Η προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και ο Νηλ Γιάνγκ

 • Δημοσιεύτηκε: 30 Μάιος 2016
  Ντόναλντ Τραμπ και Νηλ Γιάνγκ.

  Πολλούς εξέπληξε το γεγονός ότι ο διάσημος κάντρυ ρόκερ και «πατέρας του γκράντζ» Νηλ Γιάνγκ επέτρεψε στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί το τραγούδι «Rockin’ in the Free World». Kαι αυτό γιατί αφενός η αφρόκρεμα της ροκ έχει κηρύξει πόλεμο στον Τραμπ για τις υποτιθέμενες «ρατσιστικές απόψεις» και αφ’ ετέρου γιατί ο Γιάνγκ ανήκει στους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, παρόλο που ο ίδιος δεν ψηφίζει στις ΗΠΑ.

  Ο Νηλ Γιάνγκ είχε γράψει το «Rockin in the Free World το 1989», όταν μαζί με τον Φρανκ Σαμπρέντο, κιθαρίστα του συγκροτήματός του Crazy Horse, έβλεπαν σκηνές από την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί , όπου οι οπαδοί του έκαιγαν την αμερικανική σημαία. Δεδομένου ότι ο Χομεϊνί θεωρούσε «Σατανά» τις ΗΠΑ , ο Γιάνγκ θα έγραφε τους στίχους:

  Υπάρχουν πολλοί που λένε
  Ότι θα ήταν προτιμότερο να είμαστε νεκροί
  Δεν αισθάνομαι Σατανάς
  Παρόλο που για κάποιους είμαι
  Έτσι προσπαθώ να το ξεχνώ
  Με κάθε τρόπο που μπορώ

  Φοβισμένος από αυτό που έβλεπε, ο Σαμπρέντο είπε στον Γιάνγκ: «Ότι και να συμβεί, πρέπει να μείνουμε μακριά από την Μέση Ανατολή. Πρέπει να συνεχίζουμε να παίζουμε ροκ στον ελεύθερο κόσμο». Ο Γιάνγκ τότε τον ρώτησε αν θα έγραφε κανένα τραγούδι εμπνευσμένο από αυτή την συζήτηση, εκείνος είπε όχι και τότε ο Νηλ έγραψε το τραγούδι με τίτλο «Συνέχισε να παίζεις ροκ στον ελεύθερο κόσμο» που είχε για ρεφρέν αυτόν τον τίτλο επαναλαμβανόμενο 4 φορές.

  Αυτό το τραγούδι έγινε προφητικό τόσο στην πτώση του Κομμουνισμού, όσο και στην μετα την 11η Σεπτεμβρίου εποχή. Μάλιστα τον Ιούνιο του 1989 όταν ο Γιάνγκ το πρωτόπαιξε δήλωσε: «Αυτό το τραγούδι πάει στον Κινέζο φοιτητή στην Πλατεία Τιενανμέν που σταμάτησε το τανκ». Είναι αυτοί οι στίχοι που έχουν κάνει το περιοδικό National Review, αλλά και πολλούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να το θεωρούν συντηρητικό ροκ τραγούδι.

  Άλλοι πάλι θέλουν να πιστεύουν ότι οι στίχοι:

  Έχουμε χιλιάδες εστίες φωτός
  Για τον άστεγο
  Έχουμε ένα πιο ευγενικό και απαλό χέρι
  Για το χέρι που κρατά το όπλο

  ειρωνεύονται την επίκληση του Μπους για ένα συμπονετικό καπιταλισμό, όπου η αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους ανθρώπους θα λύσει τα προβλήματα της Αμερικής και της ανθρωπότητας.

  Όπως κάθε κόμμα έχει και τα τραγούδια του και τους καλλιτέχνες που το ακολουθούν, έτσι και οι Ρεπουμπλικάνοι διεκδίκησαν πολλά τραγούδια που ταιριάζουν στις αρχές τους. Ενα τέτοιο τραγούδι υπήρξε το «Pink Houses» του Τζον (Κούγκαρ) Μέλεντσαμπ που ζήτησε όμως να μην το παίζουν γι’ αυτό ο ίδιος είναι με τους Δημοκρατικούς.

  Πέρυσι όταν ο Τραμπ χρησιμοποίησε το «Rockin’ in the Free World», o Γιάνγκ ζήτησε να μην το παίζουν γιατί δεν του ζήτησαν την άδεια. Είχε πει μάλιστα ότι αν τον ρωτούσαν αν θα έδινε άδεια σε έναν υποψήφιο να χρησιμοποιήσει την μουσική του η απάντηση ήταν όχι. Έγραφε δε στο Facebook: «Όμως είμαι Καναδός και δεν ψηφίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιο σημαντικό δεν με αρέσει το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Όλο και περισσότερο η Δημοκρατία έχει πέσει θύμα των συμφερόντων των εταιρειών. Τα χρήματα που χρειάζεται κανείς για να κατέβει για υποψήφιος, τα χρήματα που χρειάζεται κανείς για να τον στηρίξουν τα διάφορα λόμπυ ειδικών συμφερόντων, η όλο και μεγαλύτερη οικονομική ανομοιότητα και οι νομοθετικές αποφάσεις που είναι καλά χρηματοδοτούμενες όλα αυτά είναι υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών και όχι του λαού».

  Όμως πρόσφατα όμως ο Γιάνγκ, ο οποίος είναι οπαδός του Μπέρνι Σάντερς, άλλαξε γνώμη. Πριν δύο μέρες δήλωσε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον ίδιο τον Τραμπ και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το τραγούδι του, καθότι από την στιγμή που ένα τραγούδι κυκλοφορεί και παύει να είναι δικό του, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιεί όπως θέλει. Αυτό σημαίνει ότι ένας αγαπημένος μας ρόκερ δεν πέφτει στην παγίδα της πολιτικής ορθότητας, στην οποία έχουν πέσει και ο Σπρίνγκστην και οι Ρόλινγκ Στόουνς, οι οποίοι έχουν εναντιωθεί στον Τραμπ για τις διάφορες δήθεν ρατσιστικές απόψεις.