Ασφάλεια: Το πρώτο μέλημα των δήμων

  • Δημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2019

    Η πρόσφατη επίθεση λαθρομεταναστών σε κρεοπώλη της Θεσσαλονίκης, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, ήταν η κορύφωση μιας σειράς ανάλογων περιστατικών τα οποία διαδραματίζονται καθημερινά τόσο στο κέντρο, όσο και στις περιφερειακές αυτού συνοικίες της πόλης. Η διάχυτη ανομία, που φτάνει πια να απειλεί την ίδια τη ζωή των πολιτών, έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια της όποιας κατανόησης και ανοχής απολάμβανε από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αφού η λειψανδρία και η υποστελέχωση των αρμόδιων κατασταλτικών υπηρεσιών δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ως δικαιολόγηση αυτής της κατάστασης.

    Οι όποιες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με πιο πρόσφατη την εξάρθρωση 22μελούς εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενης αποκλειστικά από Σύριους, Αλγερινούς και Τυνήσιους, που είχαν ρημάξει στις κλοπές εκατοντάδες συμπολίτες μας, ακυρώνονται στα δικαστήρια, όπου οι ποινές είναι συνήθως με αναστολή και οι εγκληματίες αυτοί αφήνονται ελεύθεροι για να συνεχίσουν απτόητοι το έργο τους. Πέραν, βεβαίως, του αυτονόητου, δηλαδή της άμεσης απέλασης αυτών των ανθρώπων στους οποίους όχι μόνο δεν εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στην πατρίδα μας, αλλά διευκολύνθηκε και επιδοτήθηκε η μεταφορά και εγκατάστασή τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση που να αφορά την πρόληψη αυτών των καταστάσεων.

    Επειδή είναι σαφώς διατυπωμένο από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι η κεντρική εξουσία δεν επιθυμεί να πράξει το χρέος της απέναντι στην πατρίδα εμποδίζοντας την εισβολή των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών, θα πρέπει οι δήμοι στους οποίους μεταφέρονται αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν μέτρα ώστε αφενός να αποθαρρύνουν και να αποτρέψουν την περαιτέρω εγκατάστασή τους και αφετέρου να ελέγχουν καθημερινώς και αποτελεσματικά τα της διαμονής όσων ήδη κατοικούν στα όρια δικαιοδοσίας τους.

    Θα πρέπει δηλαδή εφεξής να μην παρέχουν καμία διευκόλυνση στους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας, με την μη-παραχώρηση δημοτικών ακινήτων και δημοτικών κοινωνικών δομών για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, θέτοντας με τον τρόπο αυτό ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση, η οποία την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της τις μετουσιώνει ως ένα τεράστιο κοινωνικό και δημογραφικό πρόβλημα καλώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να το αντιμετωπίσει.

    Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας δημοτικής υπηρεσίας καταγραφής αλλοδαπών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων που αφορούν την ταυτοποίηση όσων διαμένουν στα όρια του δήμου, αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας και ισχύος των δικαιολογητικών παραμονής τους, με τον τόπο διαμονής τους, την όποια τυχόν απασχόλησή τους, τον τρόπο διαβίωσής τους κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα αυτοί φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

    Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών της χώρας στην οποία φιλοξενούνται προσωρινά, ώστε να προστατεύεται και η δική τους αξιοπρεπής διαβίωση αλλά και η ζωή των Ελλήνων από τυχόν δικές τους παραβατικές συμπεριφορές. Είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου, οι οποίες βίωσαν πολύ νωρίτερα από εμάς τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης και τα κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα που αυτή επέφερε.

    Η καταστολή, αλλά πρωτίστως η πρόληψη, αυτών των καταστάσεων αποτελεί πρώτο μέλημα τόσο της κεντρικής εξουσίας, όσο όμως και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, που δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την πρωτοκαθεδρία της κυβέρνησης, αλλά με τις πρωτοβουλίες της να την αναγκάζουν να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.