Παραγωγή πετρελαίου από φύκια

 • Δημοσιεύτηκε: 25 Μάιος 2012

  Είναι αρκετά δύσκολο και από πολλές απόψεις κάπως παράταιρο, σε προεκλογική περίοδο με την Πατρίδα μας (και όχι τον «τόπο μας», όρο που σκόπιμα χρησιμοποιούν οι «προοδευτικοί» για να μην αναφερθούν στην έννοια του Ελληνικού Έθνους και της ιστορικής συνέχειάς του) υπό το καθεστώς αφόρητων πιέσεων και παρεμβάσεων, να ασχολείται κανείς με θέματα που δε σχετίζονται με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Πάρα ταύτα επειδή η ανάκαμψη της Πατρίδας μας θα συμβεί μόνο, εάν ανακτήσουμε την απολεσθείσα σχέση μας με τις σύγχρονες επιστήμες και εάν σε ένα δεύτερο στάδιο καταφέρουμε να πρωτοπορήσουμε σε αυτές, τότε ίσως τελικώς η θεματική του άρθρου να μην είναι και τόσο άσχετη με τα «προβλήματά» μας.

  Ένας ακόμη λόγος ο οποίος με παρακίνησε να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι σχετίζεται με το πετρέλαιο. Η σημασία του πετρελαίου δεν έχει γίνει κατανοητή στους Έλληνες πολίτες, αλλά ούτε και στους Έλληνες πολιτικούς. Υπό αυτήν την έννοια ακούμε με «συμπάθεια» ότι τα αριστερά κόμματα θα «βγάλουν» την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τους «αριστερούς» ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, διότι η Ελλάδα είναι η μόνη μη-μουσουλμανική χώρα με σταθερό δυτικό προσανατολισμό που βρίσκεται κοντά στο Ισραήλ. Και το Ισραήλ είναι ο θεματοφύλακας των ΗΠΑ στην πλουσιότερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου.

  Όσο λοιπόν οι ΗΠΑ χρειάζονται τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ΝΑΤΟ και καλό θα ήταν να αποφασίσουμε κάποτε με σοβαρό τρόπο να αντλήσουμε όλα τα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη σχέση μας με την υπερδύναμη των ΗΠΑ. Οφέλη που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε από την Γερμανία, η οποία δεν έχει τα ίδια γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας, διότι κινείται ως οικονομική υπερδύναμη και μόνον. Αντιθέτως οι ΗΠΑ γνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία του πετρελαίου στο σύγχρονο κόσμο κάνουν τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.

  Προσπαθούν οι ΗΠΑ να αποκτήσουν πετρελαϊκή αυτονομία;

  Υπό αυτήν την έννοια προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον η είδηση ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε τεχνολογίες παραγωγής πετρελαίου από φύκια (άλγη). Το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. (Department of Energy, DOE) σε συνεργασία με αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδοτεί την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνικών παραγωγής πετρελαίου από άλγη. Το Εθνικό Εργαστήριο Idaho (Idaho National Laboratory) από το 1949 διεξάγει συστηματική έρευνα σχετικώς με θέματα ενέργειας και άμυνας. αναπτύσσει για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας τεχνολογίες. Η αποστολή του είναι να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια των ΗΠΑ με καθαρή, ασφαλή, ανταγωνιστική και αειφόρο παραγωγή ενέργειας.

  Το γεγονός λοιπόν ότι το εργαστήριο αυτό συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, στις οποίες έχουν επενδύσει Αμερικανοί μεγιστάνες, αλλά και το γεγονός ότι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν στον ίδιο τομέα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτόν τον τομέα. Έχουν μάλιστα ήδη αναπτύξει μεθόδους με τις οποίες μπορούν να αντλήσουν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για την παραγωγή πετρελαίου χωρίς να καταστρέφουν την άλγη.

  Η μέθοδος αυτή που την αποκαλείται μέθοδος ενός βήματος «single step extraction» είναι ανταγωνιστική, δεν χρησιμοποιεί χημικά, δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα. Η άλγη οδηγείται σε σωλήνες στους οποίους διοχετεύονται ηλεκτρικές τάσεις οι οποίες καθιστούν διαπερατή τη μεμβράνη της άλγης. Τα χρήσιμα στοιχεία που διαπερνούν τη μεμβράνη συλλέγονται, ενώ η άλγη παραμένει υγιής.

  Κατ' αυτόν τον τρόπο έπειτα από λίγες ώρες η άλγη είναι σε θέση να απελευθερώσει νέες ποσότητες υλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέου πετρελαίου. Το πετρέλαιο που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στα διυλιστήρια. Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ως στόχο σε 8 χρόνια να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του βιοκαύσιμα κατά 50%. Αυτό αντιστοιχεί σε 8 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως!

  Κατηγορία: