Ο θεσμός σκεφτόταν να παραιτηθεί Τελικά το ξανασκέφτηκε...

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Φεβρουάριος 2002

  Ίμια, S300, Μαδρίτη, Οτσαλάν, Ελσίνκι, Σαμίνα. Συμφορές, τραγωδίες, αθλιότητες που έπληξαν την χώρα - σαν φυσικές καταστροφές που λυσσομανούν για λίγο και φεύγουν για ν' αφήσουν πίσω τους την τάξη του χάους. Ο Πρόεδρος εκεί. Ακλόνητος. Μειλίχιος. Πράος. Κολλημένος στον θώκο του. Ούτε μία φορά δεν ακούστηκε, δεν γράφτηκε, δεν ... "διέρρευσε" από τους "κύκλους" του πως σκόπευε να παραιτηθεί. Ίσως και ορθά. Όταν ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας σκοπεύει να παραιτηθεί δεν το λέει, ούτε το "διαρρέει". Απλά το κάνει. Αν μου επιτρέπεται η μεταφορά, είναι ανάλογη περίπτωση με το φλερτ. Όταν μια γυναίκα σκοπεύει να υποκύψει στην πολιορκία ενός άντρα, δεν του ανακοινώνει τίποτα. Απλά το κάνει.

  Ο κ. Στεφανόπουλος δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί όταν η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, έχοντας διαταχθεί αναλόγως από την πολιτική ηγεσία, διέταξε τους καταδρομείς να υποστείλουν την σημαία από την μία βραχονησία των Ιμίων, από εθνικό έδαφος. Μάλλον σκέφτηκε ότι η κατάλυση της εδαφικής ακεραιότητας δεν θίγει τους θεσμούς.

  Ο κ. Στεφανόπουλος δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σημίτης, έστειλε αντικαταβολή, πεσκέσι, τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους Τούρκους-σταυρωτές του Κουρδικού έθνους. Μάλλον σκέφτηκε ότι η καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων και η προδοσία του αγώνα ενός ολόκληρου λαού δεν θίγει τους θεσμούς.

  Ο κ. Στεφανόπουλος δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σημίτης, αγνόησε τις υπογραφές 3.000.000 Ελλήνων που ήθελαν να γίνει δημοψήφισμα για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Αντίθετα, από ουραγός της κυβέρνησης μετετράπη σε αιχμή του ανθελληνικού δόρατός της και επετέθη φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο, αποφαινόμενος και για την ... νομιμότητα της συλλογής των υπογραφών! Μάλλον σκέφτηκε ότι η περιφρόνηση της θέλησης 3.000.000 Ελλήνων και η επίθεση του Σημίτη στην Ορθοδοξία που τόσο απεχθάνεται δεν θίγει τους θεσμούς.

  Ο κ. Στεφανόπουλος δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί όταν ο εισαγγελέας Ντογιάκος έστειλε το πόρισμά του στην Βουλή και κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές του Απριλίου του 2000. Μάλλον σκέφτηκε ότι η κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας μέσω της νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος δεν θίγει τους θεσμούς. Ομοίως έπραξε ο κ. Στεφανόπουλος για τους S300, το Ελσίνκι, την Μαδρίτη και όπου αλλού επλήγησαν ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

  Τελικά, τι αποτελεί "θεσμό" για τον κ. Στεφανόπουλο; Μήπως ο προεδρικός θώκος; Η προεδρική σύνταξη; Μια προεδρική κηδεία δημοσία δαπάνη σε κυλίβαντα πυροβόλου; Μα, όλα αυτά είναι εξασφαλισμένα. Να είστε όλοι σίγουροι γι' αυτό. Το ΠΑΣΟΚ μεριμνά... ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΜΑΣ

  "Η σπουδαιότητα του Μετρό της Αθήνας δεν είναι τόσο ότι συντομεύει τις αποστάσεις και τους χρόνους των διαδρομών όσο ότι πλέον η Ελλάδα είναι ικανή να κατασκευάζει τέτοια έργα. Το έργο αυτό δεν μπορούσε να γίνει τη δεκαετία του '50 ούτε του '60 ίσως ούτε του '70. Τώρα μπορούσε να γίνει, γιατί τώρα η χώρα μας είναι ικανή για τέτοια έργα, που την καθιστούν ισότιμη με τις προηγμένες χώρες του κόσμου και αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες που πλέον έχει. Ο ναός του Ολυμπίου Διός ξεκίνησε από τον Πεισίστρατο τον 5ο π.Χ. αιώνα και ολοκληρώθηκε 700 χρόνια αργότερα, από τον Αδριανό. Έχουμε κάνει αναμφισβήτητα πρόοδο από τότε."

  Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 28 Ιανουαρίου 2000, επ' αφορμή του εγκαινιασμού του Αττικού ΜΕΤΡΟ. "Ο Μακαριώτατος ανεκοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αριθμό των συλλεγεισών υπό της Εκκλησίας υπογραφών, διά των οποίων εζητείτο η διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητος και ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου", είπαν οι ... προεδρικοί κύκλοι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι "οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και οι προς τούτο διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Ότι βάσει αυτών "δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων, ότι πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος δικαίου και ότι οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος".

  Τάδε έφη Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 30 Αυγούστου 2001, επ' αφορμή της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συλλογής υπογραφών της Εκκλησίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. "Είμαι πολύ δυστυχής που άκουσα μερικά κανάλια να αποδίδουν ευθύνη στην Ελλάδα για την εξέλιξη. Δεν το δέχομαι, δεν το δέχεται η εθνική συνείδηση κανενός Έλληνα. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει τόσο μεγάλη ατιμία. Η Ελλάς δεν κάνει ατιμίες, σφάλματα όμως μπορεί να έγιναν".

  Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 18 Φεβρουαρίου 2001, επ' αφορμή της παράδοσης-προδοσίας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους Τούρκους. "Εύχομαι να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων".

  Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 28 Σεπτεμβρίου 2000, επ' αφορμή του ναυαγίου του σαπιοκάραβου Σαμίνα και της δολοφονίας άνω των 80 συνελλήνων μας από τον διαπλεκόμενο εφοπλισμό του ΠΑΣΟΚ. "Ο Πρόεδρος αισθάνεται θιγμένος και σκέφτεται να παραιτηθεί".

  Κύκλοι του Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Φεβρουάριος 2002, επ' αφορμή της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο με τους κουλοχέρηδες.

  Κατηγορία: