Σήμερα χρειάζεται μία μεγάλη εθνική-ηθική επανάσταση Συνέντευξη του Χρήστου Χαρίτου στην εφημερίδα «Εν Πειραιεί»

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Μάρτιος 2007

  Το 2002 υπήρξατε ένας από τους νεότερους υποψήφιους δημάρχους στις εκλογές. Πως αποφασίσατε τότε να λάβετε μέρος σε έναν ομολογουμένως δύσκολο δήμο, όπως ο Πειραιάς;

  Πράγματι, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αυτή η απόφασή μου όμως υποστηριζόταν από μία συνεπή πορεία στο Πατριωτικό Κίνημα που χρονολογείται από το 1985, την πρόθεσή μου να υπερασπισθώ τις ιδεολογικές και πολιτικές μου αξίες, αλλά και να εκφράσω ένα ευρύτερο τμήμα των συμπολιτών μου, προς μία πατριωτική κατεύθυνση. Αν και τα διαθέσιμα μέσα που είχα ήταν ελάχιστα, νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα - 1.400 ψήφοι - ήταν ικανοποιητικό. Αποδείκνυε ότι οι εθνικές ιδέες έχουν ελπιδοφόρο πολιτικό μέλλον.

  Ποια είναι η γνώμη σας για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών; Το ΛΑ.Ο.Σ. βγήκε κερδισμένο ή διαπιστώσατε απώλειες;

  Πιστεύω ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. ανήκει στους πολιτικά κερδισμένους των εκλογών. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έλαβε 7,5% στην Θεσσαλονίκη, ο Μάκης Βορίδης πήρε 5% στην Ανατολική Αττική, ο Κυριάκος Βελόπουλος 7,1% στην Πιερία, ο Κώστας Καρδαράς 5,5% στην Καρδίτσα κ.ο.κ. Αλλά και στην υπερ-νομαρχία, θεωρώ το 4% καλό ποσοστό. Όσον αφορά εμένα, ήταν ιδιαιτέρα τιμή η 1η θέση που κατέλαβα στην Α' Πειραιώς με τον νομαρχιακό μας συνδυασμό. Με δεσμεύει να συνεχίσω τον αγώνα για μία Ελλάδα ελεύθερη και ισχυρή.

  Πόσο έτοιμος είναι το ΛΑ.Ο.Σ. για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

  Εμείς βρισκόμαστε ήδη σε θέσεις μάχης. Στην Κεντρική Επιτροπή που είχαμε το Σάββατο 17/3 καθορίσαμε όλες τις παραμέτρους - οργανωτικά και επικοινωνιακά - των βουλευτικών εκλογών. Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη του επόμενου Ελληνικού Κοινοβουλίου.

  Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την κυβέρνηση να προηγείται από το ΠΑΣΟΚ και η ψαλίδα γέρνει πάντα θετικά προς το κυβερνών κόμμα. Πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις; Δίνουν στίγμα του εκλογικού σώματος ή απλά δημιουργούν κλίμα;

  Συμβαίνουν και τα δύο. Από την μία καταγράφουν την πολιτική τάση του εκλογικού σώματος, από την άλλη, πολλές φορές, «δημιουργούν κλίμα». Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής παίζουν όμως άνευ αντιπάλου. Ακόμη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι «λίγος» για πρωθυπουργός, αλλά δεν έχουν εναλλακτική για τις επόμενες εκλογές. Η αναγκαστική στήριξη που δίδει ο ΔΟΛ και ο κ. Μπόμπολας στον κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ είναι η ημέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

  Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της Παιδείας που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στη χώρα μας;

  Εδώ εγώ καταγράφω 2 γεγονότα. Πρώτον, την ανικανότητα της κυβερνήσεως σε δύο επίπεδα. Στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», η οποία περιορίζεται σε δευτερεύοντα σημεία, ενώ τα κύρια, όπως τα προγράμματα σπουδών, οι εργασίες των φοιτητών για να περνούν τα μαθήματα, τα κριτήρια προσλήψεως καθηγητών, ούτε καν θίγονται. Και μετά βλέπετε στις εκλογές των πανεπιστημιακών, πριν 15 ημέρες στα Ιωάννινα, να σαρώνει ο ΣΥΝ και η Άκρα Αριστερά (17 από τις 33 έδρες). Και φυσικά την παντελή ανικανότητα του κ. Πολύδωρα να διασφαλίσει την έννομη τάξη στο κέντρο της Αθήνας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυτοκαταργηθεί.

  Για την Άκρα Αριστερά και τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» τα πράγματα είναι απλά. Αυτά πιστεύουν, αυτά πράττουν. Καίνε τις Ελληνικές σημαίες, επιτίθενται στον Άγνωστο Στρατιώτη, λεηλατούν και σπάνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Και όλα αυτά υπό την ανοχή ή την συνενοχή του πολιτικού συστήματος. Θέλω όμως να ρωτήσω, αν όλοι αυτοί - όπως και η 17Ν - δεν ανήκαν στην αριστερά, αλλά ήταν «δεξιοί», θα είχαμε τις ίδιες χλιαρές αντιδράσεις; Δώστε εσείς την απάντηση.

  Πιστεύετε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα; Χρειάζεται συστράτευση από τους πολίτες;

  Η Ελλάς είναι μία χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα μετά από 33 χρόνια δικομματισμού. Εγώ δεν πιστεύω στις μαγικές λύσεις, πιστεύω στον ενεργό πολίτη. Και ενεργός πολίτης δεν είναι αυτός που ψωνίζει με πιστωτική κάρτα, ούτε αυτός που «ο κόσμος του» περιορίζεται στην εργασία και το σπίτι του. Σήμερα χρειάζεται μία μεγάλη εθνική-ηθική επανάσταση. Αν δεν επανεύρουμε την αίσθηση του έθνους, αν δεν ξαναδημιουργήσουμε μία συντεταγμένη κοινωνία, δεν έχουμε μέλλον. Είναι ντροπή να συρόμαστε πίσω από τον κάθε άθλιο «κοτζαμπάση», είτε αυτός ονομάζεται βουλευτής, είτε δημοτικός σύμβουλος. Αυτός που εκποιεί την προσωπική του αξιοπρέπεια, εκποιεί, την ίδια ώρα, το μέλλον της Ελλάδος και των παιδιών του.

  Ποιες είναι οι βασικές αρχές που πρεσβεύετε;

  Η ιδεολογία μου εστιάζεται στο δίπτυχο Έθνος και Ελευθερία. Το «έθνος» μας δίνει την συλλογικότητα, την «ταυτότητα» και το αίσθημα του «ανήκειν». Παράλληλα, προσδίδει μία «ηθική νομιμοποίηση» στην άσκηση της εξουσίας, η οποία δεν υπάρχει εφ' αυτού, αλλά για να εξασφαλίζει το μέλλον των Ελλήνων. Η «ελευθερία» είναι απαραίτητο στοιχείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προσωπικότητος. Η ελευθερία δεν είναι αναιρετική της υπαγωγής σε μία «δέσμευση», αλλά υποδηλώνει ακριβώς την συμμετοχή σε ένα κοινό μέλλον. Αξίζει να διαβάσει κάποιος το βιβλίο της Ζακλίν Ντε Ρομιγί «Η Αρχαία Ελλάδα σε αναζήτηση της Ελευθερίας» για να καταλάβει τι εννοώ.

  Σε ποια σημεία θα εστιαστεί το πρόγραμμά σας για τις εκλογές που έρχονται;

  Για εμένα είναι σημαντικό να εκφρασθούν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντιπολιτεύσεως. Εμείς υπερασπιζόμαστε την εθνική κυριαρχία από τον τουρκικό επεκτατισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη από ένα διεφθαρμένο κράτος, την εθνική συνοχή από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, την επιστροφή του πατριωτισμού και της ηθικής στην άσκηση της πολιτικής και του δημόσιου λόγου. Δύσκολα πράγματα αυτά στην εποχή μας. Αλλά νομίζω ότι αξίζει να αγωνισθούμε για να τα υλοποιήσουμε. «Δεν θα περάσει ατουφέκιστος ο Ιμπραήμ τον Μοριά», έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Και ευτυχώς που το είπε, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα κ. Δαβαρία για να συζητούμε!

  Κάποιοι θεωρούν τα στελέχη του ΛΑΟΣ «ακροδεξιά». Τι απαντάτε εσείς;

  Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει «Δεξιά», που να βρούμε και «Άκρα Δεξιά»! Τι θέλω να πω; Ζούμε σε μία χώρα όπου όλοι δηλώνουν «κεντρώοι» ή «αριστεροί», από Νέα Δημοκρατία έως τον ΣΥΝ. Και υφιστάμεθα την δαιμονοποίηση της Δεξιάς. Η ιστορία όμως άλλα διδάσκει. Το 1940 πιστώνεται στην «Δεξιά» με τον Ιωάννη Μεταξά και τον Αλέξανδρο Παπάγο. Ο «δεξιός» Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να ορκίσει κατοχική κυβέρνηση. Ο «δεξιός» Γρίβας έφτιαξε την ΕΟΚΑ και πολέμησε τους Άγγλους στην Κύπρο. Όλοι αυτοί βέβαια ήταν εθνικιστές, αλλά για την οικονομία της συζητήσεως τώρα το αφήνω.

  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ποινικοποίησε τον κομμουνισμό με το «ιδιώνυμο» το 1929, δεν το έκανε η Δεξιά. Ο κεντρώος Σοφούλης έθεσε «εκτός νόμου» το ΚΚΕ το 1947, όχι η Δεξιά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκάλεσε «κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας» το ΚΚΕ. Την δημοκρατία στην Ελλάδα την κράτησαν ζωντανή η Δεξιά και το Κέντρο. Η Αριστερά ήταν παραμάγαζο του Στάλιν και - εάν επικρατούσε τότε - θα πηγαίναμε σήμερα στην Καβάλα και την Δράμα με διαβατήριο. Τώρα, που ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται την Γυάρο, αλλά τον Γράμμο δεν μπορεί να τον βρει ούτε στον χάρτη, αυτό δείχνει την ιδεολογική και ηθική αποσύνθεση της Ν.Δ.

  Στην Ελλάδα σήμερα αναπτύσσεται ένα πατριωτικό δημοκρατικό κίνημα, με αιχμή του δόρατος τον ΛΑ.Ο.Σ. Δεν είμαστε «ακροδεξιοί», είμαστε πατριώτες. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η Αριστερά χρησιμοποιεί το «φάντασμα της Άκρας Δεξιάς» επειδή δεν μπορεί να ερμηνεύσει - με τον χρεωκοπημένο μαρξισμό της - την ανάπτυξη ενός πατριωτικού κινήματος με κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και για να περιορίσει τις διαρροές της προς εμάς. Μάταιος κόπος και τα δύο.

  Πρόσφατα ο κ. Παπαθεμελής εξήγγειλε την δημιουργία ενός νέου κόμματος. Σας ανησυχεί αυτό; Υπάρχει περίπτωση να πάρει ψήφους από το κόμμα σας;

  Ο κ. Παπαθεμελής έχει διατελέσει βουλευτής 3 κομμάτων, της ΕΔ.Η.Κ., του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Δεν γνωρίζω άλλον βουλευτή με τέτοια προϋπηρεσία. Επίσης, έχει στηρίξει με την ψήφο του στην βουλή την κυβέρνηση Σημίτη, την κυβέρνηση των Ιμίων, του Οτσαλάν, των S-300, του χρηματιστηρίου. Εγώ πιστεύω στο «αρχή άνδρα δείκνυση». Όταν έπρεπε να κάνει την υπέρβασή του ο κ. Παπαθεμελής, κρυβόταν στα βουλευτικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θυμήθηκε το κόμμα του, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Βλέπουμε το τυρί, αλλά ευτυχώς βλέπουμε και την φάκα.

  Πως κρίνετε την πορεία του ΛΑΟΣ; Τι σας λέει ο κόσμος;

  Είναι κοινός τόπος ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή και λόγω του «νόμου Σκανδαλίδη» θα έχουμε και μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, την Δημοκρατία και τους πολίτες. Ας σταματήσουν οι Έλληνες να μεμψιμοιρούν στα καφενεία και να κρύβονται πίσω από το «όλοι ίδιοι είναι». Όχι, εμείς δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. Δεν είμαστε κλώνοι του πολιτικού κατεστημένου, δεν είμαστε γόνοι κληρονομικών κομμάτων. Ο ΛΑ.Ο.Σ. αποτελεί την φωνή ενός έθνους που αρνείται να πεθάνει. Και αυτή η φωνή θα ακουσθεί στην κοινωνία και το Κοινοβούλιο. Και αυτό θα είναι η αρχή μίας μεγάλης πορείας.

  Πείτε μας λίγα λόγια για τον πρόεδρο του κόμματος κ. Καρατζαφέρη.

  Ο Γ.Καρατζαφέρης είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται την ανάπτυξη του Πατριωτικού Κινήματος. Χωρίς αυτόν, το πολιτικό κατεστημένο θα συνέχιζε την εκποίηση της εθνικής κυριαρχίας και την κονωνική αφαίμαξη, χωρίς αντιδράσεις. Αποτελεί την μόνη αντι-συστημική φωνή μέσα στην άθλια ομοιομορφία του πολιτικού συστήματος. Όλοι βλέπουμε τον αγώνα του στην Ευρωβουλή. Δίπλα του σήμερα βρίσκονται πολύ καλά στελέχη, άνθρωποι με μόρφωση και αγώνων ενάντια στο κατεστημένο, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα του. Ο Πρόεδρος με τιμάει με την εμπιστοσύνη του, τοποθετώντας με πρόεδρο της ΟΚΕ Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εγώ του το ανταποδίδω. Είμαστε ο προπομπός του αύριο, απέναντι στα απομεινάρια του χθες.

  Κατηγορία: