Γερμανικές Περιφερειακές Εκλογές: Κάντο όπως η ΝΔ

 • Δημοσιεύτηκε: 08 Σεπτέμβριος 2016
  Ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

  «Περισσότερη Πατρίδα!» Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

  Με δεδομένη της αύξηση των ποσοστών του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», που σε πολλές περιοχές αγγίζει μέχρι και το 23%, και τις πρόσφατες ενδοκομματικές διαφωνίες που προέκυψαν με αφορμή την πολιτική της κ. Μέρκελ στο «προσφυγικό», θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι η πίεση που δέχεται από τα δεξιά της η κ. Μέρκελ, επιβάλλει στο κόμμα της να μετατεθεί δεξιότερα, μήπως και σώσει το έτσι κι αλλιώς πληγωμένο της γόητρο και συνεπώς τα εκλογικά της ποσοστά. Ιδιαιτέρως μετά την «επίθεση» που δέχθηκε πρόσφατα από τον αρχηγό του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο είναι ο «μόνιμος συνέταιρος» των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ.

  Οι πολιτικές διεργασίες όμως είναι πολύπλοκες και θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για τα ακριβή αίτια της επιλογής μιας «δεξιάς» στροφής από την Γερμανίδα καγκελάριο, ιδιαιτέρως αν δεν γνωρίζει την γερμανική πραγματικότητα. Εμπνευστής της πολιτικής καμπάνιας με σαφή δεξιά χαρακτηριστικά είναι ο 46χρονος Ντέιβιντ Μακάλιστερ, ο οποίος είναι και το «αφεντικό» του κόμματος της Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία. Εκτός από αυτό όμως, είναι και τέως δελφίνος για την ηγεσία του κόμματος, μετά από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της κ. Μέρκελ από αυτήν. Και είναι τέως, διότι κάπου «τα έσπασε» με την Μέρκελ και αποπέμφθηκε ευσχήμως διαμέσου έδρας στην Ευρωβουλή.

  Πλην αυτού, ο κ. Μακάλιστερ ανήκει στην μία από τις τρεις «τάσεις» των Χριστιανοδημοκρατών, που αυτοαποκαλείται «συντηρητική». Και είναι γνωστή η προσήλωση των Γερμανών συντηρητικών σε θέματα όπως η υπεράσπιση των παραδόσεων, η ασφάλεια και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία αν τα παραλληλίσουμε με την ελληνική πραγματικότητα, θα μπορούσαμε άνετα να τοποθετήσουμε αυτήν την τάση στον εθνικό χώρο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλα σχεδόν τα συνθήματα που βλέπει κανείς στις προεκλογικές αφίσες του κόμματος στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, όπου κυριαρχούν συνθήματα όπως: «Περισσότερη ασφάλεια», «Περισσότερη αστυνόμευση» κ.λπ. Και είναι τόσο χαώδεις οι διαφορές των τάσεων αυτών, που πολλά στελέχη της συντηρητικής τάσης ειρωνεύονται πλέον δημόσια το «θα τα καταφέρουμε» της νεοταξίτισσας κ. Μέρκελ, όταν αναφέρεται στο «προσφυγικό».

  Με λίγα λόγια, το κόμμα της κ. Μέρκελ κάνει κάτι αντίστοιχο με ότι κάνει η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα από την ίδρυσή της ακόμα: Παλινδρομεί μεταξύ νεοταξίτικης Κεντροδεξιάς και παραδοσιακής Δεξιάς, ελπίζοντας έτσι να συσπειρώσει δυνάμεις από παντού. Στη Γερμανία μέχρι στιγμής τα καταφέρνει, αλλά ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει δυνατά, γιατί έρχεται δυναμικά το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με ένα ξεκάθαρο εθνικιστικό λόγο. Και μάλιστα είναι το μόνο κόμμα της Γερμανίας (πλην των ναζιστών του NPD) το οποίο αντιστέκεται σθεναρά στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

  Χωρίς να παραβλέπω όλες τις παραμέτρους που προανέφερα, συμπεραίνω ότι σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση να ακολουθηθεί μια τέτοια προεκλογική καμπάνια, έπαιξε η άνοδος των εθνικιστών. Γιατί δεν μπορείς να ζητάς όλο και περισσότερα από τον εαυτό σου: το κόμμα της κ. Μέρκελ είναι στην κυβέρνηση! Όπως και να έχει, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, γεγονός είναι ότι το ιδεολογικό τοπίο στη Γερμανία μετατίθεται προς τα δεξιά, αφού τα μεσαιοχωρίτικα (βλ. ΝΔ) πειράματα, απέτυχαν παταγωδώς.

  ΥΓ1. Ο κ. Μακάλιστερ είναι σοβαρός πολιτικός και έχει κερδίσει την εκτίμησή μου. Η οποία θα ήταν μεγαλύτερη, αν την μέρα της γνωριμίας μας δεν είχε εκθειάσει τον κ. Σαμαρά. Για την ψήφο μου, ούτε λόγος. Τα αποτυχημένα πειράματα αλά ΝΔ δεν με έλκυαν ποτέ πολιτικά.

  ΥΓ2. Παροιμιώδης η πολιτική της ΝΔ όσον αφορά την προσέλκυση δεξιών ψηφοφόρων: «Ψηφίστε μας να φύγουν οι άλλοι και τα βρίσκουμε».

  Κατηγορία: