Το μήνυμα των εκλογών

 • Δημοσιεύτηκε: 21 Οκτώβριος 2006

  Και σε αυτές τις εκλογές όλοι είναι νικητές. Η Νέα Δημοκρατία επειδή κράτησε τις νομαρχίες που είχε. Το γεγονός ότι έχασε χωρίς μάχη ξανά την υπερνομαρχία και μαζί τον δήμο Πειραιώς το προσπερνάει εύκολα. Το ΠΑΣΟΚ, εκτός του δήμου Πειραιώς, δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό. Η Γκιουλ Καραχασάν έλαβε 30.000 ψήφους λιγότερους (-11%) σε σχέση με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ το 2002. Που είδε ο κ. Παπανδρέου την αλλαγή του πολιτικού κλίματος κανείς δεν κατάλαβε. Στο ερώτημα δε αν ζητάει «πρόωρες εκλογές» έκανε πως δεν άκουσε. Επικοινωνιακοί λεονταρισμοί άνευ αντιπάλου.

  Η μεγάλη αποχή και τα άκυρα-λευκά είναι η απάντηση των πολιτών στην ομοιομορφία της σκέψεως και του λόγου που χαρακτηρίζει όλο το πολιτικό κατεστημένο. Η πολιτική έχει καταποντισθεί από το life style. Την θέση του κ. Κακλαμάνη στην βουλή καταλαμβάνει η Μάρω Κοντού. Και αυτό είναι σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, διότι χωρίς «ενεργούς πολίτες» η δημοκρατία αποσυντίθεται και αποκτά ένα τυπικό χαρακτήρα, αυτό που ο Καστοριάδης ονόμαζε «κοινοβουλευτική ολιγαρχία».

  Παρά τις αντιξοότητες, τα αποτελέσματα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι ενθαρρυντικά: ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 7,5% έστειλε στον δεύτερο γύρο τον Παπαγεωργόπουλο, ο Μάκης Βορίδης με 5% στην Ανατολική Αττική, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7% στην Πέλλα, ο Κώστας Καρδαράς με 5,5% στην Καρδίτσα, πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην υπερνομαρχία λάβαμε 4%. Πιστεύω ότι αν δίναμε έμφαση σε περισσότερο πολιτικά θέματα το αποτέλεσμα θα ήταν υψηλότερο. Η σύγκρουση με το πολιτικό σύστημα και ο σοβαρός ριζοσπαστικός πολιτικός λόγος αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για να προκαλέσουμε ρωγμή στο εκλογικό σύστημα. Μόνο η «Ρήξη και Ανατροπή» μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Πατριωτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.

  Στον Πειραιά οι προβλέψεις για τον δήμο επαληθεύθηκαν με την εκλογή του Παναγιώτη Φασούλα. Η εμμονή του κ. Αγραπίδη να διεκδικήσει για τρίτη φορά τον δήμο τον οδήγησαν να φύγει ως πρώην δήμαρχος. Καλό είναι λοιπόν να ακούμε τα μηνύματα της κοινωνίας, πριν αυτά εκφρασθούν στην κάλπη.

  Οι εκλογές της Τ.Α. δεν αποτελούν θέσφατο για τις πολιτικές εξελίξεις. Η Ν.Δ. διατηρεί την υπεροχή της έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. δείχνει ότι θα εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. Ίσως το τελευταίο να αποτελεί και το μόνο ευχάριστο μήνυμα. Αυτό όμως που πρέπει να μας απασχολήσει είναι να μην παγιωθεί η απάθεια και η ιδιώτευση του εκλογικού σώματος. Αν ο πολίτης μεταλλαχθεί σε υπήκοο και καταναλωτή δεν έχει υπάρχει καμμία ελπίδα αντιστάσεως στην παρακμή. Όταν ο Χάβελ στην Τσεχία ρωτήθηκε πως μπορούσε να πολεμάει μόνος του το κομμουνιστικό καθεστώς, απήντησε πως το θεωρούσε τόσο σάπιο, που πίστευε ότι μία ημέρα θα καταρρεύσει με ένα απλό χάδι! Δεν ξέρω αν τρελάθηκα, αλλά έχω ακριβώς την ίδια άποψη και για την Ελλάδα!