Η μνήμη του λαού και ο βρασμός του νερού

 • Δημοσιεύτηκε: 24 Μάιος 2018

  Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να έλθει προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», υπό την επωνυμία «Κλεισθένης». Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν ότι «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», και εν πολλοίς δεν θα έχουν άδικο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στον νέο νόμο, που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το πολυδιαφημισμένο σύστημα εκλογής με την απλή αναλογική (που δεν είναι ακριβώς «απλή», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), αλλά κυρίως με την προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να αποστερήσει την Αυτοδιοίκηση ακόμη και από αυτά τα τελευταία υπολείμματα άσκησης πραγματικής αυτοδιοικητικής εξουσίας.

  Αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα στα άρθρα 107 έως 120 του νέου προς ψήφιση νομοσχεδίου, όπου ο προβλεφθείς από τον «Καλλικράτη» ελεγκτής νομιμότητας αντικαθίσταται από τον επόπτη ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προβλεπόμενα προσόντα του επόπτη ΟΤΑ είναι πάνω κάτω ίδια με αυτά που προβλέπονταν για τον ελεγκτή νομιμότητας και απλώς διευρύνεται κάπως το είδος των πτυχίων του, προφανώς για να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος στην επιλογή «δικών μας παιδιών».

  Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ο ελεγκτής νομιμότητας που προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη» δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Ο έλεγχος νομιμότητας των αυτοδιοικητικών αποφάσεων ασκείται ακόμη και σήμερα από την αποκεντρωμένη διοίκηση, δηλαδή από το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με τον τρόπο αυτόν, αλλά και με τον οικονομικό στραγγαλισμό της παραμένει δέσμια της κεντρικής εξουσίας και ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της είναι μόνο στα λόγια.

  Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να απαξιωθεί εν τη γενέσει της η ανεξαρτησία του θεσμού, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, θεσπίζονται και Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ, καθώς και Ετήσια Έκθεση του Ελεγκτή ΟΤΑ, η οποία υποβάλλεται στον υπουργό Εσωτερικών και από εκεί στην Βουλή! Με τον τρόπο αυτόν, η λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων γίνεται πολύ πιο ανελαστική, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αποφάσεις και έργα να βαλτώνουν στην γραφειοκρατία της κεντρικής εξουσίας.

  Η μη εφαρμογή του ελεγκτή νομιμότητας του «Καλλικράτη» είχε καταγγελθεί επανειλημμένως από πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «λαϊκού αγωνιστή» Αθανασίου Κουτουλάκη στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε επανειλημμένες επισημάνσεις του προς τους επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου σχετικά με την μη εφαρμογή των 27 σχετικών άρθρων του «Καλλικράτη» εισέπραττε συνεχώς αρνήσεις στο να θέσουν το θέμα, με διάφορες προφάσεις. Η τελευταία εξέλιξη με τον επικείμενο «Κλεισθένη» προφανώς καταδεικνύει ότι όλα ήταν συμφωνημένα από το «συμμοριακό τόξο», όπως ο ίδιος επισημαίνει δηκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος των αποφάσεών τους από μια ανεξάρτητη Αρχή.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, του Δήμου Θεσσαλονίκης, όλα δείχνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι κάτι που πραγματικά βολεύει όλους. Φυσικά, πρώτον απ’ όλους τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος μια χαρά βλέπει να μην ελέγχεται για αποφάσεις κατάτμησης του κόστους δημοτικών έργων, για τα οποία ίσως να υπήρχαν συνέπειες (λ.χ. στην ανάπλαση της περιοχής των Δώδεκα Αποστόλων), αλλά και την λεγόμενη «θεσμική αντιπολίτευση», που δεν αντέδρασε σε καμία περίπτωση.

  Φυσικά, είναι κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να στηρίξει τον Μπουτάρη στις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που διαφαίνεται τόσο από τις ιδιαιτέρως στενές σχέσεις της επικεφαλής της παράταξής του στον δήμο Ρίας Καλφακάκου με τον δήμαρχο (οι φήμες λένε ότι θα αναλάβει αντιδημαρχία στον επικείμενο ανασχηματισμό) όσο και από την μακροχρόνια αλληλεγγύη μεταξύ του αποχωρήσαντος πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο, βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, και του Γιάννη Μπουτάρη, κυρίως στα θέματα παραποίησης της ιστορίας της πόλης.

  Εξάλλου, όλο αυτό το στημένο πανηγυράκι συμπαράστασης στον ξυλοδαρμένο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, από αυτούς τους κύκλους διοργανώθηκε. Το πιο τραγικό είναι ότι με την γελοιότητα αυτή συμπορεύθηκε, προφανώς για λόγους μιας κακώς νοούμενης πολιτικής αβρότητας και ορθότητας, και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που μίλησε για έλλειψη μνήμης, ξεχνώντας όμως ο ίδιος ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν αυτός που είχε παροτρύνει σε βιαιοπραγίες, έχοντας δηλώσει ότι ο Πάνος Καμμένος είναι «για κρέμασμα» και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για «πολύ ξύλο»!

  Και φυσικά, ξέχασε όλα όσα είπε ο δήμαρχος για την Μακεδονία, για τον Κεμάλ και για την Γενοκτονία. Ο λαός, όμως, δεν ξεχνά. Και όσοι νομίζουν ότι το νερό μόνο ζεσταίνεται, χωρίς κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο να βράσει, είναι μακριά νυχτωμένοι...

  Κατηγορία: