Σενάρια για Μεγάλη Αλβανία

 • Δημοσιεύτηκε: 04 Δεκέμβριος 2003

  Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας ολόκληρος μήνας από την εποχή που οι διάφοροι αντεθνικοί κομπορρήμονες, πρώην λάτρεις του ολοκληρωτικού απομονωτισμού του Χότζα και όψιμοι εκφραστές της πολυφυλετικής κοινωνίας, και οι ποικίλοι τηλε-σταρ αποτελούσαν την σύνθεση των εκπομπών στις οποίες, για χάρη της αποκλειστικής θεαματικότητας, αδίστακτα δηλητηρίασαν νεανικές ψυχές, προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα και επιχείρησαν τον διχασμό της κοινής γνώμης. Όλα αυτά στο όνομα του "ρατσισμού" και της "ξενοφοβίας" των Ελλήνων. Παρακάμπτοντας το Σύνταγμα με απλές Υπουργικές Αποφάσεις και διαστρεβλώνοντας τις απόψεις του Ισοκράτη χειροκροτήσαμε ως Έλληνες την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στα χέρια ενός Φιλιππινέζου σημαιοφόρου στη Μυτιλήνη, μιας Αλβανής στην Καλλιθέα και αλλού.

  Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο 3ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου που οργάνωσε το Στέκι Μεταναστών το σύνθημα που εξαπέλυσε ο Αλβανός δημοσιογράφος Γκασμέντ Καπλάνι ήταν "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ" στέλνοντας το μήνυμα ότι "Καμία ζωή δεν είναι λαθραία". Δεν είμαι όμως καθόλου πεπεισμένος ότι αυτό το μήνυμα -διατυπωμένο με περισσή θρασύτητα- έφτασε μέχρι τα σύνορα της χώρας του. Κάθε άλλο...

  Αντίθετα οι δηλώσεις του αρχηγού του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, καταζητούμενου Ινταγιέτ Μπεκίρι στην Ελευθεροτυπία προσέλαβαν διαστάσεις δηλώσεων αρχηγού κράτους, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να υποβαθμίσει αυτές τις δηλώσεις. Τι ακριβώς είπε για τα σχέδια του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ο αξιότιμος κύριος Μπεκίρι;

  Ούτε λίγο, ούτε πολύ αξίωσε τον επαναπατρισμό 200.000 Αλβανών στις "πατρογονικές τους εστίες" -εδώ γελάνε- και εφόσον η Ελλάδα δεν το αποδεχθεί, θα υποβληθεί αίτηση για επίλυση του θέματος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών "θα αναλάβει δράση ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός". Διότι πολύ απλά οι εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας κατά τον εξτρεμιστή Μπεκίρι φτάνουν στην Πρέβεζα. Αυτά γράφτηκαν στην Ελευθεροτυπία χωρίς λογοκρισία στις 19/10/2003 και πέρασαν ασχολίαστα από το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο τρέμει στην ιδέα μήπως οι υπερατλαντικοί του πάτρωνες το κατηγορήσουν για ρατσισμό.

  Όμως στα ψιλά πέρασε από την Αθήνα και η επιχείρηση εκλογονοθείας στη Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου, η απόπειρα εκφοβισμού των ψηφοφόρων, η προσπάθεια ματαίωσης των εκλογών από κύκλους της αλβανικής Πολιτείας και εν τέλει ο τραυματισμός ενός Βορειοηπειρώτη ψηφοφόρου. Αυτοί οι τραμπουκισμοί συμβαίνουν κάτω από την μύτη των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, των οποίων οι εκθέσεις χαρακτηρίζονται από ηπιότητα έως και χλιαρότητα ως προς την διαδικασία εκδημοκρατισμού και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δυτική γείτονα. Ουδέν σχόλιο περί ρατσισμού και ελληνοφοβίας στην Αλβανία! Το θέμα του ρατσισμού τίθεται απλά στην κρίση των αναγνωστών... Μετά τα προαναφερθέντα δεν έχω παρά να συμφωνήσω και να επαυξήσω το σύνθημα του αξιότιμου δημοσιογράφου Καπλάνι: "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΟΥΝ"!

  Πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού 'Der Spiegel' αναφέρθηκαν σε σενάρια ένοπλης εξέγερσης Αλβανών στην Βόρειο Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης φιέστας των Ολυμπιακών του 2004. Αν διαβάσει όμως κάποιος προσεκτικά πίσω από τις γραμμές των ειδήσεων θα διαπιστώσει ότι όλες αυτές οι αναταράξεις στη περιοχή των Βαλκανίων είναι η τελική φάση του δράματος που έχει προαποφασίσει η υπερ-υπερδύναμη. Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας αυτό το στοιχείο κατακρατείται ως αποτέλεσμα από το σύνολο των πληροφοριών. Κατά τον υφυπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Μ.Γκρόσμαν έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στα Βαλκάνια, που προϋποθέτουν αποχώρηση από το Κοσσυφοπέδιο αμερικανικών δυνάμεων και την μετατόπισή τους στο έδαφος των νέων εταίρων του ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία δεδομένου ότι σχεδιάζεται απόδοση στο Κοσσυφοπέδιο μεγαλύτερης αυτονομίας.

  Αυτές οι κινήσεις ντόμινο της αμερικανικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια θεμελιώνουν το όραμα ορισμένων εθνικιστικών κύκλων των Τιράνων για Μεγάλη Αλβανία που εκτός του Κοσσυφοπεδίου, μέρους της ΠΓΔΜ, της Νότιας Σερβίας, διεκδικεί και την ελληνικότατη Θεσπρωτία. Όσο όμως και αν το "αλβανικό ζήτημα" στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως υπομόχλιο άσκησης πολιτικής στη Ν.Α. Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που τελικά αποφασίζει πόσο μακριά από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται η Αλβανία. Έτσι διαφαίνεται ότι με τις εξτρεμιστικές κινήσεις των Τιράνων και της Πρίστινα με την υποκίνηση του θείου Σαμ, η Αλβανία θα αργήσει πολύ να γίνει "Ευρωπαία".