Ο Γ.Καρατζαφέρης έβαλε "στην θέση της" την υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Νοέμβριος 2005

  Σε μία επίσημη συνάντηση - όπου κανένας άλλος Ελλαδίτης ή Κύπριος ευρωβουλευτής δεν παρευρέθη - ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης βρήκε την ευκαιρία να αποκαλύψει τις προθέσεις των σωβινιστών των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, σε Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής προσήλθε η Υπουργός Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Μίτρεβα για να εκθέσει τις απόψεις της χώρας της σχετικά με την πορεία προς την Ε.Ε., διατυμπανίζοντας ότι εκπροσωπεί την "Μακεδονία" και επαναλαμβάνοντας πάνω από 80 (!) φορές τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδόνες".

  Ο Γιώργος Καρατζαφέρης βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει στην Σκοπιανή αξιωματούχο, παρουσία πολυάριθμων ευρωβουλευτών, διπλωματικών και στελεχών των Οργάνων της Ε.Ε., ότι "όλοι θα πρέπει να σέβονται τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχει "Μακεδονία" αλλά μόνο Π.Γ.Δ.Μ." και κάλεσε την Σκοπιανή ΥΠ.ΕΞ. να μην χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.

  Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι "μέχρι το 1945 η χώρα αυτή ονομαζόταν επισήμως Βαρντάρσκα, εξ' ου και τα γραμματόσημα που είχαν εκδοθεί τότε με αυτό ακριβώς το όνομα". Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε την κ. Μίτρεβα "σε ποιά γλώσσα δίδαξε ο Αριστοτέλης και μίλησε ο Μέγας Αλέξανδρος: στα σλαβικά, τα βουλγαρικά ή μήπως στα ελληνικά;"

  Η κ. Μίτρεβα απέφυγε να απαντήσει στα επιχειρήματα του κ. Καρατζαφέρη και με μια χλιαρή δήλωσή της τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας στον ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι "το θέμα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της Π.Γ.Δ.Μ. με την Ε.Ε." , αλλά ο κ. Καρατζαφέρης της επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα, βάσει των ρυθμίσεων της Ε.Ε., να μπλοκάρει το δρόμο της Π.Γ.Δ.Μ. προς την Ε.Ε. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι σωβινιστικές διαθέσεις επισήμων κύκλων των Σκοπίων οδηγούν σε έξαλλη ανθελληνική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο, καθώς και στα εθνικιστικά παραληρήματα αξιωματούχων της Π.Γ.Δ.Μ. που τραγουδούν σε δημόσιες εκδηλώσεις τραγούδια που παρακινούν σε "απελευθέρωση της Μακεδονίας του Αιγαίου"!

  Η κ. Μίτρεβα πλησίασε τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. αμέσως μετά το τέλος της Συνεδρίασης και δήλωσε "την πρόθεσή της να γίνει διμερής και εις βάθος συζήτηση της διαφοράς ώστε να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση".