Υπόθεση Indymedia: λόγια και ανοησίες

 • Δημοσιεύτηκε: 18 Απρίλιος 2009

  Όταν την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, τοποθετούμενος στην προ ημερησίας διατάξεως για την αδυναμία του Κράτους να εξασφαλίσει στοιχειώδη προστασία και ασφάλεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην χρήση νέων τεχνολογιών από τους κουκουλοφόρους, όλοι πιστέψαμε ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την εξάλειψη της πρωτοφανούς ασυλίας που χαίρει το ηλεκτρονικό άντρο της τρομοκρατίας και του αντικοινοβουλευτισμού που λέγεται Indymedia. Φωτογραφίζοντας και το Indymedia ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά συντονισμού. Οι δράστες αξιοποιούν για το σκοπό αυτό σύγχρονες τεχνολογίες, blogs και sms».

  Την επομένη, Πέμπτη 09/04, συζητήθηκε στην βουλή εκ νέου ερώτηση του βουλευτή Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλία Πολατίδη προς τον Υπουργό Παιδείας (έχουν προηγηθεί άλλες δύο, μία του ιδίου και μία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκου Βελόπουλου) σχετικά με την αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας και της πρυτανικής αρχής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, σχετικά με την παράνομη χρήση των πόρων και του εξοπλισμού του Πολυτεχνείου από το Indymedia. Το σημαντικό είναι ότι στην ερώτησή του, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας να ονομάσει «ποιοι είναι οι κατά νόμο υπεύθυνοι για τη χρήση εξοπλισμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη φιλοξενία ιστοσελίδας», ούτως ώστε να ξέρουν οι θιγόμενοι, τους οποίους το Indymedia στοχοποιεί, δημοσιεύοντας φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις σπιτιών και προτρέπει διάφορους «αναρχοάπλυτους» να προβούν σε πράξεις βίας.


  Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε τα όσα είχε πει στον Κυριάκο Βελόπουλο προ διμήνου ο κ. Ταλιαδούρος. Ότι δηλαδή:

  • Η φιλοξενία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν έχει την έγκριση της Συγκλήτου.
  • Δεν έχει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
  • Είναι αληθές ότι έχει παρεισφρήσει και αναπτύσσει δράση η συγκεκριμένα ιστοσελίδα στην οποία αναφέρεστε.
  • Εχει ζητήσει από τον Πρύτανη να ληφθούν μέτρα.
  • Σύμφωνα με τον πρύτανη είναι αδύνατο να εντοπιστεί από πού και ποιος είναι ο διακομιστής των στοιχείων, διότι υπάρχει η δυνατότητα της ευελιξίας του διακομιστή να κινείται από χώρο σε χώρο.
  • Αυτό το οποίο οφείλει να κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το έχει πράξει.

  Παρά την επιμονή του κ. Πολατίδη κατά την δευτερολογία του, ο υπουργός πέταξε οριστικά το μπαλάκι στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται χρήση των χώρων και του εξοπλισμού των ιδρυμάτων χωρίς άδεια των αρμοδίων οργάνων. Τα ιδρύματα διοικούνται από την Πρυτανεία και τη Σύγκλητο. Συνεπώς, εάν υπάρχουν ζητήματα για την αξιοποίηση των εξοπλισμών και των χώρων αφορούν τα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου».

  Το βασικό ερώτημα που γεννάται από την συγκεκριμένη συζήτηση είναι, κατ' αρχάς, γιατί, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας δεν φέρει καμία ευθύνη, ζητά εξηγήσεις από την πρυτανεία του Πολυτεχνείου και δικαιολογείται αλλά και δικαιολογεί την στάση του πρυτάνεως; Μήπως με αυτόν τον τρόπο αυτοαναιρείται ως προς την αποποίηση των ευθυνών του; Γιατί ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου δεν ζητά την παύση της παραχωρήσεως της συγκεκριμένης IP διευθύνσεως, ασχέτως με το αν μπορεί να διαπιστωθεί η φυσική παρουσία του Indymedia;

  Το ακαδημαϊκό δίκτυο του ΕΔΕΤ δεν αποτελεί αποτελεί περιουσία του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ούτε καν του ΕΔΕΤ. Αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και, για να γίνουμε πιο σαφείς, όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ως εκ τούτου, δεδομένης της ρητής αποποιήσεως ευθυνών του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να καταδειχθούν οι υπόλογοι που δεν είναι άλλοι από το ΕΔΕΤ και τον ΟΤΕ, φορείς που εμπλέκονται με συμβάσεις που έχουν υπογράψει στην λειτουργία και αξιοποίηση του πανευρωπαϊκού δικτύου GEANT.

  Είναι λοιπόν, νομίζουμε, καιρός, αν ο πρωθυπουργός θέλει όντως να σταματήσει η βία που γεννάται μέσα από τα πανεπιστήμια, πριν καν ασχοληθεί με το άσυλο, να τραβήξει το αυτί του φίλου, κ. Τσανάκα, προέδρου του ΕΔΕΤ, ο οποίος αγρόν αγοράζει, όλο αυτό το διάστημα που οι προκηρύξεις κάθε λογής τρομοκρατικής ενεργείας δημοσιεύονται σε ενότητες του Indymedia, όπου δεν μπορούν να γίνουν καταχωρήσεις από απλούς χρήστες (βλ. Βία - Αντιβία).

  Είναι επίσης καιρός ο Πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, ο οποίος επίσης στοχοποιείται μέσα από το Indymedia, να απαιτήσει από τον κ. Τσανάκα, με τον οποίον έχει υπογράψει την σύμβαση που καθορίζει λεπτομερώς την δεοντολογία και τους κανόνες χρήσεως του ΕΔΕΤ, την παύση της λειτουργίας του Indymedia. Ειδάλλως, γιατί να μην βρεθεί και κάποιος, σύντομα, που, αξιοποιώντας μία αντίστοιχη «ευελιξία» θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες του ακαδημαϊκού δικτύου για επιχειρηματικούς σκοπούς και στο όνομα της ελευθέρας διακινήσεως ιδεών θα μπορεί να πουλάει τις ιδέες του πακεταρισμένες σε πορνοταινίες, cd, dvd και όλα τα συναφή μέσα από το Διαδίκτυο.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 11ης Απριλίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.
  Κατηγορία: