Γράμμος 2015 - Εκδήλωση τιμής και μνήμης

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Αύγουστος 2015
  30.08.2015: Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων μαχητών στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης).
  30.08.2015: Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο υποστράτηγος ε.α. Σταύρος Νικόπουλος.
  30.08.2015: Ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος εκπροσώπησε την Χρυσή Αυγή.
  30.08.2015: Ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.

  Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 τελέστηκε η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης για την Νίκη του Στρατού μας στο Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του «ΔΣΕ» που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949 και το καθιερωμένο ιερό μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων μαχητών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης) ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, μετά την θεία λειτουργία, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως, των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων ανδρών της θρυλικής Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

  Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν και φέτος από όλη την Ελλάδα παρόλο που το βάρος φέτος ήταν στο Βίτσι. Διοργανωτής της εκδήλωσης μνήμης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Ιωαννίνων. Παρόντες ήταν ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής αντιστράτηγος ε.α. Επιτήδειος Γεώργιος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αιτωλοακαρνανίας Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος. Έγινε έπαρση σημαίας, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που εμπόδισαν να επιβληθεί η κομμουνιστική δικτατορία.

  Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας με ένα σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους προσκυνητές που προσήλθαν στην εκδήλωση μνήμης. Στηλίτευσε την απουσία της επίσημης Πολιτείας. Χαρακτηριστικά είπε: «Σήμερα εκτελούμε ιερό προσκύνημα, στην μνήμη των πεσόντων του Στρατού και της ηρωικής Χωροφυλακής που έπεσαν τα έτη 1946-49 υπέρ βωμών και εστιών».

  Στην συνέχεια απεύθυνε ένα ελληνόψυχο χαιρετισμό ο υποστράτηγος ε.α. Ροζής Βασίλειος για την ΕΑΑΣ Αθηνών. Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος των ετών 1946-49 ήταν συμμοριτοπόλεμος και όχι εμφύλιος, όπως τον μετονόμασε μετά από χρόνια η Πολιτεία. Επισήμανε ότι η Ιστορία εκείνης της περιόδου ούτε παραγράφεται, ούτε λησμονείται, ούτε παραποιείται χάριν σκοπιμοτήτων.

  Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο υποστράτηγος ε.α. Νικόπουλος Σταύρος της ΕΑΑΣ Ιωαννίνων. Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια αναφέρθηκε στα γεγονότα του συμμοριτοπόλεμου 1946-1949. Χαρακτηριστικά είπε: «Τόσο ο Γεώργιος Παπανδρέου, όσο και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, σε κανένα σημείο από τις τότε ομιλίες τους δεν αναφέρουν τη λέξη «εμφύλιος πόλεμος» ή «ΔΣΕ». Αμφότεροι οι δύο εκείνοι πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν τον όρο «εχθροί της πατρίδος»». Επισήμανε όλες τις προδοσίες του ΚΚΕ, το παιδομάζωμα και την μεγάλη σημασία της Νίκης του Στρατού για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.

  Τον λόγο έλαβε και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής αντιστράτηγος ε.α. Επιτήδειος Γεώργιος. Τόνισε ότι η επέτειος του Γράμμου δεν είναι εκδήλωση μίσους, αλλά είναι φόρος τιμής προς τους πεσόντες του Στρατού. «Οι Γραμμομάχοι έσωσαν την πατρίδα που κινδύνευε να χάσει τη Μακεδονία από τους κομμουνιστοσυμμορίτες», όπως είπε.

  Τέλος στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας με ένα πύρινο λόγο του εξήρε την θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά στον Γράμμο και το Βίτσι, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Στηλίτευσε επίσης την απουσία της Πολιτείας από την επέτειο του Γράμμου. Κατακεραύνωσε τις προδοσίες και τα εγκλήματα του ΚΚΕ-«ΔΣΕ» των ετών 1946-49. Κάλεσε επίσης την Πολιτεία να φτιάξει επιτέλους το δρόμο που οδηγεί στο ύψωμα 2520 ώστε να τελείται εκεί το μνημόσυνο των πεσόντων. Έκλεισε το λόγο του καλώντας τον λαό να μην ξεχάσει τους ήρωες του Γράμμου, να παραμείνει πιστός στις χριστιανικές και εθνικές του αξίες.

  Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια: ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο ευρωβουλευτής και αντιστράτηγος ε.α. Επιτήδειος Γεώργιος για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο αντιπρόεδρος και υποστράτηγος ε.α. Ροζής Βασίλειος για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), ο αντιστράτηγος ε.α. Παππάς Αθανάσιος για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πεζικού παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας νομού Πρεβέζης, ο Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου νομού Ιωαννίνων & Κερκύρας, ο πολεμιστής του Γράμμου Γκέλης Γεώργιος, ο Φατσέας Ιωάννης για τους Κρήτες Μαχητές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, η Ένωση Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας νομού Ιωαννίνων, η Ένωση Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας νομού Άρτης, η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας νομού Πρεβέζης, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού νομού Ιωαννίνων, η 2η Μοίρα Καταδρομών, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ (ΠΕΣΕΑ), ο κ. Μπαφατάκης για τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ νομού Πρεβέζης, η κα Ροδίου για την Νεολαία Ναπολέοντα Ζέρβα, ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος για την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος Λάρισας, ο Τόσκας Γεώργιος για την Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων, η κα Αποστόλου για την Βασιλική Ένωση Θεσπρωτίας, ο κ. Σταυράκης για την Βασιλική Ένωση Μετσόβου, ο κ. Γαλάνης για την Βασιλική Ένωση Κονίτσης και η κα Αποστόλου για την Βασιλική Ένωση Φιλιατών. Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.