Ποιος επιθυμεί την πτώση του Αρχιεπισκόπου;

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Φεβρουάριος 2005

  Το πρόσφατο «άδειασμα» του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο, ήλθε μάλλον ως κεραυνός εν αιθρία, αφού τοις πάσιν είναι γνωστό, ότι όχι μόνον άριστες ήταν οι σχέσεις τους, αλλά ότι και ο κ. Ειρηναίος, ο ποίος ήταν ένα «outsider», οφείλει την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο της «Αγίας Πόλης» στον κ. Χριστόδουλο (βλ. παλαιότερο άρθρο). Επί πλέον, μετά από παρέμβαση του κ. Χριστόδουλου στην Ισραηλινή Πρεσβεία των Αθηνών, επιταχύνθηκε η διαδικασία αναγνώρισής του από το Ισραήλ (βλ. παλαιότερο άρθρο), ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση Σημίτη είχε μάλλον αδιαφορήσει για το θέμα, αφού ο κ. Ειρηναίος θεωρούνταν «άνθρωπος» του κ. Χριστόδουλου και όχι δικός της. Τι συνέβη, λοιπόν και ο κ. Ειρηναίος, έναν ολόκληρο μήνα μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων, λύνει (τάχα μου) την σιωπή του και βάλλει κατά του ευεργέτη του; Μήπως το έκανε πιεζόμενος (λέγε εκβιαζόμενος) και από ποίον;

  Ένα δημοσίευμα της Καθημερινής με τον τίτλο «Δέσμευση λογαριασμών του Πατριαρχείου» (σ.γ. από Ισραηλινό δικαστήριο), το οποίο βλέπουμε επιβεβαιωμένο και στην Ελευθεροτυπία μας βάζει σε σκέψεις. Μήπως το κλείσιμο των λογαριασμών του Πατριαρχείου είναι ένας μοχλός άσκησης πιέσεως από το Ισραήλ πάνω στον Πατριάρχη για να βγει και να εκθέσει τον παλιό του φίλο και ευεργέτη; Αλλά γιατί να κάνει το Ισραήλ κάτι τέτοιο; Ποιον θα εξυπηρετούσε η πτώση του κ. Χριστόδουλου;

  Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Άμα τη αναρρήσει του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Ελλάδος, ο κ. Χριστόδουλος δεν έπαψε να αρθρώνει λόγο πατριωτικό. Αυτός ο λόγος, όμως, ενοχλούσε πολύ την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί, ως φαίνεται, να ενοχλεί και την σημερινή, της ΝΔ, καθώς ενοχλεί τα μέγιστα τον κοινό τους πατρόνα, δηλαδή τις ΗΠΑ. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ είχε και κάποιους πρόσθετους λόγους (θρήσκευμα ταυτοτήτων, ανακαίνιση θέματος εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ.).

  Ο μεγαλύτερος εχθρός της παγκοσμιοποίησης και της επιβολής της Νέας Τάξης πραγμάτων, σύμφωνα με την επιθυμία των Αμερικανών, είναι ασφαλώς ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ. Και ο λόγος του Αρχιεπισκόπου ήταν αντίθετος προς τα σχέδια αυτά. Για τις ΗΠΑ, ο κ. Χριστόδουλος είναι ένας απείθαρχος Βαλκάνιος, ο οποίος πρέπει να εξοντωθεί, όπως πριν 6 χρόνια ο έτερος «κακός» των Βαλκανίων, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Και ενώ τότε η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραφε ανεπιφύλακτα τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και τα όσα εγκλήματα τελέσθηκαν εκεί συνεπεία και εν συνεχεία του βομβαρδισμού, ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος κατηγορούσε ευθέως ΗΠΑ και ΕΕ για το έγκλημα αυτό! Πώς, λοιπόν, σήμερα να μην κραυγάζουν οι ΗΠΑ «άρον άρον σταύρωσον αυτόν» και να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να σπιλώσουν το όνομα και την υπόληψή του, αλλά και να ρίξουν την δημοτικότητά του ανάμεσα στον πληθυσμό της Ελλάδας; Και το Ισραήλ μπορούσε να προσφέρει μία καλή υπηρεσία στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και θα ήταν λίγο παρατραβηγμένο ακόμη και για τις ΗΠΑ να ... βομβαρδίσουν την Ελλάδα για να αντικαταστήσουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της!

  Ποιος άλλος μπορεί να έχει συμφέρον από την πτώση του κ. Χριστόδουλου; Μα ασφαλώς η Τουρκία, το δεύτερο χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ, μετά το Ισραήλ. Ο κ. Χριστόδουλος έκανε συχνές αναφορές στις αλύτρωτες πατρίδες, κάτι που τον πονά προσωπικώς ως καταγόμενο από την Μ.Ασία, δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια του στις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά των Ελλήνων, όπως κάνουν οι οσφυοκάμπτες των Αθηνών και τέλος, εν αντιθέσει με αυτούς που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Αρχιεπίσκοπος ευθαρσώς τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

  Αν λάβομε υπ' όψιν τα ανωτέρω, νομίζω ότι δεν χρειάζεται «σερλοκχόλμια» φαντασία για να δούμε ποιος μπορεί να θέλει την πτώση και αποπομπή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος!

  Υ.Γ.: Ίσως την στιγμή που δημοσιεύονται αυτές οι σκέψεις και λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο «Εκκλησιαστικό», να είναι ήδη ξεπερασμένες. Εμείς ευχόμαστε να μην είναι επιβεβαιωμένες!

  Κατηγορία: