Εκδήλωση μνήμης στον Μελιγαλά Μεσσηνίας

  Δημοσιεύτηκε: 27 Σεπτέμβριος 2015
  27.09.2015: Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην περιβόητη Πηγάδα.
  27.09.2015: Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Χατζάρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής.
  27.09.2015: Πλήθος κόσμου τίμησε την μνήμη των θυμάτων.
  27.09.2015: Παιδιά, έφηβοι και γέροι, ανάμεσα στα θύματα της σφαγής.

  Με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από την Μεσσηνία και από άλλες περιοχές της Ελλάδος τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου στον Μελιγαλά Μεσσηνίας η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της κομμουνιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1944, με επίκεντρο την τραγική Πηγάδα, που αποτέλεσε τον τάφο πολυάριθμων Ελλήνων και έμεινε στην Ελληνική Ιστορία ως ένα από τα πιο μεγάλα Εγκλήματα που διεπράχθησαν στα χρόνια της δεκαετίας του ‘40.

  Παρά τα απίστευτα (για δεύτερη συνεχή χρονιά) μέτρα ελέγχου και τρομοκράτησης των πολιτών που προσήλθαν από τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους, καθώς στην περιοχή του Μελιγαλά είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ που απότρεψαν την πρόσβαση σε πολλούς πολίτες με γελοίες δικαιολογίες (π.χ. αν φορούν μία μπλούζα μη αρεστή στους προϊσταμένους τους ή αν έχουν μαζί τους ελληνική σημαία), πολλοί έδωσαν το «παρών», αλλά εμφανώς λιγότεροι από προηγούμενα χρόνια.

  Μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, που δεσπόζει στον χώρο της Πηγάδας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από την επιδρομή και την σφαγή που διέπραξε ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή του Μελιγαλά. Σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρεθέντες απηύθυναν ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και τέως δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, που τόνισαν ότι τέτοια τραγικά γεγονότα μίσους του 1944 δεν πρέπει να επιτρέψουν πάλι οι Έλληνες να επαναληφθούν.

  Για τα γεγονότα των ημερών του Σεπτεμβρίου του 1944 σε όλη την Μεσσηνία, με κορυφαίο δείγμα κομμουνιστικής εγκληματικότητας τον Μελιγαλά, μίλησε ο κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως μνήμης Σπύρος Χατζάρας, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μάλιστα παραλλήλισε το έγκλημα στον Μελιγαλά με τα ανάλογα εγκλήματα γενοκτονίας στην Γιουγκοσλαβία, που έχουν αναγνωριστεί και καταδικαστεί από την ΕΕ, ζητώντας από τους παρισταμένους ευρωβουλευτές να θέσουν ανάλογο θέμα καταδίκης στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης κατηγόρησε όσους ετοίμασαν αυτό το έγκλημα και κυρίως τους ξένους πράκτορες που δρούσαν στην Ελλάδα και ήθελαν να ελέγχουν τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συνεχίζουν το έγκλημα σήμερα όσοι υβρίζουν τα θύματα στον Μελιγαλά και διαστρέφουν την Ελληνική ιστορία. Χαρακτήρισε ως νέα «Εαμοκρατία» το κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλαν σε όλη την περιοχή οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν έλθει με έξοδα του πενομένου λαού από την Αθήνα.

  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον χώρο της Πηγάδας, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των ηρώων, το προσκλητήριο των πεσόντων και των θυμάτων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ανάμεσα στους επισήμους ήσαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης και Γεώργιος Επιτήδειος, οι βουλευτές Αττικής Ηλίας Κασιδιάρης και Μεσσηνίας Δημήτριος Κουκούτσης, ο τέως δήμαρχος Ανδανίας Γεώργιος Διαγούπης, ο τέως δήμαρχος Φενεού Κώστας Καπέλλος, οι τέως βουλευτές Γεώργιος Γαλέος και Άρης Μπουλούκος κ.α.