Το οικονομικό κόστος της λαθρομετανάστευσης

 • Δημοσιεύτηκε: 05 Νοέμβριος 2010

  Για την μετανάστευση τα πράγματα θα ήταν ακόμη και σήμερα εύκολα, εάν το μόνο ζητούμενο ήταν η εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς, η περίοδος που αυτό φάνταζε ως η μοναδική και απλούστερη λύση πέρασε ανεπιστρεπτί, με την χώρα μας να μην γνωρίζει τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών που περιφέρονται στην επικράτειά της.

  Το πιο πιθανό είναι ότι ο αριθμός αυτών των αγνώστων στοιχείων ατόμων ξεπερνά το 20% του πληθυσμού της Ελλάδος, μίας χώρας που 20 χρόνια μετά τα πρώτα μεταναστευτικά ρεύματα δεν έχει καταφέρει να διαθέτει καν μεταναστευτική πολιτική. Λογικό είναι λοιπόν, να επιδιώκουμε την διαμόρφωση μίας τέτοιας πολιτικής, που θα έχει ως γνώμονα το εθνικό, αλλά και τοπικό -περιφερειακό αν θέλετε- συμφέρον.

  Νόμιμοι μετανάστες

  Οι πενιχροί σε σχέση με το σύνολο των μεταναστών νόμιμοι μετανάστες αποτελούν μία πληθυσμιακή ομάδα, η οποία ναι μεν έχει επιτύχει την διοικητική της ένταξη στο ελληνικό κράτος όχι όμως και την κοινωνική. Αυτό συμβαίνει, διότι οι περισσότεροι εξ' αυτών νομιμοποιήθηκαν μαζικά με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να εξετασθεί το αν πληρούν το παραμικρό κριτήριο αποδοχής.

  Όπως και να 'χει όμως, ακόμη και γι' αυτούς η άδεια διαμονής δεν είναι οριστική και το κράτος πρέπει να ελέγχει κατά διαστήματα το αν συνεχίζουν να ανήκουν στο ενεργό δυναμικό της χώρας μας και δεν εκμεταλλεύονται απλά τα όποια ευεργετήματα τους παρέχει η νόμιμη διαμονή τους στην χώρα μας.

  Αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα το γεγονός ότι οι μετανάστες αξιοποιούν όλα αυτά τα ευεργετήματα, είτε αυτά λέγονται δωρεάν νοσηλεία και παιδεία, είτε κοινωνικές παροχές, εν αντιθέσει με τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εισπράττοντας την υποβάθμιση που η μαζική μετανάστευση επέφερε στα κοινωνικά τους κεκτημένα στρέφονται όλο και περισσότερο προς τον ιδιωτικό τομέα.

  Από την άλλη, η οικονομική ύφεση οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν αναγκαστικά στην αξιοποίηση των κοινωνικών αγαθών που παρέχει η πολιτεία δωρεάν. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων ως προς το ποιοι δικαιούνται αυτά τα αγαθά και ποιοι τα καταχρώνται.

  Λαθρομετανάστες

  Από την στιγμή που κάποιος παραβιάζει τα σύνορα της χώρας μας πρέπει να απελαύνεται. Ο τεράστιος όμως αριθμός των καθημερινά εισερχομένων στην Ελλάδα λαθρομεταναστών καθιστά την επαναπροώθηση δαπανηρή υπόθεση. Αυτό τουλάχιστον επικαλούνται οι αρμόδιοι. Καλό θα ήταν ωστόσο, να αναλογιστούμε πώς οι λαθρομετανάστες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας μας και αν αυτή η επιβάρυνση είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το κόστος επαναπροωθήσεώς τους.

  Από την στιγμή που κάποιος παραβιάζει τα σύνορα:

  1. Αν συλληφθεί θα κρατηθεί είτε σε κάποιο κρατητήριο, είτε σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα παραμείνει μέχρι την απέλαση ή απελευθέρωσή του. Στο διάστημα αυτό η διατροφή του, η υγεία του και οι όποιες άλλες ανάγκες του καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.

  2. Αν απελευθερωθεί ή δεν συλληφθεί ποτέ, θα εργασθεί παράνομα, στερώντας μία θέση εργασίας από έναν Έλληνα πολίτη ή έναν νόμιμο μετανάστη και πέραν των κοινωνικών συνεπειών που έχει η μαζικότητα αυτής της περιπτώσεως, θα στερήσει από το ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των εισφορών και των φόρων που αντιστοιχούν σε ένα νομίμως εργαζόμενο άτομο στην χώρα μας.

  3. Αν δεν εργασθεί και δεν φύγει από την χώρα, κάποια στιγμή θα αναγκασθεί να παρανομήσει με όλες τις κοινωνικές συνέπειες που αυτό έχει. Όποιος παρανομεί κάποια στιγμή συλλαμβάνεται και κατά την διαδικασία της συλλήψεως και παραπομπής του στην δικαιοσύνη ένας ολόκληρος μηχανισμός, μία αλυσίδα ανθρώπων και φορέων θα απασχοληθούν για λογαριασμό του. Η μαζικότητα αυτών των φαινομένων αναγκάζει την ελληνική πολιτεία να απασχολεί περισσότερο προσωπικό στον χώρο της δικαιοσύνης και της δημοσίας τάξεως, πράγμα που επιβαρύνει τραγικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι μόνες κρατικές υπηρεσίες που κάνουν διορισμούς είναι τα Σώματα Ασφαλείας.

  4. Καθ' όσον διαμένει το άτομο αυτό στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον εάν συνοδεύεται από την οικογένειά του, η πιθανότητα να ασθενήσει αυτός ή κάποιο προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι τεράστια. Εάν ασθενήσει, θα νοσηλευθεί. Και επειδή δεν διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Και εδώ, η μαζικότητα αυτού του φαινομένου έχει αναγκάσει την ελληνική πολιτεία να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό των υποδομών υγείας με τεράστιες επιβαρύνσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό.

  5. Εάν έχει παιδιά και παρ' ότι αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας μας, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, τα παιδιά αυτά δικαιούνται δωρεάν παιδείας κι έτσι παρ' ότι ο ίδιος δεν έχει συνδράμει καθόλου στον κρατικό προϋπολογισμό, τα παιδιά του θα φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο με τα χρήματα των φορολογουμένων αυτής της χώρας. Αντίστοιχα, και σε αυτήν την περίπτωση, η παιδεία, παρά το πολύ μεγάλο δυναμικό της, παρουσιάζει ελλείψεις που πρέπει να χρημοτοδοτηθούν από τα άδεια δημόσια ταμεία.

  6. Εάν φυλακισθεί, πράγμα αρκετά πιθανό εφόσον διαβιεί παράνομα στην χώρα μας, θα συντηρείται από την ελληνική πολιτεία καθ' όλη την διάρκεια της ποινής του, ενώ σε περίπτωση που προκαλέσει κάποια ζημιά σε κάποιον νομίμως διαμένοντα στην χώρα, αυτός δεν θα μπορέσει ποτέ να διεκδικήσει αστικά την παραμικρή αποζημίωση.

  7. Ο ίδιος, όπου και να διαμείνει, θα διαμείνει παρανόμως και ως εκ τούτου, δεν θα καταβληθούν στο ελληνικό δημόσιο οι φόροι που αντιστοιχούν στην μίσθωση του χώρου στον οποίον θα κατοικήσει.

  8. Όπου δε και αν διαμείνει θα επιβαρύνει πληθυσμιακά, όντας αμέτοχος στην συνεισφορά στον τοπικό ή κρατικό προϋπολογισμό, μία περιοχή, της οποίας η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί κάποια στιγμή να ενισχύσει τις δημόσιες υποδομές της για να τον εξυπηρετήσει (βλ. πάρκα, παγκάκια, χώροι σταθμεύσεως, φθορές, επισκευές κ.λπ.)

  9. Μία άλλη περίπτωση τέλος είναι, τα χρήματα που εισπράττει, εργαζόμενος παρανόμως, να τα εμβάζει στην χώρα προελεύσεώς του, στερώντας την οικονομία μας από πολύτιμο συνάλλαγμα, κάτι που θα συνεχίσει βέβαια να κάνει, ακόμη και αν νομιμοποιηθεί.

  10. Θέλοντας και μη, η επιλογή του τόπου της διαμονής του θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής που θα μείνει, όχι γιατί ο ίδιος φταίει, αλλά διότι η συγκέντρωση πολλών ατόμων χωρίς άδεια διαμονής και με περιορισμένη δυνατότητα εντάξεως στην αγορά εργασίας συντελεί στην αύξηση της παραβατικότητας-εγκληματικότητας. Η αξία της κατοικίας του και των γύρω κατοικιών θα μειωθεί, πράγμα που θα σημάνει και λιγότερα έσοδα για το κράτος.

  Άρα, πέραν των κοινωνικών συνεπειών, η λαθρομετανάστευση έχει κατ' εξοχήν οικονομικές συνέπειες για την χώρα μας και κυρίως για τους αυτοδιοικητικούς φορείς, οι οποίοι επωμίζονται ως πρώτοι παραλήπτες το βάρος της. Είναι λάθος να την βλέπουμε προσωπικά. Κριτήριο της παρατήρησής της πρέπει να είναι η μαζικότητά της.

  Οι όποιες διακρατικές συμφωνίες με χώρες της Ασίας και της Αφρικής για την επαναπροώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων λαθρομεταναστών, όποιο κόστος και αν είχαν, θα ανακούφιζαν σε τεράστιο βαθμό την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα περισσότερη τάξη και ασφάλεια για τους φορολογουμένους Έλληνες και μη!