Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης

 • Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμβριος 2013

  Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» και υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουριαννίδης, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014, από την διοίκηση Μπουτάρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Για άλλη μία φορά η διοίκηση Μπουτάρη κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για την νέα οικονομική χρονιά χωρίς την παραμικρή προοπτική υλοποίησής του. Υπερανέδειξε το ότι είναι μειωμένος σημαντικά από πέρυσι, αλλά απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις παθογένειες στην υλοποίηση αυτού του τρέχοντος έτους και, κυρίως, στους τρόπους αντιμετώπισής τους κατά την νέα χρονιά, κατά την οποία μάλιστα θα τις κληρονομήσει στην νέα διοίκηση του Δήμου μετά τις εκλογές του Μαΐου.

  Πώς, αλήθεια, θα αντιμετωπίσει ο κ. Μπουτάρης και οι συνεργάτες του την τρομερή υστέρηση στην είσπραξη εσόδων που υπάρχει σήμερα; Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τακτικά έσοδα του Δήμου παρουσιάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου υστέρηση εσόδων μεγαλύτερη του 41%, με πιο κραυγαλέα αυτή από τις διαφημίσεις των στεγάστρων του ΟΑΣΘ που φτάνει το 89%! Κι όμως, στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται στον κωδικό αυτό κονδύλι 50.000 ! Υπάρχει ακόμη υστέρηση εσόδων από παιδικούς σταθμούς κατά 65%, από είσπραξη τελών ελεγχόμενης στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους κατά 75%, για την αποζημίωση των σχολικών τροχονόμων κατά 72%, από εισπράξεις παιδικών σταθμών κατά 65%, αλλά και από την είσπραξη μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, επίσης κατά 65%!

  Στα έκτακτα έσοδα η κατάσταση είναι τραγική, αφού η υστέρηση αγγίζει κατά μέσο όρο το 86%, με πιο εξοργιστική την μηδενική είσπραξη επιχορηγήσεων (περίπου 39.500.000 !) για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την επίσης μηδενική είσπραξη της επιδότησης για την αναβάθμιση και επέκταση του υφισταμένου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Επίσης, 95% υστέρηση στην χρηματοδότηση από κεντρικούς φορείς (κυρίως από το Πράσινο Ταμείο) για διανοίξεις δρόμων και αναπλάσεις, 64,5% (περίπου 24,6 εκατομ. ) από τα ΠΕΠ, ενώ δεν μας εξηγεί ο κ. Μπουτάρης πώς θα καταλογιστούν και θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα στον νέο προϋπολογισμό έσοδα 2,4 εκατομ.  από πρόστιμα, χωρίς την ύπαρξη δημοτικών αστυνομικών;

  Αξίζει να τονίσουμε επίσης, ότι είναι λογικό να είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αλλά το μόνο κονδύλι εξόδων, το οποίο θα έπρεπε όχι μόνο να μην μειωθεί, αλλά να υπάρξει μέριμνα για αύξησή του, είναι οι κοινωνικές δαπάνες. Κι όμως, η διοίκηση Μπουτάρη το μειώνει και μάλιστα κατά 20.000.000 ! Αντιθέτως, βρίσκει 1.100.000  για δαπάνες και αμοιβές διαφόρων απίθανων Ν.Π.Ι.Δ., εγχωρίων και μη, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την υλοποίηση αμφιλεγόμενων προγραμμάτων, παραγώγων κυρίως των ιδεοληψιών της διοίκησής του. Καθένας με τις προτεραιότητές του...

  Οι δημότες της Θεσσαλονίκης πρέπει στις ερχόμενες εκλογές να αναδείξουν επιτέλους στον δημαρχιακό θώκο ανθρώπους που θα διακρίνονται για την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και την καθαρότητα των ιδεών τους. Για μία Θεσσαλονίκη που θα επανατοποθετηθεί στο ιστορικό και οικονομικό γίγνεσθαι σύμφωνα με τον ρόλο που διαχρονικά διαδραμάτιζε στην ευρύτερη περιοχή, ως η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων. Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» είναι εδώ για να ενσαρκώσει αυτό το όραμα».