Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι η γνήσια έκφραση του Πατριωτικού Κινήματος Συνέντευξη του Κώστα Κιλτίδη στην εφημερίδα «Χρήμα Plus»

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Απρίλιος 2012

  κ. Κιλτίδη προσφάτως άκουσα τον πρόεδρό σας να επισημαίνει ότι «οι ευκαιριακές και εξτρίμ προτάσεις δεν θα μας βγάλουν από την κρίση». Αυτό δεν είναι αντιφατικό σε σχέση με την αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ από την κυβέρνηση Παπαδήμου;

  Δεν υπάρχει τίποτα εξτρίμ και αντιφατικό σχετικά με την αποχώρησή μας από την φερόμενη ως κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ υπήρξε συνεπέστατος ως προς τις αρχικές του δεσμεύσεις, καθώς την ημέρα της ένταξής του στην κυβέρνηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να υπογράψει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση συνεργασίας εξελίχθηκε σε απλή συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων, τα οποία δεν είχαν κανένα πρόβλημα ως προς την εκχώρηση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων και επιχειρήθηκε η εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων, τότε υψώσαμε το ανάστημά μας και αποχωρήσαμε.

  Κάποια στιγμή ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε μετριοπαθής, μετά αδιάλλακτος, και τώρα πάλι μετριοπαθής. Αυτοί οι ελιγμοί δεν ζαλίζουν;

  Η πεμπτουσία της πολιτικής πρακτικής, βρίσκεται στο να κατανοείς και να ερμηνεύεις τις συγκυρίες που δημιουργούνται είτε τυχαία, είτε τεχνηέντως. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει το μεγάλο προνόμιο του πατριώτη, που αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών και κατά συνέπεια ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και το εθνικό συμφέρον.

  Διαπιστώνω, μετά μάλιστα και την ένταξη Κύρτσου, μια προσπάθεια πολιτικού επαναπροσδιορισμού του ΛΑ.Ο.Σ. Τελικά είσθε κεντροδεξιοί, δεξιοί, φιλελεύθεροι. Τι είστε;

  Είμαστε η γνήσια έκφραση του Πατριωτικού Κινήματος. Είμαστε οι μοναδικοί που προσδίδουν στο Πατριωτικό Κίνημα κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Είναι εύκολο να κάνεις «πατριωτική» οικονομική πολιτική περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις δήθεν για το καλό της χώρας, αλλά είναι δύσκολο να κατανοείς τα κοινωνικά γνωρίσματα που απαγορεύουν τις οριζόντιες περικοπές. Είναι εύκολο να διακηρύττεις πως είναι «πατριωτισμός» να πληρώνεις τους φόρους σου άνευ όρων, αλλά είναι δύσκολο να κατανοείς πως οι φόροι που θέτεις είναι κοινωνικά άδικοι. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή και η πρωτοπορία του αστικού χώρου. Ο πατριωτικός και κοινωνικός παρεμβατισμός με αναφορά έθνους είναι η πεμπτουσία της πολιτικο-ιδεολογικής αναφοράς. Είμαστε πατριώτες κοινωνιοκράτες με ελευθεροφροσύνη πολιτικής και δημιουργίας. Με ασφάλεια και ισονομία, έχοντας παρακαταθήκη την παράδοση και την Ορθοδοξία, επιζητούμε την κοινωνία των δημιουργών, παραγωγών και ιδιοκτητών.

  Να υποθέσω λοιπόν ότι την επόμενη ημέρα ο ΛΑ.Ο.Σ. θα συμμετέχει σ' ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας;

  Με τους όρους της προηγούμενης κυβέρνησης συνεργασίας, είναι απίθανο. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να ερμηνεύσουμε ορθολογικά τα μηνύματα που θα μας στείλει ο κόσμος μέσα από την κάλπη. Μόνο τότε θα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να καθορίσουμε εκ νέου τις πολιτικές μας αποφάσεις. Μόνιμο κριτήριο αξιολόγησης, θα είναι πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Με την «λογική» των προσκυνημένων δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε, ας σηκωθούν όρθιοι και τα λέμε.

  Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε κοινοβουλευτική παρουσία. Είναι εφικτή, δεδομένης της απήχησης που εμφανίζει να έχει το κόμμα του Πάνου Καμμένου;

  Το κόμμα του κ. Καμμένου παρεκτράπηκε ιδεολογικά εν τη γενέσει του. Χωρίς να έχει προλάβει καν να προσδιορίσει έστω κάποια βασικά ιδεολογικά γνωρίσματα και ενώ ο κόσμος πίστευε ότι θα δημιουργηθεί ένα κόμμα δεξιού προσανατολισμού λόγω της κομματικής προέλευσης του ιδρυτή του, ο κ. Καμμένος άρχισε τα ανοίγματα στην Αριστερά. Συνεργάζεται μάλιστα κι επισήμως με τον κ. Δημαρά, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για το αριστερό του παρελθόν και παρόν. Κατά συνέπεια το κόμμα του κ. Καμμένου δεν μας αγγίζει ιδεολογικά, αλλά ούτε και εκλογικά. Περισσότερο θα πρέπει να φοβούνται οι άνθρωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να υπάρχει κόμμα με μία ψήφο αρνητική. Αυτό είναι διαστροφή.

  Ε, μην μου πείτε ότι δεν σας απασχολεί η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»...

  Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν με απασχολούν ιδιαίτερα. Είναι ένα κόμμα με δημοκρατικά γνωρίσματα και για αυτό θα αναμετρηθούμε μαζί τους στην κάλπη, όπως και με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν μια κοινοβουλευτική προοπτική. Η δημοσκοπική άνοδος της «Χρυσής Αυγής» ωστόσο, δεν με απασχολεί απλώς, αλλά με τρομάζει κυρίως ως προς το μέλλον της κοινωνίας που αναδύεται μέσα από την οικονομική κρίση. Αλήθεια, πώς θα αναμετρηθούμε σε εκλογική διαδικασία με ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Δημοκρατία, στις εκλογικές αναμετρήσεις και στην κάλπη; Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό στοιχείο να συμμετέχει στην ίδια εκλογική διαδικασία με όλους εμάς που τιμήσαμε την Δημοκρατία εμπράκτως με την παρουσία μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που είναι ο υπέρτατος δημοκρατικός θεσμός; Ποια κοινωνία είναι αυτή που θα ανεχτεί ξενικά σύμβολα μέσα στην ελληνική Βουλή; Είναι λαθρεπιβάτες των εθνικών ιδεών και τις μαγαρίζουν εν ονόματι του πόνου και της απόγνωσης των πολιτών.

  Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο με δεδομένη την κατάσταση της χώρας;

  Φυσικά και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Ειδάλλως δεν θα υπήρχε ανάγκη για την παρουσία άλλων κομμάτων πέραν αυτών της συγκυβέρνησης. Για την έξοδο από την κρίση ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το μόνο κόμμα που είχε συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης και εναλλακτική λύση. Για πέντε χρόνια περίοδος χάριτος, ανακεφαλαίωση του χρέους και αποπληρωμή του με ετήσιες δόσεις των 10 δις. Εάν η ανικανότητα των κυβερνόντων (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.) οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε η εναλλακτική πρόταση είναι να έχουμε το «ευρώ» ως νόμισμα εξωτερικών συναλλαγών και άλλο νόμισμα για τις εσωτερικές συναλλαγές. Η φορολογία κατ' ανώτατο όριο πρέπει να είναι από 15% έως 20% και ο ΦΠΑ σε δυο κλίμακες 10% και 18%. Καθιέρωση τέλους ασφαλιστικής εισφοράς στην κατανάλωση, καινοτόμος πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ., που ήδη φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την νυν κυβέρνηση. Επίσης προτείνουμε την αναγέννηση της υπαίθρου και της ελληνικής γεωργίας με πρόταγμα την μεταποίηση και την φροντίδα του δασικού χώρου.

  Ανησυχείτε για το μέλλον της Δημοκρατίας; Σας ερωτώ γιατί δεν μπορώ να φαντασθώ, πως μπορεί μια κοινωνία να κυβερνηθεί δημοκρατικά αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμη;

  Δεν είμαι αυτός που θα εκφράσει ακραίες ανησυχίες μόνο και μόνο για να γίνει πιο ελκυστικός ο τίτλος μιας συνέντευξης. Οι Έλληνες είχαν μια πιο υγιή Δημοκρατία όταν ήταν φτωχοί, παρά όταν ήταν πλούσιοι. Δεν πιστεύω ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οικονομική κρίση θα φέρει και κρίση του πολιτεύματος, τουλάχιστον ως προς τις βασικές του αρχές. Η επόμενη μέρα θέλει φλογισμένα από πίστη πρόσωπα απ' όλα τα κόμματα για να συνεισφέρουν, ειδάλλως ο κίνδυνος ελλοχεύει.

  Για το μέλλον της Ελλάδας;

  Για το μέλλον της χώρας δεν αρκεί να ανησυχώ μόνο εγώ και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ανησυχήσουν επιτέλους και αυτοί για το μέλλον της πατρίδας τους και να το κάνουν εμπράκτως. Πρέπει να ξυπνήσουν. Πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών και να κατακερματίσουν για πάντα όλες εκείνες τις παλαιοκομματικές λογικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας έφτασαν ως εδώ. Οι Έλληνες, πρέπει να σεβαστούν τους εαυτούς τους και την πατρίδα τους λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στην άνευ όρων συμφωνία με οτιδήποτε προστάζουν οι ισχυροί της Ευρώπης και όχι μόνο. Εμείς, μπορούμε να διαπραγματευτούμε για πιο ευνοϊκούς όρους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και αν οι όροι που θέτουμε δεν αρέσουν σε ορισμένους, τότε μπορούμε να χτυπήσουμε κι άλλες πόρτες για βοήθεια.