Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου 2005 για τον ΛΑ.Ο.Σ.

 • Δημοσιεύτηκε: 02 Αύγουστος 2005

  Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν δημοσιοποιηθεί τέσσερις δημοσκοπήσεις που διερεύνησαν, μεταξύ άλλων, και την πρόθεση ψήφου της Κοινής Γνώμης (1, 2, 3, 4, 6). Σε όλες καταγράφεται η σημαντική άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ στην πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου 2004. Τα σχετικά ευρήματα συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

  Εταιρεία δημοσκόπησης Πρόθεση ψήφου ΛΑ.Ο.Σ.
  Metron Analysis 3,7%
  GPO 3,8%
  ΚΑΠΑ Research 3,5%
  VPRC 3,5%
  RASS 3,7%

  Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο ΛΑ.Ο.Σ παρουσιάζει άνοδο συγκριτικά με το 2,2% των εθνικών εκλογών η οποία κυμαίνεται από 59,1% ως 72,7%. Ομοίως, αυξημένη εμφανίζεται η δημοτικότητα του προέδρου του κόμματος κ. Καρατζαφέρη όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα:

  Εταιρεία δημοσκόπησης Θετικές γνώμες για Γ. Καρατζαφέρη
  Metron Analysis 27,9%
  GPO 27,7%
  VPRC 36%
  RASS 28,3%

  Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis (1, 5) προς τον ΛΑ.Ο.Σ στρέφεται το 3,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2004 ενώ η ισχύς του κόμματος βρίσκεται στις αστικές και ημιαστικές περιοχές όπου η πρόθεση ψήφου υπέρ του καταγράφεται στο 4,3%. Αντιθέτως, μικρότερη είναι η απήχηση του ΛΑ.Ο.Σ στις αγροτικές περιοχές (1,9%).

  Οι επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες ο ΛΑ.Ο.Σ υπερεκπροσωπείται στην πρόθεση ψήφου είναι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες (6,6%), οι Μισθωτοί Δημοσίου Τομέα (6%), οι Μισθωτοί Ιδιωτικού Τομέα (5,2%) και οι 'Ανεργοι (4,2%). Επιπλέον, το κόμμα έχει μεγαλύτερη απήχηση στους άνδρες ψηφοφόρους, στις νεώτερες ηλικίες και στους έχοντες μεσαία και ανώτερη μόρφωση.

  Είναι αναμενόμενο η δυσαρέσκεια των «δεξιών» ψηφοφόρων της ΝΔ να κατευθύνεται προς τον ΛΑ.Ο.Σ και, όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα που βλέπουμε τους τελευταίους 15 μήνες, η δυσαρέσκεια αυτή θα αυξάνει. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η ψήφος διαμαρτυρίας, επειδή ακριβώς είναι «αρνητική» ψήφος, είναι ευμετάβλητη και η δυσαρέσκεια την οποία εκφράζει μπορεί να εξισορροπηθεί από την πόλωση που (ενδεχομένως να) υπάρχει κατά την προεκλογική περίοδο ή από τo «φόβητρο» της χαμένης ψήφου ή από την «απειλή» της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

  Η σημερινή «αρνητική» ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας είναι η μεγάλη ευκαιρία του ΛΑ.Ο.Σ ο οποίος πρέπει να εργασθεί σκληρά για να μετατρέψει τον αρνητικό κατά της ΝΔ (διαμαρτυρόμενο) ψηφοφόρο σε θετικό υπέρ του ΛΑ.Ο.Σ ψηφοφόρο. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο αλλά απαιτεί συνεχή και συνεπή προσπάθεια. Απαιτεί ιδεολογική σαφήνεια, προγραμματική συνέπεια και την προβολή αξιόλογων στελεχών. Μόνο τότε ο ψηφοφόρος διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε «θετικό» ψηφοφόρο υπέρ του κόμματος. Όταν είναι σίγουρος για την ιδεολογική και προγραμματική θέση του κόμματος η οποία θα προβληθεί και θα εφαρμοσθεί από αξιόπιστα στελέχη.

  Οι επικρατούσες συνθήκες είναι ευνοϊκές για τον ΛΑ.Ο.Σ και η επιτυχία ή μη στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το ίδιο το κόμμα.

  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. «Γκάλοπ κόλαφος για ΝΔ και Καραμανλή», Έθνος της Κυριακής 17/4/2005
  2. «Η κυβέρνηση αντέχει και στα δύσκολα», Ελεύθερος Τύπος 23/4/2005
  3. «Πληθαίνουν οι «κοψοχέρηδες»», Το Βήμα 8/5/2005
  4. «Ισχυροί Ν.Δ. και Καραμανλής», Καθημερινή 13/5/2005
  5. «Ντρίμπλες απ' το δεξί εξτρέμ», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 24/4/2005
  6. «Χάνει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει, αλώβητος ο Καραμανλής!», Το Παρόν, 22/5/2005

  * ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «'Ακρα Δεξιά και Ριζοσπαστική Δεξιά στην Ελλάδα και στην Δυτική Ευρώπη 1974-2004» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πελασγός»

  Κατηγορία: