Το πρόγραμμα «Ήλιος»

 • Δημοσιεύτηκε: 28 Μάρτιος 2012

  Την ώρα που η Ελλάδα καταστρέφεται ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο, οι βασικοί συντελεστές της καταστροφής, αμετανόητοι και ατάραχοι, συνεχίζουν το έργο τους. Ο γράφων ανήκει σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα «σώθηκε» με την μεγαλύτερη «διαγραφή χρέους» στην Ιστορία. Αντιθέτως βρισκόμαστε ακόμη σε μεγάλο κίνδυνο και η οικονομία μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση.

  Την κατάρρευση την διαισθάνονται όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, για αυτό και όλοι ομιλούν για «ανάπτυξη». Αποκρύπτοντας δε συνεχώς τα βασικά αίτια της οικονομικής μας δυσπραγίας, αναφέρονται μονίμως σε δευτερεύοντα αίτια της υφέσεως. Το ίδιο κάνουν και οι δανειστές μας, διότι προφανώς δεν παραδέχονται και ούτε πρόκειται ποτέ να παραδεχθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

  Σε διάφορα άρθρα της στήλης είχαμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, όσο το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό. Διότι δεν υπάρχει κράτος με ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο το οποίο να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του. Εκτός εάν το κράτος αυτό πουλήσει τα «περιουσιακά» του στοιχεία (εκτάσεις, ακίνητα, δημόσιους οργανισμούς κ.λπ.) ή «παραχωρήσει» έναντι του χρέους του τις βασικές πλουτοπαραγωγικές του πηγές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

  Αυτό το γνωρίζουν τόσο οι πιστωτές μας, όσο και η κυβέρνηση. Υπό αυτήν την έννοια έχουν δίκιο, όσοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Συμφωνούμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, διότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν είχαν και δεν προσπάθησαν ποτέ να βρουν «άλλη λύση». Δεν προσπάθησαν ποτέ να βρουν και να εφαρμόσουν «εθνικό σχέδιο». Πάντοτε ακολουθούσαν το «σχέδιο» που είχε για εμάς η «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Ως εκ τούτου δεν είναι παράδοξο που και τώρα κάνουν ότι ακριβώς τους λένε. Το αντίθετο θα ήταν παράδοξο!

  Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι αυτοί (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) που ποτέ δεν είχαν κανένα σχέδιο, εκτός από την κατασπατάληση των δανεικών, «καλούνται» από τους πιστωτές και από τις ασφυκτικές ανάγκες της ελληνικής Οικονομίας να συγκροτήσουν και να εφαρμόσουν αναπτυξιακά σχέδια. Τα αποτελέσματα είναι κωμικοτραγικά! Τα πιστεύουν αυτά που λένε;

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες το σχέδιο νόμου για το πρόγραμμα «Ήλιος». Ο σκοπός του προγράμματος «Ήλιος» σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα στο σχέδιο νόμου: «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού - Πρόγραμμα Ήλιος - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση οδηγίας 2009/28/εκ) περιγράφεται στην συνέχεια:

  «Ειδικότερα, σκοποί του Προγράμματος είναι:

  • η ανάπτυξη, παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με χρήση ηλιακής ακτινοβολίας,
  • η προώθηση και υποστήριξη σχεδίων ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό και διευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.),
  • η αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού των δημοσίων ακινήτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας και προς εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους,
  • η διεθνής συνεργασία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προαγωγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την διευκόλυνση της μεταφοράς της ενέργειας αυτής στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας».


  Σύμφωνα με άρθρο του κ. Παπακωνσταντίνου το οποίο δημοσιεύθηκε στην «Suddeutsche Zeitung» και αναδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής» ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι: «Οι Γερμανοί καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται φθηνότερα στην Ελλάδα και διοχετεύεται στην Γερμανία, και οι επενδυτές μπορούν με τον τρόπο αυτό να έχουν υψηλότερες αποδόσεις εάν επενδύσουν στην ελληνική ηλιακή ενέργεια, παρά σε άλλα έργα στην Βόρεια Ευρώπη».

  Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταφέρει το αδύνατο! Χωρίς να ξέρει εάν οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα, χωρίς να έχει συνάψει έστω κάποια διακρατική συμφωνία, χωρίς να ξέρει πόση θα είναι η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να ξέρει ποιο είναι το κόστος κατασκευής των απαιτούμενων εσωτερικών (θα τα πληρώσουμε εμείς;) και διακρατικών δικτύων και χωρίς να έχει συμφωνήσει με τους επενδυτές για τους όρους της συμμετοχής τους, πανηγυρίζει.

  Και τι θα έχει επιτύχει εάν τελικώς το πρόγραμμα «Ήλιος» ευδοκιμήσει; Ευρωπαίοι επενδυτές θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για Ευρωπαίους καταναλωτές, σε ακίνητα και εκτάσεις του ελληνικού Δημοσίου. Αυτές είναι οι «εξαγωγές» μέσω των οποίων θα αποπληρωθεί το χρέος; Εμείς το χαρακτηρίζουμε ως παραχώρηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εκτάσεων γης ταυτόχρονα!


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 17ης Μαρτίου 2012 της εφημερίδας Α1.
  Κατηγορία: