Αντικληρικαλισμός και φιλελεφτεράτο

 • Δημοσιεύτηκε: 21 Δεκέμβριος 2018

  «Μεγάλοι επιστήμονες σημερινοί δεν ομιλούν δημόσια για να κάνουν εντύπωση λένε (ότι) σε όλο το σύμπαν, σε όλον τον κόσμο, σε ό,τι υπάρχει, τίποτα άλλο δεν υπάρχει σαν τον πλανήτη της Γης». Τα παραπάνω ήταν τα λόγια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τα οποία «σταυρώθηκε» πραγματικά από μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από «περσόνες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λόγια τα οποία μεταφέρθηκαν με εντελώς λανθασμένο τρόπο, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Άνθιμος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες στο σύμπαν γενικότερα. Όταν είναι προφανές ότι ο Άνθιμος είπε ότι υπάρχει η επιστημονική άποψη ότι πλανήτες σαν τη Γη μας, με συνθήκες ανάπτυξης ευφυούς ζωής, δεν υπάρχουν.

  Προφανώς είναι ένα ερώτημα για το οποίο απάντηση δεν έχουμε ακόμη. Δεν έχουμε διότι οι γνώσεις μας για το σύμπαν, όσο και εάν φαντάζουν πολλές σε σχέση με 100 χρόνια πριν, είναι πιθανόν ελλιπέστατες. Η άκρατη αισιοδοξία, όμως, που υπήρχε πριν από 50 ή 60 χρόνια ότι στατιστικά είναι αδύνατον να είμαστε ο μοναδικός πλανήτης με εξελιγμένη μορφή ζωής περιορίζεται - για κάποιους τουλάχιστον επιστήμονες - όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε το πόσο πολλές «συμπτώσεις» χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν οι ακριβώς τέλειες συνθήκες που έχουμε στην Γη. Όσο αυξάνονται οι παράμετροι, που καθορίζουν όλα αυτά τα «ιδανικά» για την ανάπτυξη της ζωής στην Γη, επί τόσο μειώνεται το τελικό αποτέλεσμα των διαιρέσεων που μας δίνουν σε πόσους πλανήτες μπορεί να υπάρχει ζωή στον γαλαξία μας και μετά στους υπόλοιπους γαλαξίες.

  Όμως, αστρονόμος δεν είμαι ούτε και αστροβιολόγος για να εκφέρω σίγουρη άποψη περί αυτών των ζητημάτων. Έχει τύχει απλά να διαβάσω δυο-τρία πράγματα, εκλαϊκευμένα, για τα ζητήματα αυτά. Αυτό που μου προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον είναι η συντονισμένη επίθεση που έγινε στον Άνθιμο. Η οποία δεν έγινε λόγω των απόψεών του για την αστροβιολογία ή την αστρονομία, αλλά μόνο και μόνο επειδή ένας εσμός ανθρώπων θεώρησε ότι είχε μια ευκαιρία να παρουσιάσει ως «σκοταδιστή» έναν Ιεράρχη, με τον οποίο διαφωνεί σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.

  Γιατί; Ο λόγος είναι απλός. Γιατί δεν γουστάρουν την Εκκλησία, εκτός και εάν αυτή εκπροσωπείται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ευαγγελίσουν όχι τον λόγο του Θεού, αλλά τον λόγο της πολιτικής ορθότητας και του δικαιωματισμού. Που υιοθετούν την κοσμική θρησκεία του «φιλελεφτεράτου». Και θέλουν να εξευτελίσουν όσους τους χαλάνε τη σούπα. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν με τον Άνθιμο. Και το έχουν κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν οι οπαδοί του φιλελεφτεράτου.

  Κατηγορία: