Ήρθε το τέλος της μονοκρατορίας του κ. Παπαγεωργόπουλου - Συνέντευξη του Γιάννη Κουριαννίδη στην εφημερίδα της Κομοτηνής «Χρόνος»

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκέμβριος 2005

  Κύριε Κουριαννίδη ήθελα μία εκτίμηση για την χρονιά που έρχεται, μια χρονιά που φέρνει την εκλογική διαδικασία στο προσκήνιο και θα αναδείξει σίγουρα καινούριες δυνάμεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού. Ήθελα να μας μιλήσετε γιατί εμείς σας θεωρούμε εκπρόσωπο της Θράκης και είναι πολύ σημαντικό το ότι συμμετέχετε και ηγείσθε στην δημοτική κίνηση πολιτών «Θεσσαλονίκη, πόλη ελληνική», ένας συνδυασμό ο οποίος θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα του, τι πρεσβεύει, από πού προέρχεται, ποιους αγκαλιάζει, ποιους καλεί κοντά του.

  Θέλω να τονίσω ότι η χρονιά που έρχεται, η εκτίμηση όχι μόνο η δική μου, αντικειμενικά θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους πολίτες αυτής της χώρας γενικότερα, αν κρίνει κανείς και από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή.

  Να πούμε ότι όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, πιστεύω ότι θα ανατρέψουν το σκηνικό που υπάρχει μέχρι σήμερα και το οποίο λέει ότι οι εκλογές αυτές αντικατοπτρίζουν τον δικομματισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να ανατραπεί αυτό το σκηνικό, να αναδειχθούν νέες δυνάμεις πολιτικές, με επίκεντρο πάντοτε βεβαίως συγκεκριμένα πρόσωπα πολιτικά, τα οποία έχουν κύρος, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.

  Θεωρώ ότι στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση αυτή της μονοκρατορίας του κ. Παπαγεωργόπουλου, αλλά και των εκπροσώπων, των καθαρά κομματικών εκπροσώπων της ΝΔ, είναι καιρός να πάρει ένα τέλος. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμα δημοτικά συμβούλια και θεωρώ ότι σιγά - σιγά θα μπει το μέλλον της πόλης σε μία άλλη τροχιά.

  Ήθελα να σας θέσω δύο πράγματα, το γεγονός ότι πλέον ισχύει ο νέος κώδικας των δήμων και των κοινοτήτων που κατεβάζει το εκλογικό μέτρο στο 42% και κατά πόσο είναι εύκολο στα μικρότερα κόμματα να υπερπηδήσουν τον πήχη ή όχι για να παίξουν ένα ουσιαστικότερο ρυθμιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και τι θα γίνει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη που ακούγεται ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην Θεσσαλονίκη;

  Το 42% νομίζω ότι επελέγη από την κυβέρνηση της ΝΔ μόνο και μόνο για να διευκολύνει τις επανεκλογές κάποιων συγκεκριμένων προσώπων και ειδικότερα στους μεγάλους δήμους της χώρας που είναι και κρίσιμοι και θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα crash test για τις κυβερνήσεις.

  Δυστυχώς για την ΝΔ, ευτυχώς για την Θεσσαλονίκη τα πράγματα έδειχναν από την πρώτη στιγμή, επαληθεύτηκαν από τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μάλιστα, ότι αποβαίνει σε μπούμερανγκ εναντίον της.

  Η δυναμική του κ. Καρατζαφέρη στην Θεσσαλονίκη η οποία είναι πάρα πολύ υψηλή, η τελευταία δημοσκόπηση έδωσε 13% στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «αποδεικνύει» γιατί μιλάμε για ενδείξεις, για δημοσκοπήσεις, αποδεικνύει ότι είναι αληθές αυτό και εξού και η κίνηση του κ. Καρατζαφέρη.

  Μία κίνηση κατά την γνώμη μου ορθή, να ανακοινώσει ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει ο ίδιος προσωπικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αν συμβεί αυτό βεβαίως θα αποτελέσει ιδιαίτερη πολιτική εξέλιξη.

  Είναι καθαρά πολιτική επιλογή, ξέχωρα από τις όποιες ηθικές ενστάσεις έχει κάποιος για τον θεσμό ο οποίος κατά κάποιους τουλάχιστον κομματικοποιείται πλήρως. Δεν φταίει γι' αυτό ο κ. Καρατζαφέρης, το έχει κομματικοποιήσει πολύ νωρίτερα η ΝΔ με τις επιλογές καθαρά κομματικών στελεχών της στους μεγάλους δήμους της χώρας.

  Ο κ. Καρατζαφέρης απλώς πατάει πάνω σε αυτό και προχωράει πολιτικά, νομίζω ότι και ο ίδιος θα έχει μία δυνατότητα να καταγράψει κάποια ποσοστά σημαντικά σαν πολιτικό κόμμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως οι άνθρωποί του, οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο αυτό, φαντάζομαι ότι θα είναι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης, γνωρίζουν τις ανάγκες των πολιτών, γνωρίζουν πώς θα κινηθούν αξιοπρεπέστερα για να αποτυπώσουν τους πόθους και τα οράματα των Θεσσαλονικέων.

  Ο κ. Καρατζαφέρης διατηρεί δεσμούς και με τον χώρο της Θράκης. Πρόσφατα ήταν στην Κομοτηνή και από ό,τι μαθαίνουμε θα ξαναέρθει;

  Ναι. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στον θρακικό χώρο και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα και Μακεδονία, γι' αυτό και τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει είναι από εδώ. Είναι μία θα έλεγε κανείς ανταπόδοση του θρακιώτικου και του μακεδονικού πληθυσμού, προς την πολιτική και τις εξαγγελίες του κόμματος.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καρατζαφέρης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή ιδιαίτερα, επισκέφθηκε και εκπροσώπους των Πομάκων, δήλωσε την συμπαράστασή του και νομίζω ότι θα είναι και από τους ανθρώπους που θα προωθήσουν και τα αιτήματά τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Να πούμε βεβαίως ότι η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί ουσιαστικά έρχεται αντίθετη στην προσπάθεια εκβιασμού των πολιτικών κομμάτων από κάποιους συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους της περιοχής, οι οποίοι προσπάθησαν πριν από λίγο καιρό να εκβιάσουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας να μην τολμήσουν και βάλουν Πομάκους υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά τους.

  Ένας ωμός εκβιασμός που εκφράζει την πολιτική γραμμή της 'Αγκυρας στην περιοχή μας και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού, πολιτικού και λοιπού κόσμου της περιοχής, που πιστεύουν και προωθούν την αντίληψη αυτή.

  Εμείς δεν ανήκουμε σίγουρα σε αυτούς.

  Σίγουρα όχι και είναι προς τιμή του Ελληνισμού της περιοχής που υπάρχουν έντυπα, φωνές και καταγραφές όπως αυτές του «Χρόνου», ραδιόφωνο και εφημερίδα.

  Κατηγορία: