Ο πατριωτισμός είναι συλλογικό καθήκον

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Ιούλιος 2005

  Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στον χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο στην «επέτειο της Δημοκρατίας». Το πολιτικό μας κατεστημένο, οι δημοσιογράφοι και οι επικοινωνιολόγοι μας, αποσιώπησαν αυτή την επισήμανση του Προέδρου και προτίμησαν να ασχοληθούν με τα άλλα μηνύματα του χαιρετισμού του. Προφανώς, λιγότερο ενοχλητικά...

  Βρισκόμαστε σε μία ιστορική περίοδο επανα-οριοθετήσεως των εννοιών και των αξιών. Τίποτα από όσα γνωρίζαμε δεν είναι δεδομένο. Οι αξίες της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και του δικαιώματος της πλειοψηφίας να αποφασίζει, αμφισβητούνται από μία από-εθνικοποιημένη κάστα πολιτικών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης (δημοσιογράφους, καθηγητές, διανοουμένους, αναλυτές) οι οποίοι αναζητούν το «μετα-εθνικό» ερήμην των λαών και της ιστορικής εμπειρίας.

  Αυτή δε η αφελληνισμένη - αποεθνικοποιημένη διανόηση έχει βρει στην Ελλάδα την «γη της επαγγελίας» καθώς παίζει εν ουκ παικτοίς, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μίας συγκροτημένης πατριωτικής διανοήσεως. Η θεσμοποιημένη ηγεμονία της αριστερής διανοήσεως στην πατρίδα μας της επιτρέπει να ελέγχει τις εικόνες και τα σύμβολα, να ερμηνεύει την ιστορία με βάση τις διεθνιστικές της πεποιθήσεις και να κυριαρχεί ολοκληρωτικά μέσω του «ονοματίζειν», μέσω δηλ. της δικής της αξιολογήσεως για το τι είναι σωστό και λάθος, καλό ή κακό.

  Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Επανατοποθέτησε τον πατριωτισμό ως μία βασική αξία της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας, ο οποίος δε αποτελεί και «συλλογικό καθήκον» του Ελληνικού λαού. Υπό αυτή την έννοια ο πατριωτισμός αποκτά και έναν «υποχρεωτικό χαρακτήρα» για κάθε μέλος της κοινωνίας μας, δεν είναι επιλογή, είναι «καθήκον».

  Ευελπισθούμε και στο μέλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει αντίστοιχες τοποθετήσεις και να σταθεί εμπόδιο σε σκέψεις και επιλογές που μειώνουν την εθνική μας κυριαρχία και αποσυνδέουν την Δημοκρατία από την εθνική ανεξαρτησία. Αρχή άνδρα δείκνυσι.

  Κατηγορία: