Πως πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον της Πατρίδος μας

 • Δημοσιεύτηκε: 27 Ιανουάριος 2012

  Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου ο Edward Parker, διευθύνων σύμβουλος του τομέα Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, δήλωσε στο Reuters: «Το λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι αυτό το PSI δεν είναι ο σωστός δρόμος και θα το θεωρήσουμε ως χρεοκοπία. Είναι ξεκάθαρα χρεοκοπία όπως και εάν το χειρισθούν». Σε προηγούμενο σημείο των δηλώσεών του, ανέφερε: «H Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και θα χρεοκοπήσει», αλλά «η χρεοκοπία θα είναι ελεγχόμενη διότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα επιτρέψουν μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία». Οι «αγορές» έχουν βγάλει ήδη τα πορίσματά τους και προλαμβάνουν τις «πολιτικές λύσεις». Λογικό και αναμενόμενο έτσι όπως λειτουργεί ο σύγχρονος χρηματοπιστωτικός κόσμος.

  Ορισμένοι - κυρίως αριστερής προελεύσεως - θα καταγγείλουν για μία ακόμη φορά τις «αγορές», τους «τοκογλύφους» και το «κεφάλαιο». Θεωρούμε τις καταγγελίες αυτές εξόχως υποκριτικές. Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα του κόσμου, ο οποίος «ευνοήθηκε» (με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) επί μακρόν από τις «αγορές» και δεν έκανε τίποτε για να «αντισταθεί». Αντιθέτως η Αριστερά «πάτησε πάνω» στα «δάνεια», ασκώντας δριμεία ιδεολογική και πολιτική πολεμική στα ιδιωτικά συμφέροντα.

  Κατ' αυτόν τον τρόπο η συνεισφορά της στην δημιουργία του υπερτροφικού δημόσιου τομέα, άρα και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, είναι καθοριστική. Ο δημόσιος τομέας εξασφάλιζε την «ιδεολογική της αναπαραγωγή» (δηλαδή διευκόλυνε την παραγωγή «σοσιαλιστικών» συνειδήσεων και στρατό συνδικαλιστών για να χρησιμοποιήσουμε τυπικούς αριστερούς όρους), αλλά και τα κέρδη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών! Κατ' αυτόν τον τρόπο όλοι ήταν ευχαριστημένοι και το μεταπολιτευτικό τετραπολικό σύστημα «ισορροπούσε» εις βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας και των ερχόμενων γενεών!

  Η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αποπληρώσει το χρέος της, όσο έχει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Δεν υπάρχει οικονομολόγος, ο οποίος να μπορεί να λύσει αυτήν την εξίσωση. Αυτή η εξίσωση πολύ απλά δεν λύνεται. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία «εξαγωγική» χώρα, ώστε μέσω των εισροών «συναλλάγματος» να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά μία «εξαγωγική» χώρα είναι μία «ιμπεριαλιστική» χώρα, για να χρησιμοποιήσουμε για μία ακόμη φορά τυπικούς αριστερούς όρους.

  Ότι δεν κάνουμε εμείς το κάνουν οι Τούρκοι!

  Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Ερντογάν έδωσε εντολή να τροποποιηθούν οι νόμοι που ρυθμίζουν την λειτουργία του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας προκειμένου να αναβαθμισθεί ο ρόλος του. Το Συμβούλιο θα αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχει σε κοινοπραξίες ή να αποκτήσει μερίδια σε ανερχόμενες εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία και να την παραδώσει στην συνέχεια στις τουρκικές εταιρίες κατασκευής ανεμογεννητριών.

  Η Τουρκία εκτιμά πως η αγορά ανεμογεννητριών θα επιβαρύνει το εμπορικό της ισοζύγιο κατά 20 δις δολάρια, εφόσον η χώρα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του αιολικού της δυναμικού. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ισούται με 10% του ΑΕΠ της και, όπως αναφέρεται ρητώς στο δημοσίευμα του Bloomberg Turkey plans to support domestic production of wind turbines, η Τουρκία θέλει να το μειώσει.

  Επί της ουσίας η Τουρκία δηλώνει στις χώρες που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, ότι θα χάσουν παραγγελίες 20 δις δολαρίων τα ερχόμενα χρόνια, ενώ δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο σε λίγα χρόνια η Τουρκία να εξάγει ανεμογεννήτριες! Θα πρέπει επίσης να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ισχύος 20.000 MW τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου θα μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου!

  Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ερντογάν αποφάσισε την ουσιαστική αναβάθμιση του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας. Εκτός από τον τομέα της αιολικής ενέργειας, το Συμβούλιο ασχολείται με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αεροναυπηγικής, πυραύλων και των ραντάρ. Σε όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να προσθέσουμε την ισχυρή τουρκική πολεμική βιομηχανία, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, παράγει επιθετικό εξοπλισμό για τον στρατό τους (αποβατικά σκάφη εναντίον των νησιών μας, γέφυρες εναντίον της Θράκης κ.λπ.).

  Δεν γνωρίζουμε εάν οι Τούρκοι καταφέρουν τελικώς να αναπτύξουν βιομηχανία ανεμογεννητριών. Ίσως η αλαζονεία του Ερντογάν να στοιχίσει τελικώς στην Τουρκία, διότι αψηφά θεμελιώδη συμφέροντα των Ευρωπαίων, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ξέρουμε όμως ότι οι κρατικές τους δομές δεν χρησιμοποιούνται για την αργομισθία στελεχών και ψηφοφόρων. Υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό της χώρας τους.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 21ης Ιανουαρίου 2012 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: