Το τέλος μιας ουτοπίας

 • Δημοσιεύτηκε: 01 Μάιος 2008

  «Το τέλος μιας ουτοπίας» του επικοινωνιολόγου Γιάννη Κολοβού.
  Εκδόσεις «Πελασγός», Αθήνα, 2008.

  Σκοπός του βιβλίου αυτού δεν είναι να αντικρούσει την «πολυπολιτισμικότητα» ως θεωρητικό κατασκεύασμα καθώς, όπως υπογραμμίζει και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Duke Edward Tiryakian, «δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος που να παρέχει κριτήρια βάσει των οποίων μία κοινωνική φιλοσοφία είναι πιο έγκυρη από μία άλλη». Όμως, μπορεί η εφαρμογή αυτής της κοινωνικής φιλοσοφίας στην πράξη να δείξει αν αυτή λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι. Επιπλέον, τα θεωρητικά κατασκευάσματα έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να φαίνονται σωστά ... στην θεωρία. Το πόσο σωστά είναι επιβεβαιώνεται από την πρακτική εφαρμογή τους. Και το βιβλίο αυτό εκεί αποσκοπεί. Να καταδείξει την παταγώδη αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας όπου και όπως και αν εφαρμόσθηκε στην Δυτική Ευρώπη.

  Το βιβλίο περιγράφει τα διάφορα μοντέλα πολυπολιτισμικότητας που εφαρμόσθηκαν στις κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης, παραθέτει τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους και εντοπίζει τους λόγους πίσω από την αποτυχία τους. Ο εντοπισμός των λόγων είναι πολύ χρήσιμος γιατί η συνειδητοποίησή τους θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τα ίδια λάθη. Το βιβλίο ξεκινά με την περιγραφή της κατάστασης στην σημερινή Ελλάδα και επεξηγεί την πολυπολιτισμικότητα ως θεωρία και ως πρακτική. Κατόπιν, κάνει αναφορά στην Δυτική Ευρώπη και εστιάζει στις περιπτώσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Με βάση τις εμπειρίες των χωρών αυτών το βιβλίο προχωρεί στην εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων και κλείνει με την διαμόρφωση προτάσεων για την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας βασισμένων στα συμπεράσματα αυτά.

  «Το παρόν βιβλίο του Ιωάννη Κολοβού είναι μία τεράστια συλλογή εμπειρικών στοιχείων εις βάρος του «πολυπολιτισμού» των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη. Είναι το πρώτο βιβλίο του είδους του από την πέννα Έλληνα ερευνητή και βεβαίως εξαιρετικά χρήσιμο. Τα στοιχεία που παραθέτει ο Κολοβός από τον δυτικό τύπο και βιβλιογραφία ενισχύουν την υποψία ότι αυτό που στην Ευρώπη τίθεται πλέον ως πρόβλημα, στην Ελλάδα προβάλλεται ως λύση». Κωνσταντίνος Π.Ρωμανός, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

  Βιογραφικό: Ο Γιάννης Κολοβός είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), έχει τον τίτλο Master of Arts στις Δημόσιες Σχέσεις από το Manchester Metropolitan University και τον τίτλο Master of Arts στην Πολιτική Επικοινωνία από το University of Sheffield. Το ανά χείρας βιβλίο είναι το τέταρτο του συγγραφέα. Και τα τρία προηγούμενα («Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη Μετανάστευση και Νομιμοποίηση στην Ελλάδα», «Άκρα Δεξιά και Ριζοσπαστική Δεξιά στην Ελλάδα και στην Δυτική Ευρώπη 1974-2004» και «Ευρωεκλογές: η αλληλεπίδραση του Τύπου, της Κοινής Γνώμης και των Κομμάτων στην διαμόρφωση της προεκλογικής θεματολογίας») έχουν επίσης εκδοθεί από τις Εκδόσεις «Πελασγός».

  Κατηγορία: