Ο Δήμος Έδεσσας αρνήθηκε να καταδικάσει τις προκλήσεις των Σκοπίων

  • Δημοσιεύτηκε: 10 Φεβρουάριος 2007

    Το σωματείο μας, με έγγραφο που απέστειλε στο Δήμο Έδεσσας στις 26 Ιανουαρίου 2007, επεσήμανε την ανάγκη να εκδοθεί ψήφισμα για την καταδίκη της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος", καθώς η πράξη αυτή δε βοηθάει την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Παρόμοιο ψήφισμα εξέδωσε μέσα στον Ιανουάριο και ο Δήμος Πέλλας, μετά από αίτημα ομάδας ενεργών πολιτών της περιοχής. Τέτοιες ενέργειες πιστεύουμε ότι ενισχύουν την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων και δείχνουν την ευαισθησία των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία τους.

    Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στις 30 Ιανουαρίου 2007, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου διάβασε το έγγραφό μας στο Σώμα και εισηγήθηκε να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία, με το αιτιολογικό ότι "πρόκειται για θέμα εξωτερικής πολιτικής για το οποίο υπεύθυνη είναι η κεντρική διοίκηση". Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από μία μερίδα συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Σόντρα (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), μεταξύ αυτών και του εισηγητή του περυσινού θέματος για την ονοματοδοσία δρόμου της Έδεσσας με το όνομα "Μίρκα Γκίνοβα", μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που το κράτος των Σκοπίων την έχει αναγορεύσει σε εθνική του ηρωίδα! Επειδή όμως η πρόταση αυτή δεν πλειοψήφησε, τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία, στην οποία όμως καταψηφίστηκε από συμβούλους της παράταξης Σόντρα και από τον εκπρόσωπο της παράταξης του ΚΚΕ κ. Φουνταλή. Μόνο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Τσώτσου (που πρόσκειται στη ΝΔ) υπερψήφισε την πρόταση, αλλά δεν έφτανε για να περάσει και έτσι απορρίφθηκε.

    Την ώρα που οι προκλήσεις από την γειτονική χώρα εις βάρος της ιστορίας της Μακεδονίας διαδέχονται η μία την άλλη, την ώρα που η κεντρική εξουσία παρακολουθεί με απάθεια τις εξελίξεις, την ώρα που οι τοπικοί βουλευτές σιγούν, η έλλειψη αντίδρασης από τις τοπικές κοινωνίες έρχεται να ρίξει "βούτυρο στο ψωμί" των πλαστογράφων της ιστορίας προπαγανδιστών των Σκοπίων. Η τακτική του να μη μιλάμε για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα, δε μπορεί να επιβληθεί στους πολίτες, τουλάχιστον στους έχοντες καθαρή ελληνική συνείδηση.

    Η άρνηση από την παράταξη του κ. Σόντρα και κ. Φουνταλή να καταδικάσουν τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος", η απόφαση να δώθει σε δρόμο της πόλης το όνομα εθνικής ηρωίδας των Σκοπίων (Μίρκα Γκίνοβα), καθώς επίσης και το ετήσιο "Μακεδονικό γλέντι" που διοργανώνεται στην περιοχή των Λύκων, προκαλούν εύλογα και πολλά ερωτηματικά για την εθνική συνείδηση συγκεκριμένων ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας. Το να έχεις διαφορετική εθνική συνείδηση δεν είναι έγκλημα, αλλά δικαίωμα. Έγκλημα όμως είναι να κλέβεις την ιστορία των άλλων για να φτιάξεις δική σου ιστορία. Η πράξη αυτή ορίζεται ως πλαστογραφία.