Ο Βορίδης θα είναι υποψήφιος στην υπερνομαρχία Συνέντευξη του Γ.Καρατζαφέρη στην εφημερίδα «Αυριανή»

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Αύγουστος 2005

  Κύριε Πρόεδρε, πώς σχολιάζετε τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η Κυβέρνηση στο χώρο της Οικονομίας αλλά και ειδικότερα στο καθεστώς των ΔΕΚΟ;

  Έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προσανατολισμό και δεν γνωρίζει πού πηγαίνει τα θέματα της Οικονομίας. Εμάς δεν μας ρώτησε και δεν μας ενημέρωσε ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στη διαμόρφωση μιας πρότασης. Από την άλλη, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δείχνουν ότι δίνεται μια ιδιαίτερη μέριμνα στο κεφάλαιο χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη για τους εργαζόμενους. Είναι βασικός κανόνας στις επιχειρήσεις και αυτό το γνωρίζει και ο τελευταίος μάνατζερ ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και αποδοτικοί οι εργαζόμενοι. Εάν οι εργαζόμενοι δεν είναι αποδοτικοί, τότε πώς θα μπορέσουμε να έχουμε αποδόσεις στους δείκτες της Οικονομίας;

  Ο σκοπός είναι: «Να συνδυάσουμε λοιπόν μια ανάπτυξη πολυμερή, που θα βασιστεί η Κυβέρνηση. Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει η ικανοποιητική απόδοση των εργαζομένων. Έχουμε μια ωφελιμότητα υπέρ του κεφαλαίου αλλά δεν είδαμε μια ίδια προσπάθεια ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού. Και πολύ φοβάμαι ότι θα αποτύχει αυτή η συνταγή της Κυβέρνησης.

  Πιστεύω ότι στην Κυβέρνηση ακόμη δεν έχουν βρει το βηματισμό τους. Βλέπω βήματα μεθυσμένων. Αυτό το διαπιστώνει κανείς εάν ρίξει μια ματιά στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Από τον βασικό μέτοχο μέχρι το ωράριο και την πολιτική στις ΔΕΚΟ. Από κει και πέρα δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έχει όρεξη να συγκρουστεί με το κεφάλαιο, γιατί ξέρει ότι από κει μπορεί να έχει ελπίδες επιβίωσης σε βάθος χρόνου. Εγώ δεν έχω δει καμία σύγκρουση με το κεφάλαιο. Έχω δει αποδοτικά τέλη και μάλιστα πολύ υψηλότερα από υπολόγιζε ο καθένας.

  Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της νεότερης κοινωνικής τάξης της χώρας μας, αυτής των νεόπτωχων;

  Πλέον η ομάδα των πλούσιων περιορίζεται σ΄ έναν πολύ μικρό αριθμό και διαρκώς μειώνεται. Επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί και επί κυβερνήσεων Παπανδρέου: «Οι πλούσιο γίνονται πλουσιότεροι και λιγότεροι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι». Αυτό θα το δείτε κάνοντας μία βόλτα στην περιφέρεια.

  Ο σημερινός Τουρισμός είναι μηδαμινός. Υπάρχει μια γενικότερη δοκιμασία. Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε διπλασιασμό των ακάλυπτων επιταγών. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε υπερδιπλασιασμό των πτωχεύσεων. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης.

  Πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για την εφαρμογή ορίου 42% για την εκλογή των δημάρχων;

  Γιατί να τα κάνει δύσκολα; Θα μπορούσε να κάνει διαφορετική την πρόταση: «Ότι εκλέγεται όποιος είναι γαλάζιος». Αυτά τα κοστούμια που θέλουν να ετοιμάσουν δείχνουν την αδυναμία τους. Δείχνουν μια φοβία ότι δεν μπορούν να έχουν τις πλειοψηφίες τις οποίες είχαν κάποτε.

  Η ΝΔ έχει 30 Νομάρχες. Επειδή τώρα βλέπει ότι δεν μπορεί να εκλέξει ούτε τους μισούς, προσπαθεί να βρει μεθοδεύσεις για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Δείχνει φοβία την οποία εγώ θεωρώ και αδικαιολόγητη. Ναι μεν υπάρχει μια μείωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά όχι και το στραπατσάρισμα το οποίο πιστεύει ότι υπάρχει ο κ. Μεϊμαράκης και το λέω ευθέως! «κ. Μεϊμαράκη, δεν έχετε πάθει τόσο στραπατσάρισμα όσο υπολογίζετε».

  Πάντως, το κόμμα σας, χαρακτηρίζεται ως ρυθμιστής των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση;

  Δεν είναι ο στόχος μας να είμαστε ρυθμιστές. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, που θέλει την εναλλαγή των προσώπων. Που θέλει τους άριστους να κυβερνούν σε Εθνικό ή Τοπικό Επίπεδο, κάτι το οποίο δεν πιστεύω ότι σήμερα γίνεται σ΄ όλες τις εμφανίσεις της Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε. Κάπου θα κατέβουμε αυτόνομα. Κάπου θα συνεργαστούμε με κάποια πρόσωπα και αυτά υπάρχουν και στο ΚΚΕ και στη Ν.Δ. Αυτή η μονομέρεια ότι πρέπει να στηρίξουμε ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ εμάς μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Καλοί υπάρχουν παντού. Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους καλούς ανάμεσα σ΄ όλους τους υποψήφιους.

  Στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς έχω κατά νου τον κ. Μάκη Βορίδη και για τις θέσεις νομαρχών στην Αθήνα έχουμε ένα εξαίρετο στέλεχος που προέρχεται από τον σοβαρό καλλιτεχνικό χώρο και πολιτικά από το ΚΚΕ και για τον Πειραιά ένα προερχόμενο από τη ΝΔ. Θα έχουμε ένα τρίπτυχο: ο ένας θα είναι από τον εθνικό χώρο, ο άλλος είναι από το ΚΚΕ και ο άλλος από τη ΝΔ. Δείχνουμε ότι έχουμε τόλμη κι όχι αγκυλώσεις. Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι η σύνθεση.

  Γιατί τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε βαλτώδη κατάσταση. Πιστεύω ότι παίζονται πολύ περίεργα πράγματα εις βάρος του Έθνους και ερήμην του Ελληνικού Λαού. Πιστεύω ότι η πράξη του κ. Ερντογάν για το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης σε σχέση με την Κύπρο ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνηση. Αυτό με θυμώνει πάρα πολύ και αυτό σε συνδυασμό με τον εξευτελισμό που εδέχθησαν οι Ευρωβουλευτές που συνόδευσαν την αποστολή της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα. Όλα αυτά χρειάζονται μια πολιτική σύνθεση. Φάνηκε ότι ούτε η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση Καραμανλή μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της Αμερικής. Αυτή η σύνθεση πρέπει να βρεθεί σ΄ ένα πλαίσιο πιο πατριωτικό. Είμαι πολύ κοντά στην πολιτική των θέσεων του κ. Παπανδρέου της εποχής ΄74 έως ΄84.

  Πώς σχολιάζετε την επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των αμερικανικών F/16 και όχι των ευρωπαϊκών Eurofighter;

  Βρίσκεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με το συνοικέσιο του κ. Λάτση με τους Αμερικανούς. Εμείς θα πάρουμε αυτά τα νεκρά αεροσκάφη των Αμερικανών.

  Κύριε Πρόεδρε πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα που φέρουν την κ. Δαμανάκη ως την Πολιτικό η οποία προτίθεται να καταθέσει μια σειρά προτάσεων για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας;

  Εγώ νομίζω ότι όλα αυτά είναι σε συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Θα προχωρήσουν σε διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι τραυματισμένος από την συντονισμένη επίθεση που του έγινε τον χειμώνα. Να θυμίσω ότι μόνο η "Αυριανή" ως Εφημερίδα κι ο ΛΑ.Ο.Σ. ως κόμμα βρέθηκαν στο πλευρό της Εκκλησίας. Τώρα με τον κ. Χριστόδουλο τραυματισμένο, πιστεύω ότι θα επιχειρήσουν να τον θέσουν στα πλαίσια που θέλει η Παγκοσμιοποίηση. Η κ. Δαμανάκη έχει βρεθεί σε ρόλο Δαφέρμου. Λυπάμαι για την κατάντια της ΝΔ.