Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο «Ματωμένες Μνήμες 1940-45»

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2010

  Την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η απουσία Δημόσιων Μέσων Συγκοινωνίας και τα αποτρόπαια γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση από τις εκδόσεις «Πελασγός» του νέου έργου του καθηγητή Ιωάννη Μπουγά με τίτλο «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» (Κόκκινη Τρομοκρατία, Κατοχικός Εμφύλιος, Κόκκινη Απελευθέρωση, Λευκή Τρομοκρατία στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο: Γαργαλιάνοι, Καλαμάτα, Μελιγαλάς, Πύλος, Πύργος).

  Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν για το βιβλίο ο Γεώργιος Τζουβαλάς (αντιστράτηγος ε.α., συγγραφέας), ο Νικόλαος Κουτρουμπής (αντιστράτηγος ε.α. Χωροφυλακής, συγγραφέας) και ο Ιωάννης Μπουγάς (συγγραφέας του έργου), ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Γιαννάκενας, διευθυντής των εκδόσεων «Πελασγός», οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 25 χρόνια αγώνων για τον Ελληνισμό.

  Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της Δημάρχου Μελιγαλά κας Ελένης Αλιφέρη-Καραθανάση, η οποία στον χαιρετισμό της επαίνεσε τον συγγραφέα για την τόσο αντικειμενική, επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία του, η οποία αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τις ψυχές των αθώων κατοίκων της περιοχής, που γνώρισαν την βαρβαρότητα των ακραίων πολιτικών παθών. Η δήμαρχος εξέφρασε και την λύπη της που μια τόσο όμορφη και παραδοσιακή ελληνική περιφέρεια βρίσκεται στις μνήμες των ανθρώπων με τόσο πόνο και βαρβαρότητα, και όχι για την πρόοδο και τα κάλλη της.

  Οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων ήταν και ο τέως υπουργός Άρης Μπουλούκος, είχαν την ικανοποίηση να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις που ασχολήθηκαν, επί της ουσίας, με το σημαντικό αυτό έργο του καθηγητή Ιωάννη Μπουγά.

  Κεντρικό στοιχείο των εισηγήσεων ήταν η αναγνώριση της εξαιρετικής ποιότητας του έργου και της αξίας του, λόγω του ότι είναι βασισμένο σε σωρεία πρωτογενών πηγών και σε ευρεία βιβλιογραφία. Το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Μπουγά θα μείνει πλέον στην ιστοριογραφία ως σημείο αναφοράς στην περιγραφή των γεγονότων του Κατοχικού Εμφυλίου (μέχρι και το 1945) στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα καλοδουλεμένο ντοκουμέντο, με άριστη ροή στον τόπο και τον χρόνο, που διαβάζεται εύκολα. Το κείμενο συγκινεί από τα περιστατικά που παρουσιάζει, αλλά κυρίως εκπλήσσει από την σωρεία των νέων στοιχείων που εκθέτει για τα γεγονότα και τους επώνυμους πρωταγωνιστές τους.