Στόχος η ισχυρή και αποτελεσματική Εθνική Αντιπολίτευση Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στις «Ελληνικές Γραμμές»

 • Δημοσιεύτηκε: 22 Μάιος 2005

  Κύριε Βορίδη, εν πρώτοις, είναι πολιτικά παράδοξο η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος να αποφασίζει την προσχώρηση του κόμματος σε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό. Γιατί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του και την ένταξη στον ΛΑΟΣ;

  Η συζήτηση σχετικά με την στάση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ απέναντι στον ΛΑΟΣ έχει ουσιαστικά ξεκινήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τότε, το Πολιτικό Γραφείο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εκτίμησε ότι μετά τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο των βουλευτικών εκλογών του 2004 όσο και των ευρωεκλογών, είχε συγκροτηθεί ένας πολιτικά σημαντικός πατριωτικός πόλος γύρω από τον ΛΑΟΣ και τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Εν συνεχεία, η στάση που κράτησε ο ΛΑΟΣ σε μία σειρά από ζητήματα όπως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το Ευρωσύνταγμα, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διαμόρφωσε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για μία προγραμματική ταύτιση.

  Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά συμμερίζεται τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί την ίδια πολιτική, φερόμενη εχθρικά και περιφρονώντας τις αξίες και τις ευαισθησίες των Ελλήνων πατριωτών, κατέστησε αναγκαία την συνεργασία όλων των πατριωτικών πολιτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της οικοδομήσεως ενός ισχυρού και αποτελεσματικού ΜΕΤΩΠΟΥ Εθνικής Αντιπολιτεύσεως. Αυτές οι πραγματικότητες αναγνωρίστηκαν στο 2ο Συνέδριο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

  Τέλος, εν' όψει αυτής ακριβώς της προγραμματικής ταυτίσεως, αλλά και της αποφάσεως του συνεδρίου του Ελληνικού Μετώπου περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, με στόχο την μεγιστοποίηση της πολιτικής αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την οργανωτική ενότητα, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αποφάσισε την αναστολή της πολιτικής λειτουργίας του κόμματος και κάλεσε τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ να ενταχθούν στον ΛΑΟΣ.

  Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση αυτή της Κ.Ε. είναι ώριμη, γενναία και εθνικά επωφελής, κάτι που θα αποδειχθεί στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις των Ελλήνων πατριωτών με το πολιτικό σύστημα.

  Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ εκφράζουν πολιτικά τους Έλληνες πατριώτες και εθνικιστές;

  Είναι σαφές και καταγράφεται σε μια σειρά από ποιοτικές μετρήσεις των τάσεων του εκλογικού σώματος, ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ψηφοφόροι συνδέονται όλο και περισσότερο με τις αξίες και τις αρχές που εξέφρασε το πατριωτικό κίνημα. Το 2,2% στις εθνικές εκλογές, το 4,2% στις Ευρωεκλογές, το 3,5-3,8% που καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις προθέσεως ψήφου φανερώνουν ότι οι πατριώτες ψηφοφόροι έχουν συσπειρωθεί και εκφράζονται πολιτικά μέσα από τον ΛΑΟΣ.

  Και τούτο διότι ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ο μόνος Έλληνας βουλευτής που αρνήθηκε την ένταξη της Τουρκίας στη Ε.Ε., που αρνήθηκε το σχέδιο Ανάν, που αρνήθηκε οποιοδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που αρνήθηκε να υπερψηφίσει το Ευρωσύνταγμα. Κατά συνέπεια δικαίως οι εθνικιστές και οι πατριώτες ψηφοφόροι στηρίζουν τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

  Είναι προφανές ότι σε ένα κόμμα το οποίο διαμορφώνει τώρα τον πατριωτικό πόλο και επιθυμεί να εκφράσει το σύνολο των πατριωτικών απόψεων θα υπάρχουν και επί μέρους ζητήματα για τα οποία θα ανακύπτουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή ακόμα και διαφωνίες. Ένα μεγάλο στοίχημα για την κομματική δομή του ΛΑΟΣ είναι να εμπεδώσει τον εσωκομματικό διάλογο και την σύνθεση των απόψεων προκειμένου η φωνή του να ακούγεται ενιαία και ισχυρή.

  Πάντως, δεν είναι λογικό επί μέρους διαφωνίες σε ζητήματα ήσσονος σημασίας, ή ακόμα και οργανωτικές αδυναμίες, να απομακρύνουν τους Έλληνες πατριώτες από τον κεντρικό πολιτικό τους στόχο, την ισχυροποίηση δηλ. της Εθνικής Αντιπολίτευσης, τόσο ώστε να καταστεί η εναλλακτική απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Όποιος δίνει υπερβολική σημασία στα μερικότερα ζητήματα και αγνοεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο, σφάλλει και πράττει - κατ'αποτέλεσμα - αντιπατριωτικά.

  Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι σήμερα η ιδεολογικο-πολιτική ατζέντα του πατριωτικού κινήματος;

  Ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζω την λεγόμενη «στροφή στο κοινωνικό», δηλαδή υποστηρίζω ότι η πολιτική έκφραση του πατριωτικού κινήματος θα πρέπει να μιλάει για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό. Εγκληματικότητα, ανεργία, λαθρομετανάστευση, εθνική ταπείνωση, κρατική διαφθορά, οικονομική ανέχεια, αυτά είναι τα θέματα τα οποία πρέπει να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος του πατριωτικού πολιτικού λόγου. Σε συνάρτηση φυσικά με τα μεγαλύτερα θέματα όπως είναι η υπεράσπιση του εθνικού κράτους από την παγκοσμιοποίηση, τα προβλήματα που δημιουργεί η Ε.Ε., ο τουρκικός επεκτατισμός, η υπεράσπιση της ελευθερίας σε ατομικό και συλλογικό-εθνικό επίπεδο.

  Και ενώ είναι σαφές ότι τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί εξ' αιτίας των επιλογών των κυβερνήσεων του πολιτικού συστήματος και της καταθλιπτικής επιρροής της Αριστεράς στον τόπο μας, ωστόσο ο πολιτικός λόγος των Ελλήνων πατριωτών δεν μπορεί να είναι απλά καταγγελτικός, δεν μπορεί να περιορίζεται στην επισήμανση των προβλημάτων, αλλά ο ΛΑΟΣ οφείλει να εισφέρει δημιουργικά στο πολιτικό γίγνεσθαι, προτείνοντας λύσεις ορθολογικές, άμεσα υλοποιήσιμες, απολύτως εφικτές, έτσι ώστε όσοι δεν τις ακολουθούν και δεν τις υιοθετούν να εκτίθενται ακόμη περισσότερο στα μάτια του Ελληνικού λαού.

  Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΛΑΟΣ στο 3,5-4%. Αυτό το ποσοστό μπορεί να ανέβει και άλλο και με ποιον τρόπο;

  Νομίζω ότι εάν ο ΛΑΟΣ κρατήσει σταθερή την πολιτική του πορεία, συνεχίσει να εισφέρει προτάσεις στον πολιτικό διάλογο και να υπερασπίζεται τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, αν συνδέσει το αίτημα της εθνικής κυριαρχίας με την κοινωνική διαμαρτυρία, ενεργοποιηθεί επικοινωνιακά και εξελιχθεί οργανωτικά, τότε τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα εκπλήξουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους από εμάς.

  Στο σημείο αυτό οφείλει κανείς να εξάρει την εξαντλητική πολιτική προσπάθεια που καταβάλει ο πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επιτελεί ένα τεράστιο κοινοβουλευτικό έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα ανταπεξέρχεται με μεγάλη επιτυχία στις υποχρεώσεις τόσο της κομματικής εργασίας όσο και της δημόσιας εκπροσώπησης του ΛΑΟΣ.

  Είναι προφανές ότι μένουν πολλά να γίνουν και ελπίζω ότι και οι συναγωνιστές μου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ θα συμβάλλουν δημιουργικά στην κατεύθυνση αυτή. Μπορώ στο σημείο αυτό να πω ότι η επικοινωνιακή ομάδα που έχει συγκροτηθεί αποτελεί ένα κόσμημα που θα το ζήλευαν οι μεγάλοι κομματικοί οργανισμοί και από την οποία όλοι μας περιμένουμε πολλά.

  Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ: είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, απόφοιτοι πανεπιστημίου, ηλικίας 24-40 ετών και προερχόμενοι από τα δεξιά σε ποσοστό 75%. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την κατεστημένη άποψη ότι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και μεγάλοι σε ηλικία;

  Επιτέλους, είχαμε και μία ποιοτική ανάλυση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που μαρτυρά αυτό που όλοι εμπειρικά αντιλαμβανόμαστε: ότι ο κόσμος του πατριωτισμού είναι πια ταυτόσημος με τον κόσμο της ελευθερίας και της δημιουργίας. Οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ είναι κατά πλειοψηφία νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μέσου και ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου.

  Η εικόνα που οι κονδυλοφόροι της Αριστεράς και του πολιτικού συστήματος προσπαθούν να εμφανίσουν, καταρρίπτεται. Όσοι υπερασπίζονται τις εθνικές αξίες δεν είναι οι τελευταίοι του χθες, δεν είναι αντιδραστικοί, δεν είναι περιθωριακοί, δεν είναι άνθρωποι που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και στον καιρό μας, είναι αντίθετα άνθρωποι που ακριβώς επειδή έχουν μόρφωση και δημιουργικότητα, ακριβώς επειδή οι ίδιοι ζουν και δημιουργούν ελεύθερα, γιατί δεν συνδέονται με κρατικές εξαρτήσεις, αναπτύσσουν μία ηθική πολιτική στάση.

  Και σήμερα η ηθική πολιτική στάση είναι ταυτόσημη με την υπεράσπιση των αξιών του Έθνους και της Ελευθερίας. Η κατεστημένη Αριστερά επιμένει να αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους αυτούς και τους πολιτικούς της εκφραστές σε ολόκληρη την Ευρώπη απαξιωτικά ως «φασίστες και ρατσιστές». Το ψεύδος τους είναι τόσο προφανές που έχει ήδη καταρρεύσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αρχίζει να καταρρέει και στον τόπο μας.

  Αν και ο ΛΑΟΣ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα κόμμα της «ριζοσπαστικής Δεξιάς» πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει και ψηφοφόρους που προέρχονται από την Αριστερά και με ποιόν τρόπο;

  Πιστεύω ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να εκφράσει σήμερα κάθε Έλληνα πατριώτη, κάθε έναν που θέλει να υπερασπιστεί τις αξίες του Έθνους και της Ελευθερίας. Η πολιτική καταγωγή του καθενός δεν έχει σημασία για το πατριωτικό κίνημα που συγκροτείται σήμερα στον τόπο μας. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα εντάσσεται στην κομματική δομή του ΛΑΟΣ φέρνοντας την ιστορία του και την πολιτική του διαδρομή μέσα στο κόμμα.

  Τούτο αντίθετα σημαίνει ότι μία ενσυνείδητη στράτευση προϋποθέτει μία ατομική αναθεώρηση. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μία ευκαιριακή συσσωμάτωση, η οποία θα διαλυθεί εις τα εξ ών συνετέθη στην πρώτη πολιτική δυσκολία. Το ζήτημα είναι ο καθένας μας μέσα από μία προσωπική διαδρομή και διεργασία να επανεκτιμήσει την πολιτική του στάση, να αναθεωρήσει τα προσωπικά του σφάλματα, ώστε να μπορεί ολόψυχα να συμμετάσχει σε αυτό που θέλουμε να είναι η πορεία του πατριωτικού κινήματος, σε αυτό που θέλουμε να είναι η ελπίδα για την αναγέννηση της εθνικής κοινωνίας.

  Πώς κρίνετε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από 1,5 έτος στην εξουσία και προσωπικώς τον κ. Καραμανλή ; Βλέπετε ουσιαστική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

  Δυστυχώς η πορεία της κυβερνήσεως είναι απογοητευτική και όχι γιατί υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, διότι προϋπόθεση της επικοινωνίας είναι η ύπαρξη του μηνύματος που κάποιος θέλει να επικοινωνήσει. Εν προκειμένω, προϋπόθεση της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι η ύπαρξη επιτυχημένης πολιτικής, ή έστω η ύπαρξη πολιτικής.

  Ούτε το πρόβλημα της κυβερνήσεως είναι τα πρόσωπα των υπουργών, για να υποθέσει κανείς ότι θα μπορούσε να λυθεί με αντικατάσταση των προσώπων. Δυστυχώς, το πρόβλημα της κυβερνήσεως είναι οι ιδεολογικές και κατ' επέκταση οι πολιτικές της επιλογές. Όταν σήμερα η κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζει την εκχώρηση κυριαρχικών εθνικών μας δικαιωμάτων στην Ευρώπη, στηρίζει την επίλυση του Σκοπιανού στη βάση της σύνθετης ονομασίας, ανέχεται 1.000.000 νομιμοποιηθέντες μετανάστες χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου των νομιμοποιήσεων, προχωρεί καθημερινά σε περαιτέρω νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών και τελικώς σε κανέναν τομέα ασκήσεως κυβερνητικής εξουσίας δεν έχει να παρουσιάσει έργο, πρόγραμμα, όραμα, τότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύεται μία κυβέρνηση κατώτερη των προσδοκιών των Ελλήνων.

  Δεν είναι η έλλειψη ικανότητας που βαραίνει τον Πρωθυπουργό, αντιθέτως, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ορισμένοι των υπουργών του είναι άνθρωποι αδιαμφισβητήτων ικανοτήτων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ιδεολογία του «μεσαίου χώρου», στην άρνηση δηλαδή της κυβερνήσεως να έρθει σε ρήξη, να έρθει σε σύγκρουση με όλα εκείνα τα νοσηρά κατεστημένα που εξετράφησαν κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβερνήσεως της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την κρατούσα και άρχουσα ιδεολογική παρακαταθήκη της Αριστεράς.

  Παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί επανιδρύσεως του κράτους, όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι το κράτος παρέμεινε ακριβώς το ίδιο, όπως και πριν την έναρξη της διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω λοιπόν ότι εμπεδώνεται στο σύνολο του Ελληνικού λαού η πεποίθηση ότι η κυβερνητική αλλαγή δεν αποτελεί παρά στην καλύτερη περίπτωση αλλαγή διαχειριστών και ότι επομένως η έξοδος από την ηθική και θεσμική κρίση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την δυναμική και ειλικρινή αντιπαράθεση με τα νοσηρά κατεστημένα. Και αυτό μόνο το πατριωτικό κίνημα, μόνο τα στελέχη του ΛΑΟΣ, μόνο ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης υπόσχονται και μπορούν να εκτελέσουν.

  Μια εκτίμησή σας για την πορεία του πατριωτικού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

  Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πατριώτες σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συσπειρωθεί και αποτελούν την εθνική εναλλακτική στο διεθνιστικό πολιτικό σύστημα. Σήμερα στην Ευρώπη δίνεται η μεγάλη μάχη της διατηρήσεως των εθνικών ταυτοτήτων και των εθνικών κυριαρχιών. Μπορεί να δίνεται με διαφορετικές εκφάνσεις και εκφράσεις, με διαφορετικές αποχρώσεις, ορισμένες φορές με διαφορετικές πολιτικές τακτικές, αλλά η μάχη είναι κοινή: η υπεράσπιση των εθνικών αξιών και των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών.

  Στην Ευρώπη ήδη τα πατριωτικά κινήματα αποτελούν την εναλλακτική στο σύστημα. Στην Ελλάδα ήδη έχει συγκροτηθεί ο πυρήνας της εθνικής αντιπολίτευσης. Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το Ελληνικό πατριωτικό κίνημα θα μπορέσει να δημιουργήσει και να αναπτύξει μία πολιτική πρόταση η οποία θα αποτελέσει πρότυπο για τους πατριώτες ολόκληρης της Ευρώπης.

  Κατηγορία: