Δημοκρατία made in USA

 • Δημοσιεύτηκε: 26 Δεκέμβριος 2007

  To Heritage Foundation είναι το κορυφαίο συντηρητικό think-tank των ΗΠΑ. Το δυστύχημα είναι ότι ανήκει στους νεοσυντηρητικούς, με αποτέλεσμα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υποστηρίζει την επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, στηρίζοντας τις επιλογές του προέδρου Μπους. Σε μία πρόσφατη εργασία του υπό τον τίτλο «Advancing Freedom in Russia» (Προωθώντας την ελευθερία στην Ρωσία), το Heritage Foundation δίνει «συμβουλές» στο ποια μέτρα θα προωθήσουν τον «εκδημοκρατισμό» της Ρωσίας του Πούτιν! Είναι ένας οδηγός των «πορτοκαλί επαναστάσεων» που έζησαν οι χώρες της Αν. Ευρώπης. Ας δούμε τις «οδηγίες» του:

  • Προωθήστε μία μεγάλη ατζέντα ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτό, οι ΗΠΑ πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα διάφορα Ρωσικά φιλοδυτικά ιδρύματα όπως το National Democratic Institute. Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει την υπεράσπιση της ελεύθερης οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του τύπου, την «θρησκευτική και εθνική ανοχή». Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;
  • Επανασχεδιασμός της δημόσιας διπλωματίας των ΗΠΑ. Όπως γράφει πολύ χαρακτηριστικά «η Ρωσία επέλεξε την κυρίαρχη δημοκρατία (sovereign democracy) έναντι της αληθινής δημοκρατίας, απομονώνοντας την Ρωσία από τα δημοκρατικά έθνη»! Να λοιπόν που μάθαμε και τον όρο «κυρίαρχη δημοκρατία», ο οποίος υποδηλώνει την προσήλωση στο εθνικό κράτος και το εθνικό συμφέρον. Γι' αυτό τον λόγο «οι ΗΠΑ πρέπει να προσεγγίσουν την Ρωσική νεολαία μέσω του διαδικτύου, σατιρίζοντας και αποδομώντας την κυρίαρχη δημοκρατία»!
  • Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. «Οι Ρώσοι φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ πρέπει να επιστρέφουν στην Ρωσία ως θαυμαστές της Αμερικανικής δημοκρατίας»! Γι' αυτό τον λόγο το Κονγκρέσσο και το State Department πρέπει να διπλασιάσουν τις υποτροφίες του Future Leaders Exchange Program που αφορά τις σπουδές Ρώσων φοιτητών στις ΗΠΑ.
  • Να αυξηθούν οι πιέσεις στους διεθνείς οργανισμούς. Από το G-8 έως τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δρουν στην Ρωσία και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

  Δεν γνωρίζω αν ο πρόεδρος Πούτιν σέβεται πλήρως τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ρωσία. Ξέρω όμως ότι έδωσε πίσω στους Ρώσους την χαμένη τους εθνική αξιοπρέπεια μέσα από τα ερείπια του κομμουνισμού και της φαυλοκρατίας του Γέλτσιν. Ξέρω επίσης ότι πήρε πίσω από τους ολιγάρχες τον εθνικό πλούτο της Ρωσίας και κατέστησε σε όλους σαφές ότι η Ρωσία επέστρεψε στην διεθνή πολιτική.

  Αν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην Ρωσία είναι σίγουρο ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των ΗΠΑ η κάλυψή του, αλλά αποκλειστικά στον Ρωσικό λαό. Και αυτός αποφάσισε συντριπτικά υπέρ του Πούτιν και της «κυρίαρχης δημοκρατίας» του. Οι θεατρινισμοί του Κασπάρωφ δεν εκφράζουν κανέναν στην Ρωσία. Εξάλλου δεν τον είδαμε να κάνει αντίσταση επί Γέλτσιν και επί Μπρέζνιεφ και όταν μία μικρή ομάδα ανθρώπων καταλήστευσε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας του.

  Οι ΗΠΑ οφείλουν κα καταλάβουν ότι ζούμε σε ένα πολυ-πολικό κόσμο. Και κυρίως να διαβάσουν το βιβλίο του κορυφαίου συντηρητικού διανοουμένου Πάτρικ Μπιουκάναν: «Είμαστε Δημοκρατία, όχι αυτοκρατορία» (Α republic, not an empire).


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 22ας Δεκεμβρίου 2007 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Άλφα 1.
  Κατηγορία: