Περί ελευθερίας της εκφράσεως

  • Δημοσιεύτηκε: 08 Φεβρουάριος 2005

    Λέγεται Γκέρχαρντ Χάντερερ και είναι Αυστριακός γελοιογράφος - σκιτσογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Η ζωή του Ιησού». Στο εν λόγω βιβλίο ο Χάντερερ γελοιοποιούσε την ζωή του Ιησού, λέγοντας ότι «η γελοιογραφία είναι μία μορφή ελεύθερης έκφρασης της γνώμης σε μια δημοκρατική κοινωνία».

    Ο Γκ. Χάντερερ είχε καταδικαστεί από Ελληνικό δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου σε εξάμηνη φυλάκιση για βλασφημία για το βιβλίο του, που είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2003 και είχε κατασχεθεί αμέσως μετά την κυκλοφορία του. Η δίκη, που ολοκληρώθηκε με την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση, είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2003.

    Αμέσως στο πλευρό του σκιτσογράφου τάχθηκαν αρκετοί αριστεροί διανοούμενοι, στο όνομα - αλίμονο - της «ελευθερίας της σκέψεως». Όπως το ίδιο έκαναν και στην «έκθεση ζωγραφικής» του Δήμου Αθηναίων όταν κάποιος ζωγράφισε την «εκσπερμάτωση πάνω στον σταυρό»! Και τότε, μας ζήτησαν, να ανεχθούμε την προσβολή του θρησκευτικού μας αισθήματος, των αξιών και του πολιτισμού μας.

    Η απάντησή μας είναι ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τίποτα από όλες αυτές τις αθλιότητες. Αν οι διάφοροι αριστεροί θέλουν να γελοιοποιήσουν κάποιον, να γελοιοποιήσουν τις ιδέες τους που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Αν θέλουν να εκσπερματώσουν κάπου να εκσπερματώσουν πάνω στα σύμβολά τους.