Ένας αντιφρονούντας του Τσαουσέσκου στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 • Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμβριος 2015
  Μιρτσέα Ντανελιούκ: ένας αντιφρονούντας σκηνοθέτης του καθεστώτος Τσαουσέσκου.
  Η Τάρα Βασιλιέσκου, μούσα και πρώτη σύζυγος του Μιρτσέα Ντανελιούκ, στην «Μεγάλη Διαδρομή».
  «Ιακόμπ»: Μία από τις καλύτερες ταινίες του Ντανελιούκ για τον εξευτελισμό του ανθρώπου από το κομμουνιστικό καθεστώς.
  Στο «Κυνήγι των Αλεπούδων», ο Ντανελιούκ καταγράφει την εξαφάνιση της αγροτικής τάξης προς χάριν της κολεκτιβοποίησης.
  Στην «Κρουαζιέρα» του Ντανελιούκ, μία κρουαζιέρα που οργανώνεται από το κόμμα ως αμοιβή των καλύτερων, καταλήγει σε αγγαρεία για τους συμμετέχοντες.

  Έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ρουμανικού κινηματογράφου από την δεκαετία του ‘70 έχει καλεσμένο το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Μιρτσέα Ντανελιούκ, του οποίου οι ταινίες, άλλες φορές ρεαλιστικές, άλλες φορές σατιρικές ή σουρεαλιστικές, ήταν αγκάθι στο πλευρό της κυβερνήσεως Τσαουσέσκου, ενώ οι ταινίες του της μετακομμουνιστικής εποχής άνοιξαν πόρτα για την δημοτικότητα του σύγχρονου ρουμανικού κινηματογράφου. Ο Ντανελιούκ θα παρουσιάσει ο ίδιος τις ταινίες του στο ελληνικό κοινό. Νομίζουμε ότι αξίζει να παραβρεθούμε στο Φεστιβάλ μόνο και μόνο για αυτές. Το πρόγραμμα προβολών του Ντανελιούκ έχει ως εξής.

   

  Παρασκευή 6 Νοεμβρίου

  Το κυνήγι των αλεπούδων. Σε ένα χωριό της Ρουμανίας ένας αγρότης ανθίσταται στην κολεκτιβοποίηση της παραγωγής του με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο. Νιώθει ενστικτωδώς πως η παραχώρηση της γης και των ζωντανών του στο κράτος δεν μπορεί παρά να του φέρει συμφορές. Στο τέλος όμως όσο και αν ανθίσταται η κολεκτιβοποίηση θα περάσει. Η πιο διάσημη ταινία του Ντανελιούκ θίγει το θέμα-ταμπού της εξαφάνισης στην διάρκεια του κομμουνισμού. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 15:30. Η ταινία επαναλαμβάνεται στην ίδια αίθουσα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 13:00.

   

  Σάββατο 7 Νοεμβρίου

  Πρόβα με μικρόφωνο. Η Λουΐζα και ο Νέλου, μία ρεπόρτερ και ένας εικονολήπτης, είναι ζευγάρι. Μια μέρα, κάνουν ρεπορτάζ στον Βόρειο Σιδηροδρομικό Σταθμό, παίρνοντας διάφορες συνεντεύξεις από κάποιους κακοποιούς. Εκεί ο Νέλου γνωρίζει την Άνι, μία από τους παραβάτες, και προσπαθεί να την καλύψει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, επιθυμώντας να βγει ραντεβού μαζί της αργότερα. Η Άνι, που είναι άνεργη, δίχως γονείς και χαρτιά, είναι παγιδευμένη σ’ ένα αδιάκοπο κυνήγι χρημάτων, προκειμένου να συντηρεί τον αλκοολικό αδελφό της. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 13:00. Η ταινία επαναλαμβάνεται την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στην ίδια αίθουσα στις 18:00.

  Ο γερουσιαστής των σαλιγκαριών (1995). Ένα πρώην στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος και νυν μέλος της δημοκρατικής παράταξης ταξιδεύει στην επαρχία για τα εγκαίνια ενός έργου. Το χαλαρό διήμερό του διαταράσσεται από ένα ελβετικό τηλεοπτικό συνεργείο που σκαλίζει το παρελθόν, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τη διαφθορά που ο ίδιος υπηρέτησε. Ενώ η επιθυμία του να φάει σαλιγκάρια για δείπνο φέρνει άνω-κάτω το χωριό και το φέρνει σε σύγκρουση με τους τσιγγάνους που προσπαθούν να βιάσουν μια δασκάλα. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 15:30. Η ταινία επαναλαμβάνεται το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 13:00 στην ίδια αίθουσα.

   

  Κυριακή 8 Νοεμβρίου

  Η Μεγάλη Διαδρομή (1975). Η πρώτη του ταινία με την οποία ο Ντανελιούκ ήρθε σε σύγκρουση με τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Ο Ανγκέλ και ο Παναΐτ, δύο οδηγοί ενός εργοστασίου βαρέως εξοπλισμού, αναλαμβάνουν να διασχίσουν μια οροσειρά για να μεταφέρουν ένα τεράστιο μηχάνημα σε ένα ορυχείο. Στο δρόμο τους συναντούν την νεαρή Μαρία, που πηγαίνει στο ίδιο ορυχείο για να βρει τον άνδρα της, που είναι μεταλλωρύχος. Η Μαρία, που δεν έχει ούτε χαρτιά, ούτε χρήματα μετά από μια ληστεία, συνεχίζει το ταξίδι της με τον Ανγκέλ και τον Παναΐτ. Και οι δύο άνδρες την ερωτεύονται. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 13:00. Η ταινία επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 15:30 στην ίδια αίθουσα.

   

  Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

  Ιάκομπ (1988). Μία από τις καλύτερες ταινίες του Ντανελιούκ για την αδικία του κομμουνιστικού συστήματος. Ο Ιάκομπ του τίτλου, εργάζεται σε χρυσωρυχείο, τον κατηγορούν για κλοπή χρυσού και ως τιμωρία τον στέλνουν σε ένα μακρινό ορυχείο. Τα Χριστούγεννα, από την λαχτάρα του να επιστρέψει σπίτι του νωρίτερα, καταδικάζεται από την μοίρα σε ένα τραγικό τέλος. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι στην πραγματικότητα ο αγώνας για αξιοπρέπεια σε συνθήκες εξευτελισμού. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 20:30. Η ταινία επαναλαμβάνεται την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 20:30 στην ίδια αίθουσα.

   

  Τρίτη 10 Νοεμβρίου

  Κρουαζιέρα (1981). Νέοι από όλη τη χώρα, νικητές διαφόρων διαγωνισμών, γίνονται αποδέκτες μιας ανταμοιβής: μιας κρουαζιέρας στο Δούναβη. Αυτό γίνεται η αφορμή για εναντίωση στο πνεύμα της εποχής: κάθε στιγμή οι νέοι υφίστανται πίεση από την εκπαίδευση, αλλά ξεγλιστρούν με την ειρωνεία και την εξυπνάδα τους. Η κρουαζιέρα, που υποτίθεται πως ήταν βραβείο, καταλήγει να γίνει τιμωρία, μια πράξη καταναγκασμού που δεν αναγνωρίζεται καν ως τέτοια. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 18:00. Η ταινία επαναλαμβάνεται την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στις 13:00 στην ίδια αίθουσα.

   

  Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

  Η Αγανάκτηση (1994). Μια σάτιρα για το δημόσιο σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση στην ψυχοσύνθεση ενός κουρασμένου λαού ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο στέρησης και ανελευθερίας. Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» 13:00. Η ταινία επαναλαμβάνεται την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 15:30.