Προσωπικά, δεν έχω ανάγκη προστασίας Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

 • Δημοσιεύτηκε: 13 Σεπτέμβριος 2010

  Προκάλεσε έκπληξη το μήνυμα του Γιώργου Καρατζαφέρη «όσοι θέλουν να διεμβολίσουν το κόμμα τους λέω ότι ο Μάκης Βορίδης έχει την πλήρη υποστήριξή μου». Τι προηγήθηκε και έπρεπε να σας υποστηρίξει ο πρόεδρος;

  Δεν γνωρίζω. Πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση στον πρόεδρο.

  Αληθεύει ότι συζητήσατε με την Ντόρα Μπακογιάννη για πιθανή υποψηφιότητά σας στην Περιφέρεια Αττικής;

  Για την πρόθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, αρμόδια είναι να τοποθετηθεί η ίδια. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι είχε διαφανεί η δυνατότητα κάποιας συγκλίσεως στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς μου.

  Ενώ όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι το χρίσμα θα δοθεί σ' εσάς, τελικά υποψήφιος περιφερειάρχης του ΛΑ.Ο.Σ. είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σας το είχε προτείνει ο πρόεδρος και αρνηθήκατε ή δεν σας το πρότεινε ποτέ;

  Δεν μου το πρότεινε ποτέ, αλλά και δεν το ζήτησα ποτέ. Η θέση μου ήταν σαφής. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα εξυπηρετούσε την κομματική και όχι την προσωπική μου στρατηγική, γι' αυτό και ουδέποτε έθεσα θέμα της υποψηφιότητάς μου.

  Αισθάνεσθε «προστατευόμενο είδος»;

  Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι έχω ανάγκη προστασίας. Αλλά προφανώς κατά τα λοιπά ως προς το αν όντως έχω τέτοια ανάγκη προστασίας και για τη σχετική δήλωση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.

  Με νέες διευκρινίσεις του στο θέμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπονόησε ότι σας προστατεύει από επιθέσεις που αφορούν το πολιτικό σας παρελθόν, στην πολιτική σας καταγωγή από τον χώρο της Άκρας Δεξιάς. Εσείς θεωρείτε ότι ανήκετε στην Άκρα Δεξιά και ότι χρειάζεστε προστασία σε σχέση με αυτό;

  Υποθέτω ότι όλα αυτά σχετικά με την πολιτική μου καταγωγή είναι ευρέως γνωστά και είχαν συνεκτιμηθεί από τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. όταν αποφάσισε να με προτείνει ως υποψήφιο βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής, όπως είχαν συνεκτιμηθεί από τους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους μου στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που με ανέδειξαν βουλευτή. Υποθέτω ακόμα ότι αυτά είχαν επίσης συνεκτιμηθεί όταν ο πρόεδρος με επέλεξε ως γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά σε κάθε περίπτωση για όποιον θεωρεί -πολίτη, δημοσιογράφο ή πολιτικό- ότι στην πολιτική μου διαδρομή υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις από αυτές που έχω ήδη δώσει και που αφορούν στην πολιτική μου ταυτότητα προ 25 ετών, είμαι πάντα στην διάθεση όλων.

  Προ μηνός είχατε διαφοροποιηθεί ως προς την στρατηγική του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην έχει αυτόνομη κάθοδο ο ΛΑ.Ο.Σ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και από συναδέλφους σας. Υπάρχει ρήγμα στο «μπετόν» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

  Δεν νομίζω ότι τέθηκε ποτέ θέμα «διαφοροποίησης». Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, που ήταν να υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του ΛΑ.Ο.Σ. σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Δηλαδή σε αυτοδιοικητικές περιοχές όπου η εκλογική αναμέτρηση έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Όταν συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος, τόσο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., όσο και οι άλλοι συμμαχητές μου, εξέφρασαν ταυτόσημη άποψη. Ούτως ή άλλως, όμως, η έκφραση μιας άποψης ακόμη και κριτικής και μάλιστα από βουλευτές δεν είναι δυνατόν να εκλαμβάνεται ως ρήγμα ή ως ανταρσία.

  Τα σενάρια για ανεξαρτητοποίησή σας και προσχώρησή σας σε άλλο κόμμα ήρθαν πάλι στην επιφάνεια. Πως τα σχολιάζετε;

  Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου στην Βουλή τα σενάρια περί αποχωρήσεως μου από τον ΛΑ.Ο.Σ. κατά καιρούς έρχονται στην δημοσιότητα. Παρά ταύτα, παραμένω βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και επομένως, όπως τα προηγούμενα, έτσι και τα παρόντα σενάρια πέφτουν στο κενό.

  Συμφωνείτε με την απόφαση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίξει υποψηφιότητες της ΝΔ, να χρίσει δικούς του υποψήφιους και να πει «ναι» στον Πέτρο Τατούλη; Δεν προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους σας;

  Η κεντρική στρατηγική απόφαση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η αυτόνομη κάθοδος. Αυτή υλοποιείται με την υποψηφιότητα του Αδώνιδος Γεωργιάδη στην Περιφέρεια Αττικής, του Αστέριου Ροντούλη στην Θεσσαλία, του Νίκου Παπανδρέου στην Στερεά Ελλάδα και αναμένεται απόφαση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό πραγματικά σημαίνει ότι στο 70% του συνόλου των πολιτών ο ΛΑ.Ο.Σ. παρουσιάζει αυτοδιοικητική πρόταση. Κατά τα λοιπά, στο επίπεδο των δήμων είναι αυτονόητο ότι προσπαθούμε να επιτύχουμε την παραταξιακή σύγκλιση, όπως το ίδιο πράττουμε στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας, παρέχοντας κριτική υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη.

  Επομένως, κατά την γνώμη μου, η πολιτική μας είναι σαφής. Αυτόνομη κάθοδος εκεί όπου υπάρχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, παραταξιακές στηρίξεις κατά τα λοιπά. Ειδικά δε για την περίπτωση Τατούλη θυμίζω ότι υπήρξε βουλευτής ΝΔ, πρώτος τον υποστήριξε ο ΛΑ.Ο.Σ., η δε στήριξή του από το ΠΑΣΟΚ έπεται και δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου υποψήφιου ως ενός υποψήφιου της ευρύτερης παρατάξεως.

  Συμφωνήσατε με την άρση της υποστήριξης του ΛΑ.Ο.Σ. στον Παναγιώτη Ψωμιάδη;

  Ναι, διότι με τον τρόπο που αντέδρασε στην εντολή της ΝΔ, ο κ. Ψωμιάδης απώλεσε την ιδιότητα του παραταξιακού υποψήφιου με ευρύτερες αναφορές και αντιστοιχίσεις στο εκλογικό σώμα της Δεξιάς και κατέστη κομματικός υποψήφιος.

  Η υπόθεση «ενότητα» της Κεντροδεξιάς είναι ζητούμενο για όλους, τουλάχιστον στα λόγια. Ποιοι, κατά την γνώμη της, εργάζονται ειλικρινά για την επίτευξή της;

  Η υπόθεση της χάραξης μιας στρατηγικής νίκης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και της παρουσίασης μιας κυβερνητικής εναλλακτικής, που τόσο χρειάζεται ο τόπος, προϋποθέτουν:

  • Πρώτον, την παραδοχή ότι μια τριχοτομημένη παράταξη δεν μπορεί να απαντήσει στα ανωτέρω ζητήματα.
  • Δεύτερον, ότι η σύνθεση της ευρύτερης Δεξιάς δεν μπορεί να είναι οργανωτική, δηλαδή απλώς ένα προϊόν αθροίσματος, αλλά αντίθετα προϊόν ενός ευρύτερου διαλόγου πάνω σε ζητήματα ιδεολογίας και κυβερνητικού προγράμματος.
  • Τρίτον, ότι μοιραία, εφόσον εκπληρωθούν τα δύο ανωτέρω προαπαιτούμενα, οι προσωπικές φιλοδοξίες θα πρέπει να υποταχθούν στην εξυπηρέτηση ενός ευρύτερου σκοπού.

  Στην παρούσα φάση με την εξαίρεση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος κατά καιρούς καταθέτει προτάσεις πολιτικής συνεργασίας, δεν νομίζω ότι λοιπές ηγεσίες έχουν επιδείξει τέτοια πρόθεση. Ωστόσο, στο επίπεδο των πολιτικών στελεχών της παράταξης και όλων των πτερύγων εμπεδώνεται σταδιακά η θέληση να προχωρήσουμε σ' αυτόν τον ευρύτερο διάλογο.


  Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 12ης Σεπτεμβρίου 2010 της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.