Ο Μητροπολίτης Πειραιώς

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Απρίλιος 2008

  Σε μία εποχή ηθικών και πνευματικών εκπτώσεων είναι δεδομένο ότι ο λόγος της αληθείας ακούγεται σκληρός. Σε μία χώρα που βολεύεται με εύκολες και φθηνές διακηρύξεις ψευδο-προοδευτισμού, είναι σαφές ότι οτιδήποτε μας ξεβολεύει θεωρείται σκληρό. Ήταν δύσκολο για τους δημοσιογράφους του Mega στις 24 Μαρτίου να αντιπαρατεθούν με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για το Σύμφωνο συμβιώσεως. Και τόνισαν πολλάκις κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως ότι οι θέσεις του Σεβασμιότατου ήταν «σκληρές».

  Ο Μητροπολίτης Πειραιώς εξήγησε ευκρινώς γιατί η Εκκλησία εναντιώνεται στο Σύμφωνο. Αποσαφήνισε την αξία του ανθρωπίνου «προσώπου» ως φορέως ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Τόνισε ότι το «σώμα» δεν εμπεριέχει μόνο το αλλοτριωμένο «εγώ», αλλά ότι πρέπει να ακολουθεί το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου. Είναι δύσκολο σε εποχές γενικευμένης κοινωνικής εξαχρειώσεως αυτές οι αλήθειες να βρουν ευήκοα ώτα. «Ο μόνος σωστός δρόμος στην ζωή είναι ο ανήφορος» έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά ποιος να δώσει σήμερα το παράδειγμα αυτής της διαδρομής;

  Θέλουμε την Εκκλησία μόνο για κηδείες και τρισάγια. Όταν μας υπενθυμίζει ότι ο λόγος της είναι σωτηριολογικός και ότι είμαστε κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και όχι μετάλλαξη του πιθήκου, τότε «επαναστατούμε». «Πιστεύετε ότι με αυτές τις θέσεις θα φέρετε τον κόσμο στην Εκκλησία» ρώτησαν τον Μητροπολίτη Πειραιώς οι κ.κ. Οικονομέας και Καμπουράκης. Στο μυαλό τους η Εκκλησία είναι ένα προϊόν που αναζητά καταναλωτές, ή ένα θέαμα που χρειάζεται θεατές για να κόψει εισιτήρια παραστάσεως. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Εκκλησία επέζησε επί 2000 χρόνια όχι επειδή έγραφε μέλη στο club «Χριστός super star», αλλά γιατί μπόρεσε να διασώσει και να μεταδώσει το μήνυμα της Αναστάσεως σε όλους τους ανθρώπους.

  Είναι θλιβερό να βλέπεις κόμματα με 30 χρόνια ζωής να επιτίθενται λυσσαλέα στην Εκκλησία που επέζησε των διωγμών του Διοκλητιανού. Και είναι αξιοθρήνητο άνθρωποι που έως χθες προσποιούνταν ότι δεν έβλεπαν τα σταλινικά γκούλαγκ να κατηγορούν την Εκκλησία για μισαλλοδοξία και σκοταδισμό! Ο άνθρωπος «εξανθρωπίσθηκε» από τον ορθό λόγο της αρχαιοελληνικής σκέψεως και τον χριστιανικό ουμανισμό. Χωρίς αυτά θα ήμασταν ακόμη έρμαια των πιο σκοτεινών πτυχών της ψυχής μας.

  Στο τέλος της συνεντεύξεώς του ο κ. Σεραφείμ παρομοίασε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηδάκη με τον Νέρωνα, καθώς ο τελευταίος είχε παντρέψει 2 ομοφυλόφιλους στην Ρώμη της παρακμής. Έκτοτε, τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κανείς δεν επέτρεψε τον γάμο ομοφυλοφίλων. Πολύ σκληρή τοποθέτηση θα πει κάποιος. Ενδεχομένως. Είναι όμως αλήθεια ή ψέμα; Διότι αν αληθεύει - σκληρό ή μη - αυτό είναι. Αν θέλουμε καλλωπισμό των εννοιών και των λέξεων ας στραφούμε αλλού. Σε αυτούς που ονομάζουν την κατοχή του Ιράκ «δημοκρατία» και στους άλλους που ονομάζουν «σοσιαλισμό» την παραφροσύνη της Βορείου Κορέας. Εκεί όπου εκλείπει το βλέμμα του Θεού την θέση του την καταλαμβάνει η αλαζονεία του εκ-βαρβαρισμένου ανθρώπου. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς απλώς μας το υπενθύμισε.

  Κατηγορία: