Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας

 • Δημοσιεύτηκε: 14 Μάρτιος 2006

  Νερό στο κρασί της αρχίζει να βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την άποψή της για την "δημοκρατική" Τουρκία, καθώς και για την ρατσιστική αντιμετώπιση των Κούρδων από τους στρατοκράτες της 'Αγκυρας. Αυτό διαφαίνεται από την απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση κ. Ρεν προς τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρη ο οποίος τού πρότεινε την ίδρυση "Ομάδας Επαφής" (Contact Group) για την συζήτηση των προβλημάτων των Κούρδων της Τουρκίας.

  Πιο συγκεκριμένα ο Κοινοτικός Επίτροπος αναφέρει ότι:

  "Στα μέσα Αυγούστου 2005, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν πραγματοποίησε στο Ντιγιαρμπακίρ μια σημαντική επίσκεψη, της οποίας προηγήθηκε συνάντηση με διανοουμένους, όπου για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη του "κουρδικού ζητήματος". Επίσης, ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος αυτού πρέπει να εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού, ο οποίος περιλαμβάνει μια πιο αποφασιστική κοινωνική και οικονομική πολιτική στην περιοχή.

  Παρά τις εξελίξεις αυτές, ελάχιστη ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί από πλευράς κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων στα νοτιοανατολικά, ενώ υπάρχουν ακόμη σημαντικοί περιορισμοί στην άσκηση των πολιτισμικών δικαιωμάτων. Καμία τοπική εκπομπή στα κουρδικά δεν έχει ακόμα επιτραπεί, τα μαθήματα κουρδικής γλώσσας έχουν σταματήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών και οι πολιτικοί εξακολουθούν να καταδικάζονται για χρησιμοποίηση της κουρδικής γλώσσας σε ορισμένες περιπτώσεις.

  Επιπλέον, η Επιτροπή πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με ένα ευρύ φάσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και όσες ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλές από τις συνεδριάσεις αυτές αναφέρονται σε θέματα σχετικά με τους Κούρδους. Παρόμοιες συζητήσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτός ο μηχανισμός διαβουλεύσεων αποτελεί απάντηση στην πρόταση του αξιότιμου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".