Τα πολιτικά σενάρια σκοτώνουν την ελπίδα

 • Δημοσιεύτηκε: 11 Οκτώβριος 2004

  Εξεταστικές επιτροπές, πόλεμος εναντίον των μέχρι πρότινος ευνοημένων μεγαλοεργολάβων και μια ακατάσχετη προεδρολογία και εκλογολογία συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών.

  Όσον αφορά στις εξεταστικές επιτροπές (και χωρίς να ήμαστε Κασσάνδρες) εδώ και κάτι δεκαετίες ουδείς πήγε φυλακή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, άρα κανένα άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα βγει, ακόμα και αν (πράγμα δύσκολο) καταδικαστούν οι δύο πρώην υπουργοί.

  Για τους μεγαλοεργολάβους τώρα δυστυχώς οι μέχρι τώρα επιλογές του πρωθυπουργού δείχνουν ότι η σύγκρουση με την υπάρχουσα διαπλοκή γίνεται για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή. Οι διαμαρτυρίες των μέχρι χθες «αδικημένων» μεγαλοεργολάβων και οι γογγυσμοί του συμπολιτευόμενου τύπου για «γρήγορη και δραστική κάθαρση των μεγάλων συμφερόντων» αυτό αποδεικνύουν. Από την άλλη ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως δείχνει να θέλει να απεμπλακεί από το «παλιό και αμαρτωλό» ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι οι δύο πρώην υπουργοί δύσκολα θα πάνε φυλακή, αλλά καταλαβαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να σταματήσει την ανακατανομή της πίτας των δημοσίων έργων. Γι' αυτό και οι δηλώσεις του περί «συναίνεσης» για την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Μακροπρόθεσμα δε, θα μπορεί να καταγγείλει την Ν.Δ. για δημιουργία νέων τζακιών.

  Τέλος οι εκλογές δεν συμφέρουν κανένα. Το μεν ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο πρόεδρος του δεν θέλουν να χρεωθούν μια τρίτη εκλογική ήττα μέσα σε ένα χρόνο, η δε Ν.Δ. δεν θέλει με κανένα τρόπο να δει τα εκλογικά της ποσοστά να μειώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Απλά το επιχείρημα των εκλογών κρατείται σαν ένα είδος εφεδρείας σε περίπτωση που κάτι από τους υπολογισμούς των δύο κομμάτων πάει στραβά ή συμβεί κάτι πολιτικά αναπάντεχο που θα φέρει εκλογικά (και όχι μόνο) οφέλη.

  Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο τουλάχιστο 40% σε σχέση με πέρυσι, η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής τραβάει την ανηφόρα, στις Νομαρχίες και στα πολιτικά γραφεία σέρνεται η νεολαία για μια θέση στο Δημόσιο, ενώ τα εθνικά θέματα έχουν τελματώσει.

  Μικρή πρακτική αξία έχουν λοιπόν για τον μέσο πολίτη όλα αυτά τα σενάρια και οι στρατηγικές. Ο Ελληνικός λαός βλέπει τους βουλευτές να παίρνουν επίδομα 1000 ευρώ για επιδότηση ενοικίου, όταν ο ίδιος υποφέρει για να τα βγάζει πέρα, βλέπει να δημιουργείται μια νέα οικονομική ελίτ αργά αλλά σταθερά και τέλος βλέπει την ανεργία να καλπάζει.

  Δυστυχώς για όλους μας όλα αυτά τα σενάρια μας κάνουν πλουσιότερους σε πολιτικές εμπειρίες, αλλά φτωχότερους σε ελπίδα...

  Κατηγορία: