Η εκλογή Ομπάμα: το δίδαγμα για την Ελλάδα

 • Δημοσιεύτηκε: 31 Δεκέμβριος 2008

  Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό που δεν υπογραμμίσθηκε όμως από τους αναλυτές είναι το εξής: ενώ η πληθυσμιακώς υπερτερούσα φυλετική ομάδα (αυτή των Λευκών) επιθυμούσε ξεκάθαρα για Πρόεδρο της χώρας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζων Μακ Κέην, τελικά τις εκλογές κέρδισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα γιατί οι μειονοτικοί ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του, παίζοντας έτσι αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της εκλογικής βούλησης της κύριας φυλετικής ομάδας της χώρας.

  Σύμφωνα με το exit poll το οποίο διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN, η ανάλυση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ήταν η εξής:

  Ψήφος ανά φυλή Ομπάμα Μακ Κέην Άλλο/Δεν απαντώ
  Λευκοί (73%) 43% 55% 2%
  Αφρο-αμερικάνοι (13%) 95% 4% 1%
  Ισπανόφωνοι – Latinos (9%) 67% 31% 2%
  Ασιάτες (2%) 62% 35% 3%
  Λοιποί (3%) 66% 31% 3%
  Ψήφος Λευκών ανά φύλο
  Λευκοί άνδρες 41% 57% 2%
  Λευκές γυναίκες 46% 53% 1%
  Ψήφος Λευκών ανά ηλικία
  Λευκοί 18-29 ετών 54% 44% 2%
  Λευκοί 30-44 ετών 41% 57% 2%
  Λευκοί 45-64 ετών 42% 56% 2%
  Λευκοί 65 ετών και άνω 40% 58% 2%
  Ψήφος Λευκών ανά εισόδημα
  Λευκοί με εισόδημα κάτω των 50.000$ 47% 51% 2%
  Λευκοί με εισόδημα άνω των 50.000$ 43% 56% 1%
  Ψήφος Λευκών ανά εκπαίδευση
  Λευκοί απόφοιτοι κολλεγίων 47% 51% 2%
  Λευκοί – όχι κολλέγιο 40% 58% 2%

  Σχολιάζοντας τα ευρήματα των exit poll ο Γιάννης Μαυρής (Καθημερινή 9/11/2008) επισημαίνει ότι «μεταξύ 2004 και 2008, η φυλετική διαίρεση στις εκλογικές προτιμήσεις του αμερικανικού εκλογικού σώματος εντάθηκε οφθαλμοφανώς. Οι μειονότητες ψηφίζουν παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, η συσπείρωσή τους αυτή την φορά στο πρόσωπο του Ομπάμα, υπερέβη κάθε προηγούμενο». Πράγματι, η ψήφος των Αφρο-αμερικανών υπέρ του Ομπάμα έφτασε σε «σοβιετικά» επίπεδα (95%), ενώ σημαντικά ενισχυμένη ήταν και η υπερψήφισή του από τις άλλες μειονοτικές ομάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα, σύμφωνα με το ίδιο exit poll, ότι το 19% του συνόλου των ψηφοφόρων παραδέχθηκε ότι η φυλετική καταγωγή των υποψηφίων ήταν ένας παράγων που τους επηρέασε. Από αυτούς το 53% ψήφισε υπέρ του Ομπάμα και το 45% υπέρ του Μακέην. Το γεγονός αυτό, συνδυαζόμενο με την συντριπτική υπερψήφιση του υποψηφίου των Δημοκρατικών από τους μειονοτικούς ψηφοφόρους, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία έμπρακτη απόδειξη φυλετικής αλληλεγγύης εκ μέρους των μειονοτικών πληθυσμιακών ομάδων.

  Ανεξαρτήτως του πως κρίνουμε εμείς την προτίμησή τους, από τα στοιχεία του exit poll φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες οι κοινωνικοδημογραφικές κατηγορίες των Λευκών ψηφοφόρων – πλην των νέων ηλικίας 18-29 ετών – έδωσαν ξεκάθαρη ψήφο υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Όμως η 55% προς 43% ψήφος των Λευκών υπέρ του Μακέην δεν στάθηκε αρκετή για να του δώσει την νίκη. Έτσι η πληθυσμιακή ομάδα στην οποία ανήκει το 73% των κατοίκων της χώρας δεν εξέλεξε τον Πρόεδρο της αρεσκείας της. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες, ιδιαιτέρως εν όψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του 2010 κατά τις οποίες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά μετανάστες ψηφοφόροι.

  Το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι, όταν οι μειονοτικοί ψηφοφόροι αποκτήσουν ένα ικανό αριθμητικό μέγεθος, μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μίας εκλογής σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανατρέψουν την ξεκάθαρη βούληση της πλειονότητας. Οπότε δεν θα πρέπει να ξενίσει τους Έλληνες στο εγγύς μέλλον το θέαμα των κομμάτων εξουσίας (αλλά και κάποιων μικρότερων) να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και σε παροχές προς τους μειονοτικούς ψηφοφόρους καθώς θα θεωρούν τους γηγενείς ψηφοφόρους ως λίγο-πολύ δεδομένους!

  Μία ένδειξη για το προς τα που θα κατευθυνθεί μία ενδεχόμενη ψήφος των μεταναστών σε βουλευτικές εκλογές μας δόθηκε από μία δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου τους κατά την προεκλογική περίοδο του 2000 (Έψιλον, τεύχος 469, 2/4/2000). Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν είχαν δικαίωμα ψήφου, οι μετανάστες θα ψήφιζαν ως εξής:

  ΠΑΣΟΚ 59,4%
  Νέα Δημοκρατία 7,5%
  ΚΚΕ 3,7%
  Συνασπισμός 2,6%
  ΔΗΚΚΙ 0,3%

  Ας τα έχουν όλα αυτά υπ' όψιν τους οι Έλληνες ψηφοφόροι καθώς το 2010 πλησιάζει και φυσικά η πίεση για απόδοση δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους εκ των υστέρων νομιμοποιημένους μετανάστες δεν θα περιοριστεί στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση...

  * Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πελασγός.


  Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 28ης Δεκεμβρίου 2008 της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα.
  Κατηγορία: