Σαϊεντολογία: ένα ακόμα εργαλείο του αμερικανικού imperium;

 • Δημοσιεύτηκε: 20 Ιανουάριος 2010

  Από την δεκαετία του 1950, όταν ο «πατέρας και ιδρυτής» της Σαϊεντολογίας Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ ξεκίνησε το μαζικό του πείραμα, πέρασε μισός και πλέον αιώνας. Το 1954 ιδρύθηκε στις ΗΠΑ η «Εκκλησία» της Σαϊεντολογίας, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 2.450 παρόμοιες «εκκλησίες» σε όλα τα πλάτη και μήκη της υδρογείου.

  Στην Ελλάδα, τον σκοτεινό και διαλυτικό ρόλο της Σαϊεντολογίας αποκάλυψαν στην δεκαετία του 1990 αφ' ενός η Ορθόδοξη Εκκλησία και αφετέρου ερευνητές όπως ο Αντώνης Μποσνακούδης, που με τα βιβλία τους ενημέρωσαν σχετικά την κοινή γνώμη. Οι περισσότεροι θα θυμούνται το διαβόητο ΚΕΦΕ (Κέντρο Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος) της οδού Πατησίων 200, που με δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών υποτίθεται πως έκλεισε. Και τονίζουμε το «υποτίθεται» διότι στην ίδια διεύθυνση λειτουργεί σήμερα το «Ελληνικό Κέντρο Διανοητικής και Σαϊεντολογίας».

  Τον Ιούνιο του 1995, υπενθυμίζεται πως ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Αγγελής, διέταξε έρευνα στα γραφεία της παραθρησκευτικής οργάνωσης ΚΕΦΕ. Ύστερα από τρεις διαδοχικές εφόδους της Αστυνομίας (9 Ιουνίου, 27 Σεπτεμβρίου και 6 Νοεμβρίου 1995), είχαν βρεθεί έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι παρακολουθούνταν Έλληνες πολιτικοί, καθώς και «αρχείο» όπου ήταν φακελωμένοι οι εχθροί της οργάνωσης. Συνολικά είχαν βρεθεί τότε 20.000 έγγραφα, τα πιο σημαντικά κρυπτογραφημένα. Στις 20 Δεκεμβρίου 1995, η «πρόεδρος» του ΚΕΦΕ διατάχθηκε και κατέθεσε στην Εισαγγελία 200 κλειδιά κρυπτογράφησης. Έτσι, σπάζοντας τους κώδικες, οι ελληνικές αρχές έκπληκτες ανακάλυψαν σχεδιαγράμματα και χάρτες άκρως απόρρητων εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, κρυπτογραφημένα έγγραφα για χώρες των Βαλκανίων, την εσωτερική αλληλογραφία της οργάνωσης με εντολές για εξουδετέρωση προσώπων που θεωρούσε εχθρούς της, λίστες με ονόματα δημοσιογράφων που η οργάνωση θεωρούσε φιλικούς ή εχθρικούς προς την ίδια και πολλά άλλα έγγραφα, τα οποία όπως ανέφερε τότε στην σχετική αναφορά του ο εισαγγελέας, «ουδεμία σχέση είχαν με την λειτουργία ενός φιλοσοφικού σωματείου», όπως δήλωνε η οργάνωση πως ήταν.

  Η σημαντικότερη αποκάλυψη όμως εκείνης της περιόδου, ήταν η διαβόητη «OSΑ» (Office of Special Affairs), που όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε ήταν κάτι σαν «μυστική αστυνομία» του ΚΕΦΕ και των Σαϊεντολόγων. Η ΟSA παρακολουθούσε Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους. Αυτό που άφησε άφωνες τις ελληνικές αρχές, δικαστικές και αστυνομικές, ήταν πως η OSA είχε στρατιωτική δομή και λειτουργία πανομοιότυπη με αυτήν των μυστικών υπηρεσιών συγκεκριμένων δυτικών κρατών. Ομοίως άφωνες (και προβληματισμένες) έμειναν οι ελληνικές αρχές όταν αποκαλύφθηκε εσωτερικό έγγραφο που χαρακτήριζε «ευχάριστο» το γεγονός ότι η CIA επέβαλε το κλείσιμο του αρμόδιου γραφείου των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, που παρακολουθούσε τις παραθρησκευτικές οργανώσεις στην Ελλάδα και ως εκ τούτου και τους σαϊεντολόγους. Πολλά ακούστηκαν και ακούγονται έκτοτε, για ντοκουμέντα μέσα από σαϊεντολογικές οργανώσεις, που αναφέρονται στις σχέσεις με την CIA, ιδίως σε συνεργασία για να φιμωθούν αντι-αιρετικές κινήσεις στην Ελλάδα, κυρίως αυτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πολλά φημολογούνται επίσης για συνεργασία της Σαϊεντολογίας με την τουρκική ανθελληνική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

  Αυτό που ακολούθησε ήταν ότι, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην πατρίδα μας η ελληνική Δικαιοσύνη (αποφάσεις Πρωτοδικείου Αθηνών 7380/1996 και Εφετείου Αθηνών 10493/1997) αποφάνθηκε ότι «η Σαϊεντολογία και το ΚΕΦΕ επεδίωκαν σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελεύθερου όντος». Υπενθυμίζεται ακόμη πως στην δίκη του 1999 συνήγορος υπεράσπισης του ΚΕΦΕ και των Σαϊεντολόγων ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός σήμερα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Λοβέρδος χαρακτήρισε εξισωτικά σε εκείνη την δίκη τα σε βάρος των Σαϊεντολόγων συντριπτικά στοιχεία, ως «σύγκρουση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας».

  Στις ΗΠΑ, η Σαϊεντολογία «ψαρεύει» με επιτυχία αφελείς, έχοντας στρατολογήσει για «κράχτες» μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ: ο Τζον Τραβόλτα, ο Τομ Κρουζ που έχει προσηλυτιστεί μαζί με την σύζυγο του Κέιτι Χολμς, η Κίρστι Άλεϊ, η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ είναι μερικά από αυτά. Οι Σαϊεντολόγοι προωθούν από τις ΗΠΑ την διάδοση του αμερικανικού τρόπου ζωής αποβλέποντας σε ένα εξαμερικανισμένο-παγκοσμιοποιημένο παγκόσμιο μοντέλο αρχών και αξιών. Στην Αμερική η Σαϊεντολογία απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας, ενώ οι ΗΠΑ ασκούν συνεχείς πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για επίδειξη ανοχής. Η διεθνής προπαγάνδα των Σαϊεντολόγων συνεχίζεται μέχρι σήμερα απτόητη, με κάλυμμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την φιλοσοφία και την βελτίωση του ανθρώπου. Με αφορμή για παράδειγμα, το 2009, την 60η Επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι σαϊεντολόγοι στην Νότια Αφρική διενήργησαν εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάληψη σχετικής συλλογικής δέσμευσης από τους ηγέτες της χώρας.

  Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη; Στην Γερμανία η Σαϊεντολογία βρίσκεται υπό επιτήρηση, ενώ στην Γαλλία έχει σειράν καταδικών για αισχροκέρδεια, προτροπή μελών της σε αυτοκτονίες και άλλα παρεμφερή. Στην Ρωσία, οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν στο παρελθόν κατά της εκεί «Εκκλησίας» της Σαϊεντολογίας, για παράνομα σεμινάρια και προσηλυτισμό. Εντύπωση προκαλεί η ενίσχυση της παρουσίας των Σαϊεντολόγων σε χώρες αυξημένου αμερικανικού ενδιαφέροντος. Η Ουκρανία συνιστά μια τέτοια περίπτωση. Μετά το 1995 η διείσδυση των σαϊεντολόγων στην Ουκρανία, εντάθηκε, σε βαθμό που το 2004 λειτουργούσαν 20 και πλέον «εκκλησίες» στην χώρα, ενώ μόνο στο Κίεβο οι «πιστοί» ανέρχονταν σε 3.000, και ακολουθούσε το Χάρκοβο με επίσης μεγάλο αριθμό. Η διείσδυση των σαϊεντολόγων έφθασε σε τέτοιο βαθμό, που στις επικείμενες εκλογές προαλείφεται για πρόεδρος της Ουκρανίας ο σαϊεντολόγος Αρσένι Γιάτσενουκ. Εάν συνδυαστεί αυτό με τα περί καθοδήγησης της Σαϊεντολογίας από τις ΗΠΑ και την CIA, αντιλαμβάνεται ο καθείς τις συνέπειες. Ιδίως σε κομβικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χώρες, αφού τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα περνούν από ουκρανικό έδαφος.

  Ενώ λοιπόν στην Ιταλία επιβάλουν απαγόρευση στα χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα, ενώ οι Ελβετοί κατηγορούνται γιατί «τόλμησαν» να κάνουν δημοψήφισμα για τα τζαμιά, ενώ στην Ελλάδα πολεμείται κάθε εθνική και θρησκευτική αναφορά από το ψευτοπροοδευτικό κατεστημένο, «περιέργως» με τις ευλογίες των ΗΠΑ δεκάδες αιρέσεις, με πρώτη και καλύτερη την Σαϊεντολογία, επελαύνουν ανενόχλητες. Και όχι πάντα με ένα πρόσωπο. Θυμίζουμε για παράδειγμα την έντονη τελευταία προπαγάνδα στην πατρίδα μας από την οργάνωση «Ο Δρόμος προς την Ευτυχία», που όπως προκύπτει από τα έντυπά της, είναι δορυφορική δορυφόρος της Σαϊεντολογίας.

  Αυτό που θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά στο άμεσο μέλλον, είναι κατά πόσο οργανώσεις όπως η Σαϊεντολογία, αποσκοπούν απλώς σε εκμετάλλευση αφελών ή σε κάτι βαθύτερο: Την ενίσχυση της αμερικανικής διείσδυσης και ελέγχου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε το imperium της Ουάσινγκτον να παραμένει αρκούντως ισχυρό...

  Κατηγορία: