Το αγροτικό πρόβλημα

 • Δημοσιεύτηκε: 15 Φεβρουάριος 2002

  Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται και πάλι το αγροτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούν να αρνηθούν και οι κρατούντες, γιατί έχουν ανάγλυφη την εικόνα των οικονομικών στοιχείων από την Αγροτική Τράπεζα, όπου φανερώνεται η χρέωση των αγροτών. Χρέωση σήμερα, αύριο υπερχρέωση και ακολούθως ο πλειστηριασμός και η κατάσχεση. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην οφείλει στην ΑΤΕ. Δυστυχώς οι εφαρμοζόμενες επιλογές από τους εκάστοτε διευθύνοντες της αγροτικής πολιτικής οδήγησαν τον αγροτικό κόσμο σε οικονομικό μαρασμό. Φυσική συνέπεια είναι ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων σε σχέση με το κόστος καλιέργειας και το κόστος της καθημερινής ζωής είναι δυσανάλογη. Μάρτυρες αυτής της καταστάσεως ο εμπορικός κόσμος στις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές όπου ο δείκτης της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων σημειώνει κάθοδο.

  Αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και εκτελείται στην Ε.Ε. και ανακοινώνεται στην Αθήνα. Ούτε εκείνα τα προϊόντα που είναι ελλειμματικά στην Ε.Ε. δεν κατορθώσαμε να τα προστατεύσουμε. Δυστυχώς όλα μας τα προϊόντα τελούν κάτω από περιοριστικούς όρους. Ο ξεσηκωμός των αγροτών βασικά καλείται να αντιπαλέψει την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τους εξουσιαστές. Γιατί στόχος τους είναι να τους κάνουν εργαλεία και εξαρτήματα εκείνης της μηχανής που εργάζεται με νόμιμα και άνομα μέσα προς χάρην των συμφερόντων του πολυεθνικού πλούτου.

  Η ύπαρξη του μεγέθους του προβλήματος διαφαίνεται και από την τελευταία επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μόνο την επίλυση του προβλήματος δεν μπόρεσαν να δώσουν γιατί είναι δέσμιοι των κοινωτικών κανονισμών οι οποίοι είναι καταστροφικοί για την ελληνική αγροτιά. Είναι τέτοιοι οι κανονισμοί που παράγουν ανεργία, χρεωκοπία και φτώχεια. Από εκεί και πέρα έχουμε την εξάρτηση του αγρότη από τα πιστωτικά ιδρύματα, με συνέπεια να καταρρακώνεται και η αξιοπρέπεια του ως ανθρώπου.

  Η εν λόγω επίσκεψη είχε στόχο την καταστολή των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου και όχι την επίλυση των προβλημάτων. Ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί για την επίλυση των προβλημάτων και την διεκδίκηση των αιτημάτων, γιατί οι αγρότες μας και γνώση και εμπειρία έχουν.

  Κατηγορία: