Κάθε προσκύνημα στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου προσφέρει συγκινήσεις και ξυπνά μνήμες από μια Ελλάδα που προλάβαμε κάποιοι από εμάς να ζήσουμε. Μια Ελλάδα που είχε αναφορά της στην Ιστορία, στον πολιτισμό και στην κληρονομιά του ελληνικού έθνους.
Mε τον νόμο 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεσπίστηκαν προϋποθέσεις για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, ποσού 384 ευρώ, που πλήττουν ιδιαίτερα τους ομογενείς μας από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και από την Βόρεια Ήπειρο.
Φουντώνουν οι πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα για την απόδοση τιμής και μνήμης της δολοφονίας του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο συντάσσεται με οποιαδήποτε πρωτοβουλία από απλούς πολίτες, συλλόγους, φορείς ή πολιτικούς οργανισμούς και παροτρύνει άπαντες να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αποδείχθηκε ότι ούτε τρελός ήταν, ούτε χασισέμπορος, ούτε εξτρεμιστής, ούτε πιστολέρο. Και την αλήθεια αυτή την ανέδειξαν οι ίδιοι οι συμπατριώτες του.
Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη χώρα μας: Και αυτό δεν ήταν άλλο από το γεγονός της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δερόπολης.
Η θυσία του Κατσίφα είχε ως μοναδική απώλεια την ζωή του. Και αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο. Ήταν κάτι που είχε από την αρχή σχεδιάσει. Ο νέος Βορειοηπειρώτης δεν ήθελε να αφαιρέσει κανενός την ζωή.
Ο έμπειρος Ελληνας ιατροδικαστής που τον είδε ελάχιστα - όσο του επετράπη - είπε ότι δεν έχει δει ποτέ ξανά στη ζωή του τέτοιον νεκρό. Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να πεθάνει εκείνη την άγια ημέρα.