Στα ύψη η αναγνωσιμότητα των «Ελληνικών Γραμμών»

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Δεκέμβριος 2005

  Κάθε ημέρα εκατοντάδες Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου (Internet) ενημερώνονται μέσω του υπολογιστή τους για τις πολιτικές εξελίξεις και με τις επιλογές τους δίνουν ή αρνούνται «ψήφο εμπιστοσύνης» στους πολιτικούς ιστότοπους (web sites). Κατ' αντιστοιχία με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων και τις μετρήσεις θεαματικότητας των τηλεοπτικών σταθμών, υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι υπολογισμού της αναγνωσιμότητας των ιστότοπων. Το παρόν άρθρο είναι η πρώτη (απ' όσο γνωρίζουμε) συγκριτική παρουσίαση της αναγνωσιμότητας των ελληνικών πολιτικών ιστότοπων. Τα συμπεράσματα μιλούν με την αλάνθαστη γλώσσα των αριθμών και ίσως να εκπλήξουν όσους δεν έχουν εντρυφήσει στο ζήτημα, καθώς διαλύουν μία σειρά από μύθους που καλλιεργεί το πολιτικο-εκδοτικό κατεστημένο στην Ελλάδα.

  Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της αναγνωσιμότητας των ιστότοπων είναι αυτή της εταιρείας Alexa, η οποία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο του Amazon, του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου παγκοσμίως. Η μέθοδος μετράει τρία μεγέθη για κάθε ιστότοπο: την επαφή - reach (αριθμός διαφορετικών επισκεπτών), την αναγνωσιμότητα σελίδων - page views (αριθμός ιστοσελίδων που αναγιγνώσκονται) και την κυκλοφορία - traffic (γεωμετρικός μέσος όρος των δύο προηγούμενων μεγεθών). Η Alexa παρέχει πληροφορίες για τα παραπάνω μεγέθη ανά ημέρα. Συνεπώς είναι εύκολο κάποιος να παρακολουθήσει σε βάθος χρόνου την εξέλιξη (άνοδο ή πτώση) της αναγνωσιμότητας ενός ιστότοπου, καθώς και να συγκρίνει την αναγνωσιμότητα διαφορετικών ιστότοπων.

  Με βάση την κυκλοφορία, μία πρόχειρη καταγραφή της αναγνωσιμότητας των σημαντικότερων ελληνικών πολιτικών ιστότοπων δίνει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  κατάταξη σήμερα (18/12/05) μέσος όρος κατάταξης τελευταίας εβδομάδας μέσος όρος κατάταξης τελευταίου τριμήνου
  ΠΑΣΟΚ 79.717 74.401 58.030
  Ελληνικές Γραμμές 161.911 137.823 93.166
  Νέα Δημοκρατία 181.703 148.393 173.700
  Ελεύθερος Τύπος 276.682 239.892 201.783
  Συνασπισμός 348.323 358.841 240.111
  ΛΑ.Ο.Σ. - - 463.915
  Κ.Κ.Ε. - 509.052 630.004
  Γ.Καρατζαφέρης - - 976.823
  'Αρδην - 662.323 1.365.417
  Α1 - - 1.429.375
  Δίκτυο 21 - - 1.756.488
  Μέανδρος - - 4.853.915
  * Το σύμβολο - σημαίνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία λόγω χαμηλής αναγνωσιμότητας του ιστότοπου.

  Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, ο ιστότοπος των «Ελληνικών Γραμμών» είναι δημοφιλέστερος όχι μόνο από άλλους πατριωτικούς ιστότοπους, αλλά και σχεδόν από όλους τους ιστότοπους των πολιτικών κομμάτων! Οι χρήστες του Διαδικτύου στέλνουν το δικό τους μήνυμα, στηρίζοντας με τις επιλογές τους τις «Ελληνικές Γραμμές» και τα πολιτικά στελέχη που αρθρογραφούν σε αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς πως, σε αντίθεση με τις πολυμελείς έμμισθες ομάδες τεχνικών των ιστότοπων των πολιτικών κομμάτων, ο ιστότοπος των «Ελληνικών Γραμμών» σχεδιάστηκε από ένα άτομο και συντηρείται από άλλο ένα στον ελεύθερο χρόνο τους.

  Ειδικότερα για τον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προβλήθηκε με χιλιάδες καταχωρημένες διαφημίσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αξίζει να γίνει μία πιο προσεκτική σύγκριση με τον ιστότοπο των «Ελληνικών Γραμμών» με βάση το μέγεθος της επαφής - reach, το οποίο θεωρείται πιο αξιόπιστο, καθώς υπάρχουν τεχνολογίες (π.χ. πλαίσια - frames) με πολλές ιστοσελίδες εντός μίας άλλης ιστοσελίδας, οι οποίες αυξάνουν τεχνητώς τον αριθμό των αναγνώσιμων ιστοσελίδων. Όπως φαίνεται από τον παρατειθέμενο γράφο, οι «Ελληνικές Γραμμές» υπερτερούν εδώ και δύο περίπου μήνες του ΠΑΣΟΚ σε αριθμό διαφορετικών επισκεπτών. Η πολυδιαφημισμένη «συμμετοχική δημοκρατία» του Γ.Παπανδρέου και οι πανάκριβοι φορητοί και μη υπολογιστές των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ έχουν αποτύχει παταγωδώς να βελτιώσουν την αναγνωσιμότητα του βασικού ιστότοπου του ΠΑΣΟΚ.

  Ενώ το ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων, είναι αναιμικό, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις πατριωτικές πολιτικές θέσεις των αρθρογράφων των «Ελληνικών Γραμμών». Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι του κατεστημένου πως συμβιβάζεται αυτό το αδιαμφισβήτητο και τεκμηριωμένο πλέον γεγονός με τους ειρωνικούς χαρακτηρισμούς που συστηματικώς δίνουν οι ίδιοι για τους Έλληνες πατριώτες και εθνικιστές ως «οπισθοδρομικούς», «τεχνοφοβικούς», «ανήμπορους να ακολουθήσουν τις εξελίξεις» και άλλα παρόμοια. Είναι προφανές πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί περιγράφουν το κοινό των διεθνιστικών κομμάτων, το οποίο αδυνατεί ή αδιαφορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο Διαδίκτυο.

  Ευχαριστούμε τους επισκέπτες των «Ελληνικών Γραμμών» για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν καθημερινά για την πολιτική ενημέρωσή τους. Τους υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά δίκαια και να παρέχουμε πολιτική αρθρογραφία υψηλού επιπέδου. Οι εξελίξεις στο Διαδίκτυο αποδεικνύουν την αλήθεια ενός παλαιού και πάντα επίκαιρου εθνικιστικού συνθήματος: «Το μέλλον ανήκει σε εμάς»!

  Κατηγορία: