Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αποκλεισμός του ΛΑ.Ο.Σ. από την αναθεώρηση του Συντάγματος

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Ιανουάριος 2006

  Την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Borrell για την πρωτοφανή (και μειωτική για το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου) απόφαση του αποκλεισμού του ΛΑ.Ο.Σ. από την διαβούλευση που θα γίνει αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ζήτησε με ομιλία του μέσα στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο Γ. Καρατζαφέρης.

  Η ομιλία του κ. Καρατζαφέρη ήταν η εξής:

  «Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν κάποιες εθνικές κυβερνήσεις που δεν δέχονται τον θεσμικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου. Πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κινείται» σε μικρότερη κλίμακα από τα εθνικά κοινοβούλια. Να ξεκαθαρίσουμε: ο ρόλος μας - ο θεσμικός μας ρόλος - είναι τόσο σημαντικός όσο και εκείνος των εθνικών κοινοβουλίων. Η Ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάλεσε τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και δεν κάλεσε τα κόμματα που βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Αυτή είναι σαφώς μια μείωση. Θα ήθελα λοιπόν τη δική σας παρέμβαση, ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να βλέπουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως αρμόζει. Να εξομοιώνεται δηλαδή με το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση της Ελλάδας να μην δέχεται ως συζητητή το δικό μας κόμμα που έλαβε 4,5% εδώ και 6% στις δημοσκοπήσεις, ακριβώς γιατί αισθάνεται ότι πλήττεται από την ανοδική μας πορεία.

  Θέλουμε λοιπόν το δικαίωμα στη δημοκρατία. Θέλουμε το δικαίωμα της συνύπαρξης. Παρακαλώ πάρα πολύ να απευθυνθείτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Πρόεδρό του, και να δώσετε να καταλάβει ότι αυτό είναι παράνομο και παράτολμο».