Το μπαξίσι της Ντόρας: ο νέος νόμος για τα βακούφια

 • Δημοσιεύτηκε: 17 Δεκέμβριος 2007

  Είναι πραγματικά απίστευτη και εκτός πάσης λογικής η ενέργεια της κυβερνήσεως της Ν.Δ. να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή (και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες!) τον νέο νόμο για τις βακουφικές περιουσίες στην Θράκη. Βακούφια, όπως είναι γνωστό, ονομάζονται τα κληροδοτήματα (κινητά και ακίνητα) ευσεβών μουσουλμάνων, προς τζαμιά ή σχολεία ή άλλα ευαγή ιδρύματα, για φιλανθρωπικούς κυρίως σκοπούς. Η διαχείρισή τους μέχρι σήμερα και με βάση τον ισχύοντα εδώ και τρεις δεκαετίες νόμο, γίνεται από επιτροπές που διορίζει η ελληνική πολιτεία, η οποία έχει και τον γενικό έλεγχο και εποπτεία για το σύννομο των ενεργειών της.

  Αξίζει να σημειώσουμε, ότι γύρω από τις επιτροπές αυτές συσπειρώθηκαν τα απομεινάρια των "παλαιομουσουλμάνων" της Θράκης, των ευσεβών δηλαδή μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την εκκοσμίκευση του κράτους στην Τουρκία και αντιστάθηκαν σθεναρά στην κεμαλοποίηση των ομοθρήσκων τους στην πατρίδα μας. Βεβαίως, η κεμαλοποίηση προχώρησε και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας της αβελτηρίας και της μειοδοτικής πολιτικής του ελλαδικού κράτους, που τείνει να ικανοποιήσει, όλα αυτά τα χρόνια, κάθε παράλογο και προκλητικό αίτημα της Άγκυρας.

  Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προς ψήφιση αυτό το τερατούργημα, ικανοποιώντας μία χρόνια απαίτηση της Τουρκίας, να εκλέγονται δηλαδή απευθείας από τους μουσουλμάνους της Θράκης οι διαχειριστικές επιτροπές των βακουφίων. Πράγματι, ο νέος αυτός νόμος προβλέπει κατ' αρχήν την ενοποίηση όλων των βακουφίων κατά νομό, δημιουργεί δηλαδή πανίσχυρους θεσμικούς οργανισμούς που θα διαχειρίζονται την βακουφική περιουσία, ενώ καθιερώνει και την άμεση εκλογή από τους μουσουλμάνους της Θράκης των μελών της διαχειριστικής επιτροπής των! Δεδομένης της ισχυρής επιρροής που ασκεί το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στους μουσουλμάνους της Θράκης, είναι δεδομένο ότι η σύνθεση των επιτροπών αυτών θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στην υλοποίηση των επιδιώξεων της Άγκυρας στην περιοχή.

  Επίσης, κατοχυρώνεται νομικά η πλήρης ανεξαρτησία των επιτροπών αυτών από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους, αφού θα αρκεί απλώς η δημοσίευση του προϋπολογισμού και του ισολογισμού των στον τοπικό Τύπο! Αποδυναμώνεται επίσης ο ρόλος του νομίμου μουφτή, αφού αυτός καταντά απλώς ένα εγκριτικό όργανο των αποφάσεων και των δραστηριοτήτων των επιτροπών. Το νομοσχέδιο οδηγεί με ταχύτατα βήματα στην θεσμική κατοχύρωση της εκλογής του μουφτή, κάτι που αποτελεί επίσης ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα και επιδίωξη της Άγκυρας!

  Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το ότι λείπει εντελώς από τον νέο νόμο η διάταξη περί "αμοιβαιότητας", δηλαδή για την υποχρέωση της Άγκυρας να τηρήσει ανάλογες διαδικασίες και να κατοχυρώσει αντίστοιχα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας επί των εκκλησιαστικών ιδιοκτησιών της. Η αρχή της αμοιβαιότητας ήταν ο βασικός όρος για την υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η ελληνική κυβέρνηση καταντά "κενό γράμμα" με το προδοτικό αυτό νομοσχέδιο. Αφήνεται έτσι το ελληνικό στοιχείο της Πόλης, και των άλλων περιοχών της σημερινής Τουρκίας, έρμαιο στις διαθέσεις των Τούρκων. Η περιουσία των Ελλήνων λεηλατείται συστηματικά με χίλιες δύο μεθόδους και πρακτικές και οι συμπατριώτες μας μένουν πλέον μόνοι τους να αντιμετωπίσουν στημένες και εκ των προτέρων χαμένες δίκες και άλλες αυθαιρεσίες αστικού χαρακτήρα.

  Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές τεσσάρων υπουργών και αν οι τρεις από αυτούς μπορούν να θεωρηθούν αρμόδιοι (Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος, Στυλιανίδης), πώς μπορεί άραγε να αιτιολογηθεί η υπογραφή της Ντόρας Μπακογιάννη - Μητσοτάκη, της υπουργού Εξωτερικών, δηλαδή; Σε τι χρειάζεται η υπογραφή της ΥΠΕΞ για μέτρα που αφορούν Έλληνες πολίτες; Τι υπονοεί η εμπλοκή της στο νομοσχέδιο; Μήπως βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Επίσης, τι να πει κανείς για την υπογραφή του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος είναι Θρακιώτης (εκλέγεται στη Ροδόπη) και δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των συνεπειών που θα έχει ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας;

  Να σημειώσουμε επίσης, ότι στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ποσόστωση 5 τοις χιλίοις επί των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και άλλων τρόπων διορισμών στο Δημόσιο, για τους μουσουλμάνους της Θράκης! Δηλαδή, μετά την ποσόστωση για την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή των μουσουλμάνων στα ελληνικά πανεπιστήμια, προωθείται άλλη μία ρατσιστική σε βάρος των μη μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης ρύθμιση και μάλιστα καθαρά ρουσφετολογικού χαρακτήρα, σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο! Υλοποιεί έτσι η κα Μπακογιάννη μία υπόσχεση που είχε δώσει στους μουσουλμάνους της Θράκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην περιοχή πριν μερικούς μήνες.

  Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξουν Έλληνες βουλευτές που θα ψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ίσως γι' αυτό η κυβέρνηση το προωθεί με πραγματικά εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς, ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις, φιλοδοξώντας να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο μοιράστηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και ορίστηκε να περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία (1) μόλις εργάσιμη ημέρα μετά, αφού Παρασκευή και Δευτέρα η Βουλή δεν νομοθετεί!

  Τελικά το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί μετά τις γιορτές, αφού οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης ζήτησαν χρονική παράταση, προκειμένου να το μελετήσουν! Αυτό, δηλαδή, που έπρεπε να πράξουν κάποιοι έστω από τους υπόλοιπους 298, το έκαναν οι δύο μουσουλμάνοι (προφανώς για να ελέγξουν με την ησυχία τους αν όλα έγιναν σύμφωνα με τις εντολές του εξ Ανατολών αφέντη!).

  Και μία συγκλονιστική αποκάλυψη: Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη πληροφορία μας, ο "εισηγητής" του νομοσχεδίου αυτού ήταν ο "δημοσιογράφος" Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ! Αν δεν σας θυμίζει κάτι το όνομα αυτό, είναι εκείνος που ωρυόταν στο γνωστό προεκλογικό βίντεο των ανθελλήνων, χαρακτηρίζοντάς μας όλους "εχθρούς" και "γκιαούρηδες" και ασχολούμενος με τις μανάδες ορισμένων εκ των χριστιανών πολιτευτών της Θράκης! Αυτόν τον άνθρωπο δέχτηκε στο γραφείο της η κα Μπακογιάννη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Ιουνίου, και της εξέθεσε τις απόψεις του για τον τρόπο διαχειρίσεως των βακουφίων, οι οποίες ταυτίζονταν απόλυτα με τις πάγιες και χρόνιες απαιτήσεις της Άγκυρας.

  Μην τολμήσουν να μας διαψεύσουν κάποιοι. Ήταν κι άλλοι παρόντες στη συνάντηση αυτή και το όλο παρασκήνιό της θα γίνει σύντομα γνωστό, ώστε να αποκαλυφθεί η αθλιότητα και η οσφυοκαμψία αυτών που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού και του έθνους μας.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 16ης Δεκεμβρίου της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: