Οι «αντιεξουσιαστές κομάντο» και η συριζαϊκή αντίληψη περί δημοσίων χώρων

 • Δημοσιεύτηκε: 03 Απρίλιος 2015

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η «ανταλλαγή επισκέψεων» μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΣΥΡΙΖΑ, με τον δεύτερο αυτοβούλως να παραχωρεί τα γραφεία του, αλλά και τις εγκαταστάσεις φιλικά προσκείμενων σε αυτόν μέσων στους πρώτους, το σημειώσαμε με μία σκωπτική διάθεση, θεωρώντας ότι ήταν αναμενόμενη αυτή η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο συγκεκριμένων χώρων, οι οποίοι δεν διαθέτουν λόγω της πολυπλοκότητας των συνιστωσών σαφή οριοθέτηση.

  Έτσι καθόλου εντύπωση δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ότι π.χ. τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα έχουν μετατραπεί σε «κέντρο ενημέρωσης» των αντιεξουσιαστών σχετικά με το ζήτημα των απεργών πείνας, εδώ και δύο ημέρες. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα οι καταληψίες έχουν αναρτήσει πανό τόσο στο μπαλκόνι των γραφείων, όσο και στην κεντρική είσοδο του πεζοδρομίου στο οποίο και αναφέρουν το αίτημά τους για κατάργηση των φυλακών τύπου Γʼ, αλλά και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας, μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

  Και αν είναι δικαίωμα των Συριζαίων το πώς διαθέτουν τα γραφεία τους, εάν είναι δικαίωμά τους το να επιλέξουν εάν θα «φιλοξενήσουν» τους αντιεξουσιαστές, τους οποίους άλλωστε πολλάκις έχουν χρησιμοποιήσει ως «σώματα μάχης» στις «αντιφασιστικές» τους επιδιώξεις, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση της χώρας από την μία και η αριστερίστικη νοοτροπία που θέλει το κράτος και το κόμμα να ενσωματώνονται το ένα στο άλλο, οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Καθώς λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον ότι όλα τα δημόσια κτίρια είναι «δικά τους» - μην αναγνωρίζοντας ακριβώς στην βάση της θεωρίας τους περί ταξικής πάλης την διάκριση των εξουσιών και το μη-ιδιοκτησιακό χαρακτήρα των δημοσίων πραγμάτων (ναι ισχύει και για την εργατική τάξη) - επιτρέπει στους προστατευόμενούς τους να κάνουν ρεσάλτο όπου αυτοί θεωρούν.

  Έτσι πέραν από την περίπτωση της Πρυτανείας - όπου μάλιστα χθες οι τραμπούκοι απομάκρυναν τους καθηγητές και φοιτητές που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν και τους ανάγκασαν να πάνε στην πλατεία Κοραή- είχαμε και το περιστατικό της εισβολής 15 αναρχικών στην Βουλή. 15 άτομα τα οποία είμαι βέβαιος ότι είχαν από πριν διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενους ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ούτε καν αυτό των προσαγωγών από τους πολυάριθμους αστυνομικούς που προστατεύουν την Βουλή.

  Όποιος θεωρεί ότι δεν ήταν ένα «στημένο» γεγονός, προφανώς επιλέγει να στρουθοκαμηλίζει και να ξεπερνά κάθε έννοια λογικής. Όποιος πιστεύει ότι επρόκειτο για 15 «κομάντο» που κατάφεραν να μπουκάρουν στην Βουλή, όταν δεν το κατάφερναν εκατοντάδες χιλιάδες, όταν στο παρελθόν από εκεί ξεκίνησε ένας εμφύλιος, όταν, όταν, είτε κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, είτε είναι ένα χειραγωγούμενο από την Αριστερά μυαλό. Αν και επί της ουσίας ούτε οι ίδιοι δεν προσπαθούν να το κρύψουν πια, τυφλωμένοι από την αλαζονεία της «λαϊκής επιδοκιμασίας».

  Κατηγορία: