Ο Δημήτριος Τσάκωνας έγραφε για την απογοήτευση της γενιάς του Γράμμου και του Βίτσι, που βγήκε μέσα από το Έπος του 1940, την εθνική αντίσταση και την νίκη επί του κομμουνισμού, για να δει να εδραιώνεται ξανά στην Ελλάδα ο παλαιοκομματισμός και η φαυλοκρατία. Αντί για εθνική και κοινωνική αναγέννηση, το σεσηπός πολιτικό σύστημα του 1930 αναπαρήχθη αλώβητο τις δεκαετίες του 1950-60.
Η 21η Απριλίου, ανεξαρτήτως προσπαθειών και προθέσεων, νομιμοποίησε ξανά μέσω της Κυπριακής τραγωδίας το ίδιο πολιτικό σύστημα, αποκληθέν Μεταπολίτευση, που μόνο μεταπολίτευση δεν υπήρξε, με την έννοια ενός νέου πολιτικού συστήματος. Κατηργήθη η Βασιλευομένη Δημοκρατία ως «κληρονομική», για να αντικατασταθεί από τις 3 πολιτικές δυναστείες (Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη), με την συνενοχή της ψήφου του Ελληνικού λαού.
Με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αυτό δείχνει να αλλάζει. Είναι η πρώτη φορά που κατακτά την εξουσία κάποια «μη-παραδοσιακή αστική δύναμη», που δεν έλκει την καταγωγή της από το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Αυτό θα μπορούσε να έχει και ευεργετικά χαρακτηριστικά, αν η Αριστερά στην Ελλάδα δεν είχε διαρρήξει κάθε δεσμό με τον εθνισμό και την Ελληνικότητα.
Αν ο σκληρός της πυρήνας δεν ήταν ένα αμάλγαμα κομμουνιστικών τάσεων πάσης φύσεως, εχθρικός σε κάθε εθνική αναφορά, χωρίς καμία βιωματική σχέση με τους αγώνες του Ελληνισμού, στους οποίους όχι μόνο δεν συμμετείχε, αλλά βρέθηκε και απέναντι! Από το Μακεδονικό και την Μικρασία έως τον συμμοριτοπόλεμο και την ΕΟΚΑ.
Το να πούμε ότι το Εθνικιστικό Κίνημα βρίσκεται απέναντι από τον παλαιοκομματισμό και την Αριστερά είναι αυτονόητο. Το είχε περιγράψει πολύ καλά και ο Ιωάννης Μεταξάς επί 4ης Αυγούστου. Το σημαντικό σήμερα είναι άλλο, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στο Κίνημά μας τις μεγαλύτερες, ει δυνατόν, δυνάμεις. Δυνάμεις εθνικής ταυτότητος και κοινωνικής ανορθώσεως. Ειδικά σήμερα, που η Κεντροδεξιά βρίσκεται ζαλισμένη στο καναβάτσο και αδυνατεί να αρθρώσει έναν πειστικό λόγο στην Ελληνική κοινωνία.
Θα πρέπει να γίνουμε ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, με προοπτική εξουσίας και όλα αυτά με χρονικούς περιορισμούς, που ξεκινούν από την δυνατότητα ανασυνθέσεως του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, έως την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε μία κυβερνώσα αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Η οποία, μπορεί να ονοματίζει διαφορετικά τα μνημόνια, την ίδια ώρα που θα αποδομεί τον εθνικό χαρακτήρα της Ελλάδος, με τις νομιμοποιήσεις των λαθρομεταναστών, τον χωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας, τον αφελληνισμό της εκπαιδεύσεως, τους γάμους των ομοφυλοφίλων και λοιπές «προοδευτικές» πολιτικές.
Το πολιτικό κατεστημένο είναι δεδομένο ότι θέλει να μας εξαφανίσει. Επειδή αυτό δεν επιτυγχάνεται, θα θελήσει να μας κάνει ένα «δεξιό ΚΚΕ», να έχουμε το 6% μας και να είμαστε στην γωνία. Αυτό θέλουν, αυτό όμως και δεν θα κάνουμε! Το Εθνικιστικό Κίνημα θα εκφράσει ένα μεγάλο Κίνημα που θέλει, ταυτοχρόνως, Πατρίδα, Ελευθερία, Αλληλεγγύη.
Πατρίδα ενός έθνους, όπως ορίζεται στο «όμαιμον, ομόθρησκο, ομόγλωσσο, ομότροπο». Ελευθερία, όπως κατοχυρώνεται στις εθνοσυνελεύσεις της Εθνεγερσίας. Αλληλεγγύη, που πηγάζει από την κοινοτική μας κληρονομιά και τις χριστιανικές διδαχές. Γιατί αυτές οι αξίες για εμάς τους εθνικιστές δεν είναι αφηρημένες διακηρύξεις, μεταφρασμένες από τις αστικές επαναστάσεις της Γαλλίας και της Αμερικής, ξενόφερτες για την ιστορία, το ήθος και τον πολιτισμό του Ελληνισμού.
Με αυτές τις αξιακές παρακαταθήκες και με την πολιτική θέληση που έως σήμερα έχουμε επιδείξει, θα ανατρέψουμε αυτό το πολιτικό σύστημα. Θα είναι η δικαίωση ενός έθνους που θέλει να επιζήσει.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 30ης Μαΐου 2015 της εφημερίδας «Εμπρός».