Η Γερμανία αυτοκαταστρέφεται

 • Δημοσιεύτηκε: 07 Σεπτέμβριος 2010

  Ένταση, απανωτές εκπλήξεις και αντιφάσεις μέσα στην κραταιά πολιτική σκηνή της Γερμανίας προκαλεί το βιβλίο του σοσιαλδημοκράτη (SPD), τέως υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου του Βερολίνου και μέλους του Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Γερμανίας (Bundesbank), Τίλο Σαραζίν.

  Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο editorial του ο εκδότης της εφημερίδας «Junge Freiheit», Ντίτερ Στάιν: «Το βιβλίο είναι μια βόμβα. Ο τίτλος ηχεί σαν σειρήνα συναγερμού: «Η Γερμανία αυτοκαταστρέφεται». Είναι ουσιαστικά μία ομιλία του Τίλο Σαραζίν για την κατάσταση του έθνους, μια φλογερή ομιλία με εκρηκτικές θέσεις, της οποίας η οξύτητα είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπισθεί. Ενάντια στην πλέον διάχυτη ακόμη και στα μεγάλα αστικά κόμματα ιδέα μίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, ο Σαραζίν κάνει με νηφαλιότητα έναν απολογισμό της καταστάσεως της Γερμανίας, περιγράφοντας το άνοιγμα της ψαλίδας που για δεκαετίες διαμορφώθηκε αφενός από μία σταθερή δημογραφική κρίση (δραματική υπογεννητικότητα) και αφετέρου από την μετανάστευση».

  Βασιζόμενος στην πολύχρονη εμπειρία του ως υπουργός Οικονομικών του καταχρεωμένου Βερολίνου, ο Σαραζίν δεν περιορίζεται μόνο στην ανάλυση αλλά προτείνει δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απρόθυμων να εργασθούν και συχνά ανίκανων μεταναστών. Απαιτεί την αυστηρή μείωση των κοινωνικών παροχών για κοινωνικά απροσάρμοστους, τον οξύ περιορισμό της οικογενειακής συνενώσεως και την περαιτέρω απαγόρευση της μεταναστεύσεως με σκοπό τον γάμο.

  Η περίπτωση Χεπ

  «Στην Γερμανία συνηθίζεται, κάθε προσπάθεια πολιτικοποιήσεως του προβλήματος της μεταναστεύσεως, να πολεμάται χωρίς οίκτο με τα όπλα της «αποκαταστάσεως του παρελθόντος»». Αυτό είχε γράψει προ 22 ετών ο κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Χεπ, στο βιβλίο του «Η τελική λύση του γερμανικού ζητήματος», το οποίο είχε οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα με εκείνα του βιβλίου του Σαραζίν. Ο Χεπ, εξαιτίας των θέσεών του, εξαιρέθηκε από κάθε συζήτηση σε δημοσιογραφικό και επιστημονικό επίπεδο.

  Ο Σαραζίν εξηγεί το γιατί: «Τα τελευταία 45 χρόνια δεν συζητήσαμε ποτέ με γνώμονα την λογική την δημογραφική εξέλιξη της Γερμανίας. Όποιος δεν κολυμπούσε ακολουθώντας το ρεύμα των οπαδών του κατευνασμού και της υποβαθμίσεως, όποιος έδειχνε την παραμικρή ανησυχία, αυτός θα έπρεπε σύντομα να διαπιστώσει ενοχλημένος, ότι στέκεται μόνος και συχνά τοποθετημένος στην γωνία της κοινωνίας». Ο Σαραζίν, ο οποίος σε μία μερίδα των διανοουμένων και του φιλελεύθερου Τύπου προκάλεσε κρυφά χαμόγελα, επειδή αναγνωρίζουν ότι η μουσουλμανική επέλαση μεταναστών διαβρώνει την γερμανική κοινωνία, πέτυχε ένα γερό κτύπημα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν «ταμπού». Το ερώτημα, ειδικά για την περίπτωση της ακόμη και σήμερα βαλτωμένης από τα συμπλέγματα ενοχών Γερμανίας, είναι ποιος θα μπορέσει να μετουσιώσει σε πολιτικό έργο τις απόψεις του σοσιαλδημοκράτη Σαραζίν.

  Ρισκάρισε τα πάντα και διχάζει

  Το βιβλίο του Σαραζίν έχει φέρει τον Γερμανό οικονομολόγο στο επίκεντρο της καθημερινής ενημέρωσης, δεν αποκλείεται ωστόσο να του στοιχίσει τόσο την θέση του στο Δ.Σ. της Bundesbank, όσο και την ιδιότητά του ως μέλους του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Οι τελευταίοι έχουν θέσει ζήτημα διαγραφής του, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε οριστική απόφαση, αφού κάτι τέτοιο δείχνει να βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της βάσεως του κόμματος. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, ένας στους δύο ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θεωρεί ότι η χώρα απειλείται με δημογραφική αλλοτρίωση.

  Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank), τοποθετήθηκε αποστασιοποιούμενη ρητώς από τον Τίλο Σαραζίν. «Ο Σαραζίν εκφράστηκε επανειλημμένως και διαρκώς προκλητικά, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της μετανάστευσης» αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Bundesbank την περασμένη Δευτέρα. «Εξαιτίας της λεπτής θέσεώς τους, τα μέλη του Δ.Σ. της Bundesbank πρέπει να επιδεικνύουν μετριοπάθεια και επιφυλάξεις εις ό,τι αφορά την πολιτική τους δράση. Αυτή την υποχρέωση την αγνόησε ο κ. Σαραζίν με τις δηλώσεις του» δηλώνει, επικρίνοντας το μέλος του, το Δ.Σ. της Ομοσπονδιακής Τραπέζης. Σύμφωνα με κύκλους της τραπέζης, μπορεί ο Σαραζίν να εξέφρασε την προσωπική του άποψη, όμως οι τοποθετήσεις του χρεώνονται στο σύνολο της τραπέζης. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να κληθεί ο τραπεζικός σε απολογία, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της Bundesbank.

  Χένκελ: Η πλειοψηφία στηρίζει τον Σαραζίν

  Ο τέως πρόεδρος της Γερμανικής Ενώσεως Βιομηχάνων, Χανς Όλαφ Χένκελ, άσκησε κριτική στην αντιμετώπιση του μέλους του Δ.Σ. της Bundesbank. «Για άλλη μια φορά με τυπικό τρόπο δέρνουμε τον αγγελιοφόρο της κακής είδησης» δήλωσε ο Χένκελ στη γερμανική εφημερίδα «Junge Freiheit». «Θα μπορούσε αφενός κανείς να ασκήσει κριτική για αρκετές από τις δηλώσεις του Σαραζίν» λέει ο Χένκελ, «αφετέρου όμως θα έπρεπε να του είμαστε ευγνώμονες, για το γεγονός και μόνο ότι καταπιάνεται με κάποια συγκεκριμένα θέματα. Για παράδειγμα, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που στη χώρα μας συντελείται εις βάρος μικρών κοριτσιών και γυναικών, στις τάξεις του μουσουλμανικού πληθυσμού της» δηλώνει ο τέως πρόεδρος των βιομηχάνων. Όχι μόνον γι' αυτό, αλλά και για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται σε όλες σχεδόν τις μουσουλμανικές χώρες, θα έπρεπε να συζητούμε. Ως εκ τούτου, εγκυμονείται μία διττή ηθική, όταν πολιτικοί όπως η πρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία κατά τα άλλα πάντοτε αγωνίζεται για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της γυναίκας, αναθεματίζει τον Σαραζίν. «Πού βρίσκονται αλήθεια οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών των μουσουλμάνων στη χώρα μας;» αναρωτιέται ο Χένκελ.

  Αδιανόητη χαρακτηρίζει ο Χένκελ και την κριτική εκ μέρους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις απόψεις του Σαραζίν. Η Μέρκελ μάλλον βιάστηκε να αντιδράσει, χωρίς πιθανότατα να έχει καν διαβάσει το βιβλίο του Σαραζίν. «Ακόμη και αν θεωρήσω θετικό το ότι η Μέρκελ τολμά να παίρνει θέσεις όχι και τόσο δημοφιλείς, στην περίπτωση αυτή επέδειξε εσφαλμένα αντανακλαστικά τα οποία οφείλονται προφανώς στην πολιτική ορθότητα» αναφέρει ο Χένκελ, ο οποίος διευκρινίζει ότι θεωρεί την κριτική της Μέρκελ μη-δημοφιλή, επειδή εκτός από την πλειοψηφία των Γερμανών, σπουδαίες μουσουλμάνες ηγέτιδες, όπως η Νέκλα Κέλεκ και Σεϊράν Ατές στηρίζουν τις περισσότερες από τις απόψεις του Σαραζίν.

  Ματαιώνονται οι παρουσιάσεις

  Στο μεταξύ ματαιώθηκε μία πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Σαραζίν. Ένα βιβλιοπωλείο στην πόλη Χίλντεσχάιμ, στο οποίο θα παρουσίαζε το βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας, ανέβαλε επ' αόριστον την εκδήλωση «για λόγους ασφαλείας». Την περασμένη Τρίτη, ο εκδοτικός οίκος DVA που εξέδωσε το βιβλίο, κοινοποίησε ότι η προγραμματισμένη για τις 25 Σεπτεμβρίου παρουσίαση στο «Σπίτι των πολιτισμών» στο Βερολίνο, ματαιώνεται. Οι οικοδεσπότες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να έχουν ως προσκεκλημένο τους τον τέως υπουργό.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου 2010 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.