Εκδήλωση τιμής και μνήμης στου Μακρυγιάννη

  Δημοσιεύτηκε: 11 Δεκέμβριος 2015
  06.12.2015: Η μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των πεσόντων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
  06.12.2015: Ο Γιάννης Γιαννάκενας καταθέτει στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης «Χ».

  Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου τελέσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς πεσόντες του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη κατά τις αιματηρές μάχες των Δεκεμβριανών του 1944 εναντίον των κινηματιών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ, δηλ. του ΚΚΕ.

  Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφάλειας στον ιστορικό στρατώνα του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Πολύς κόσμος προσήλθε και φέτος δίνοντας βροντερό «παρών», ανάβοντας ένα κερί για την θυσία των χωροφυλάκων που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την διάρκεια του «κόκκινου Δεκέμβρη» του 1944. Παρευρέθησαν πολλοί απόστρατοι της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης Ηλίας, Παναγιώταρος Ηλίας και Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, καθώς επίσης και ο ευρωβουλευτής στρατηγός ε.α. Συναδινός Ελευθέριος. Επίσης οι βετεράνοι των εθνικών αγώνων στρατηγοί ε.α. Κόρκας Κωνσταντίνος και Τζουβαλάς Γεώργιος, καθώς ακόμη ο κ. Μανωλάκος κ.α.

  Μετά την θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και το ιερό μνημόσυνο με το τρισάγιο στους πεσόντες από τον πατέρα Ιωάννη, ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον υποστράτηγο ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας Ασημακόπουλο Σπυρίδωνα. Ο ομιλητής έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της μάχης των Αθηνών. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ που έκανε σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών και υπογράμμισε την σημασία της θυσίας των 162 πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη για να μην επιβληθεί η κομμουνιστική δικτατορία που ήθελε δια των όπλων, να επιβάλει το ΚΚΕ. Εξήρε την θυσία τόσο της Χωροφυλακής, αλλά και την θυσία των πεσόντων ανδρών της Αστυνομίας Πόλεων. Στηλίτευσε παράλληλα και την αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας απέναντι σε εκείνα τα Ελληνόπουλα που έδωσαν τότε την ζωή τους και η οποία Πολιτεία σήμερα «ξεχνά» την θυσία τους και τον επίσημο εορτασμό της μάχης των Αθηνών. Αναφέρθηκε επίσης και στον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και όσα εγκωμιαστικά λόγια είχε πει για την σωτηρία της Αθήνας από την Χωροφυλακή.

  Έπειτα σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο υποστράτηγος ε.α Δανιάς Ευάγγελος, πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών. Αναφέρθηκε στις λαμπρές σελίδες δόξας που έγραψε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη το Δεκέμβριο του 1944. Εξιστόρησε συνοπτικά τα γεγονότα και υπογράμμισε την θυσία των εθνικών δυνάμεων χάρη στην οποία, ναυάγησαν τα σχέδια του ΚΚΕ για κατάληψη της εξουσίας.

  Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, για την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) ο υποστράτηγος ε.α κ. Δανιάς, για την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) ο υποπτέραρχος ε.α. κ. Δελλής, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΕΑΑΝ), για τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, για την Νέα Δημοκρατία ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών τέως Αστυνομίας Πόλεων, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ο κ. Αγκριώτης, για την Ένωση Αποστράτων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής ο κ. Πραμαντιώτης, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ριμινιτών-Ιερολοχιτών η κα Παπουτσάκη, για την Λέσχη Καταδρομέων-Ιερολοχιτών ο κ. Καλντζής, για την Εθνική Αντιστασιακή Οργάνωση «Χ» ο Ιωάννης Γιαννάκενας, για τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας η κα. Καψή, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εθνικής Αντίστασης «Ναπολέων Ζέρβας» ο κ. Γερογιάννης, η νεολαία «Άσβεστη Εθνική Φλόγα - Ναπολέων Ζέρβας», για τον σύνδεσμο Συνταξιούχων τέως Αστυνομίας Πόλεων ο κ. Λιόντας, για τον σύνδεσμο αποστράτων Αξιωματικών & Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς ο κ. Λίκας, για την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44 ΕΔΕΣ η κα. Παπαγιαννάκη, για τις εκδόσεις «Πελασγός» η κα Μαστέλου-Γιαννάκενα, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, για την Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση (ΠΑΟ) Μακεδονίας ο Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, για την Βασιλική Ένωση παράρτημα Αγ. Βαρβάρας ο κ. Δεδεγκίκας, για την Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση (ΒΕΟ) ο κ . Βαφειάδης.

  Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, την ανάκρουση του «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και του εθνικού ύμνου.