό, εάν επαναλάβει το λάθος του; Μα φυσικά «μία από τα ίδια».

  Ποια βασικά μέτρα πρέπει και είναι οικονομικά εφικτό να ληφθούν, ποιο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης να ακολουθηθεί κατά την άποψή σας, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση;

  Δεν περιμένετε να σας απαντήσω με δύο λόγια σε μία τόσο ευρεία ερώτηση! Θα έλεγα μόνο, ότι εμείς, σαν πολιτική δύναμη, είμαστε τέκνα της «πολιτικής ανάγκης». Θέλω να πω, δεν είμαστε οι απόγονοι πολιτικών δυναστειών, δεν είμαστε τα «παιδιά του συστήματος», δεν είμαστε οι «βολεμένοι» που αγωνίζονται να διατηρήσουν παλαιά προνόμια.

  Όλα λοιπόν αυτά τα προβλήματα στην οικονομία την ακρίβεια, την ανεργία, την γραφειοκρατία, τον φορομπηχτισμό, την παράφρονα υπανάπτυξη, εμείς τα νιώσαμε στο πετσί μας, πριν, αντιδρώντας σε αυτά, μετασχηματίσουμε τις εμπειρίες μας σε πολιτική θέση.

  Με άλλα λόγια, εάν ποτέ σηκώναμε τα μανίκια για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, από κυβερνητικές θέσεις, θα τα αντιμετωπίζαμε όπως ο ίδιος ο πολίτης. Σαν πράγματα που μας αφορούν, σαν πράγματα που έχουμε ζήσει - όχι ακαδημαϊκά, όχι από απόσταση. Αυτή είναι η αξιοπιστία μας. Αυτή είναι η εγγύησή μας.

  Κριτική που δεχθήκατε είναι ότι προτείνετε μεταξύ άλλων η Ελλάδα να γίνει ένα είδος «πλυντηρίου χρήματος», (ώστε να έρθουν τα λεφτά που τώρα φιλοξενούνται π.χ. στην Ελβετία), ενώ και άλλες προτάσεις σας αμφισβητούνται. Τι απαντάτε στην κριτική αυτή;

  Εμείς είπαμε ότι η οικονομία χρειάζεται χρήματα και τα χρήματα βρίσκονται στα «σεντούκια». Το γεγονός αυτό δεν αμφισβητείται. Σε συνθήκες κρίσης, οι πολιτικοί δεν πρέπει να ηθικολογούν, αλλά να δίνουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Αν πείθαμε τους ανθρώπους που έχουν τα χρήματα αυτά να τα ρίξουν στην οικονομία θα είχαμε λύσει το ζήτημα της κρίσης ρευστότητας στην αγορά. Είναι απλό, είναι ρεαλιστικό, γίνεται άμεσα. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην ηθική θεωρία. Μόνο που με αυτήν δεν πληρώνονται οι ακάλυπτες επιταγές ούτε δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

  Γιατί η ισχυροποίηση της φωνής των μικρότερων κομμάτων είναι σημαντική για τον πολίτη; Γιατί να σας εμπιστευτεί την ψήφο του, τι μπορεί να ελπίζει και να περιμένει από εσάς;

  Δεν είναι όλα τα μικρά κόμματα το ίδιο. Δεν θεωρώ ότι επειδή κάποιο κόμμα είναι μικρό «δικαιούται» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης - γιατί τότε θα έπρεπε να δεχθώ, ότι αξίζουν εκπροσώπησης και οι μαοϊκοί, που δεν υφίστανται σήμερα καν στην Κίνα! Θα σας πω όμως για τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον ρόλο μας.

  Ήδη από την πρώτη θητεία μας στο εθνικό κοινοβούλιο, καθιερωθήκαμε στην κοινή συνείδηση ως η μόνη πραγματική αντιπολίτευση. Από την άλλη ανανεώσαμε την ίδια την πολιτική θεματολογία, επιβάλλοντας να ανοιχθεί η πολιτική συζήτηση σε θέματα προηγουμένως «άβατα» αλλά μεγάλης σημασίας για τον πολίτη - όπως η λαθρομετανάστευση και η εγκληματικότητα.

  Νομίζω λοιπόν, ότι είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, ο ρόλος μας θα συνεχίσει να είναι αυτός: ρόλος ανανέωσης, ρόλος ειλικρίνειας, ρόλος ελπίδας. Αυτό μπορούν να περιμένουν και περιμένουν από εμάς οι πολίτες.