Οδός Ελλήνων

 • Δημοσιεύτηκε: 10 Ιανουάριος 2009

  «Οδός Ελλήνων» του καθηγητή Χρίστου Γούδη.
  Εκδόσεις «Κάκτος», Αθήνα, 2006.

  Η οδός των Ελλήνων δεν ήταν ποτέ λεωφόρος. Ήτανε πάντα ένα δύσβατο μονοπάτι για τους λίγους και διαλεχτούς της γης, τους ικανούς και αποφασισμένους να φθάσουν στην κορυφή του Όρους. Οι Έλληνες, έχοντας συναίσθηση και συνείδηση της ιδιοπροσωπίας τους, του «συνανήκειν» εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, κατόρθωσαν στον πεπερασμένο γεωγραφικό τους χώρο και να διαμορφώνουν κοινότητα χαρακτήρα, μέσα από την παντοδυναμία της γλωσσολαλιάς τους, την ανθρωπιά της κουλτούρας τους, το πολύτροπο του πνεύματός τους και την μαγεία του τόπου τους.

  Αυτό το φαινόμενο της διαχρονικής ακμάζουσας και εξελισσόμενης ελληνικότητας, που υπερβαίνει τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδος, και προσδιορίζεται από την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πνεύματος και την αίσθηση της κοινής ιστορικής μοίρας των Ελλήνων, προσπαθεί να προσεγγίσει, μέσα από μία σειρά λιτών δοκιμίων, το πρώτο μέρος του παρόντος πονήματος. Άμεσα και εγγενώς συνυφασμένο με αυτό είναι και το δεύτερο μέρος, το οποίο αναφέρεται στην ηρωική αντίληψη της ζωής και την αντιστασιακή ροπή της ελληνικής Ιστορίας, στην οποία εδράζεται η εθνική μας ιδεολογία, μέχρι των ημερών μας.

  Τα επόμενα μέρη του βιβλίου αγγίζουν ευαίσθητα θέματα της επικαιρότητας. Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο μέρος αναφέρεται στην ανατομία και τις προοπτικές ανάταξης των δομών της Ανωτάτης Παιδείας και της Έρευνας στη χώρα μα, το τέταρτο συνίσταται σε προσωπικές καταθέσεις γύρω από εκφάνσεις, μορφές και δρώμενα του σύγχρονου πολιτισμού μας, και το πέμπτο και τελευταίο στα πολλά, μικρά και μεγάλα, κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

  Κατηγορία: