Μικρές ειδήσεις από την Ευρώπη (Μάιος 2002)

  • Δημοσιεύτηκε: 28 Μάιος 2002

    Ο Στόιμπερ έντονα κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Ο Έντμουντ Στόιμπερ, ο συντηρητικός υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, προειδοποίησε στις 16 Μαΐου για τον κίνδυνο υπερβολικής διεύρυσνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μία ξεκάθαρη ομιλία στην Γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Στόιμπερ προειδοποίησε ότι η συνοχή της Ε.Ε. διακινδυνεύεται από την συνεχή διεύρυνση.

    Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικά σύνορα για την Ε.Ε. είπε σε ένα ακροατήριο από κορυφαίους πολιτικούς, διπλωμάτες και επιχειρηματίες. Είμαστε της άποψης ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πρέπει να έχει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με την Γερμανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώνει στα τουρκο-ιρακινά σύνορα πρόσθεσε στην πιό ευθεία κριτική της τουρκικής υποψηφιότητας που έχει γίνει από Ευρωπαίο πολιτικό, από τότε που η Τουρκία ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα τον Δεκέμβριο του 1999. Αν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε θα υπάρξουν φωνές υπέρ της ένταξης και του Μαρόκου και της Τυνησίας είπε.

    Ο Στόιμπερ, που είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, αναμένεται να νικήσει τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η συντηρητική του συμμαχία με τους χριστιανοδημοκράτες προηγείται κατά 10% στις δημοσκοπήσεις. Ενώ τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα λένε χωρίς ντροπή ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (δηλαδή την ενοποίηση Ελλάδας και Τουρκίας υπό την Ε.Ε.), ο Στόιμπερ θέτει το πρόβλημα στις αυτονόητες γεωγραφικές και πολιτιστικές του διαστάσεις. Φθάσαμε στο σημείο ο μελλοντικός Γερμανός καγκελάριος να είναι λιγότερο φιλότουρκος από τους Σημίτη, Καραμανλή και σία. Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει αντιληπτή από όλους η κατάντια τους;

    Κατηγορία: